Автор
Антония Михайлова

Дейвид Духовни на 64: За неподозираните му таланти и пристрастеността към секса

Много телевизионни актьори мечтаят за големи филмови роли, но Дейвид Духовни успява да избяга от този стереотип, превръщайки се в една от иконите на 90-те години като агент Фокс Мълдър от "Досиетата Х".

Роден на 7 август 1960 г. в Ню Йорк, Духовни израства в интелектуално семейство. След блестящо обучение в престижни училища и университети като Принстън и Йейл, където защитава докторска степен по литература, съдбата го отвежда към актьорската кариера.

Първоначално забелязан заради роля в "Туин Пийкс", той печели световна известност като агент Мълдър в "Досиетата Х". Сериалът става култов, а Мълдър - един от най-известните телевизионни герои на десетилетието.

През 2007 г. Духовни отново изненадва зрителите с ролята на писателя Ханк Муди в "Секс до дупка". Тази роля му носи нова вълна от популярност и "Златен глобус".

В личния си живот Духовни преживява бурна връзка с актрисата Теа Леони, с която има две деца. Въпреки успехите си на екрана, той остава скромен и рядко говори за себе си, макар че е известен с остроумието и интелекта си.

Ето и още любопитни факти за актьора, свързани с многото му таланти, за някои от които не сте и подозирали:

Писателска кариера - Духовни е талантлив писател от ранна възраст. Още като студент в Принстън, той пише поезия и получава награди за своите творби. По-късно в живота си публикува няколко романа, включително Holy Cow: A Modern-Day Dairy Tale (2015), Bucky F*cking Dent (2016), Miss Subways (2018),  The Reservoir (2021), Truly Like Lightning (2021).

Музикална кариера - Освен актьор и писател, Духовни се занимава и с музика. Той издава първия си албум Hell or Highwater през 2015 г., последван от Every Third Thought през 2018 г. Той пише и изпълнява свои песни, а музиката му е в рок и кънтри стил.

Зелено сърце - Дейвид Духовни е запален природозащитник. Той е активен с изявите си в кампании за опазване на околната среда и е бил посланик на различни екологични инициативи. Актьорът често изразява загриженост за климатичните промени и нуждата от по-устойчив начин на живот.

Пристрастеност и рехабилитация - През 2008 г. Духовни открито признава, че страда от пристрастеност към секса и доброволно постъпва в рехабилитационен център. Това негово решение предизвиква голям обществен интерес, но той го приема с характерната си откровеност и самокритичност.

Мария Бакалова проби в Холивуд! Снима филм с Дейвид Духовни
НОВИНИ
Автор Миляна Вълева

Мария Бакалова проби в Холивуд! Снима филм с Дейвид Духовни

Лингвистични умения - Духовни владее френски език, което често използва в интервюта и публични изяви. Той също така е изключително начетен и се интересува от различни култури, което се отразява и върху писателската му дейност.

Поява в The Simpsons - Духовни се появява като анимирана версия на себе си в популярния сериал The Simpsons. В епизода The Springfield Files той и Джилиан Андерсън озвучават своите герои Мълдър и Скъли, което е една от най-емблематичните кросоувър сцени в телевизията.

Фен на бейзбола - Духовни е страстен фен на бейзбола и дори е мечтал да стане професионален играч, когато е бил млад. Той често присъства на мачове и е изключително активен в бейзболната общност.