Автор
Ева Григорова

Искате да имате повече приятели? Ето какво е необходимо да направите!

Според "теорията за регулиране на риска", разработена от Сандра Мъри, професор по психология в Университета в Бъфало, "увереността в положителното отношение и грижа на партньора позволява на хората да рискуват да търсят зависимост и свързаност."

С други думи, за да инвестираме в една връзка, се нуждаем от доказателство, че няма да бъдем отхвърлени, когато го правим. По същия начин, ако искаме хората да инвестират в нас, трябва да ги накараме да се чувстват в безопасност. И ние даваме тази сигурност, когато показваме привързаност.

За да създадем и запазим приятелите си, теорията за регулиране на риска предполага, че не просто трябва да бъдем по-сигурни. Трябва да направим другите сигурни. Сигурните хора, както научихме, са по-добри приятели - те са по-уязвими и автентични и поемат повече инициатива. Когато накараме приятелите си да знаят, че са обичани и приети, те свалят гарда си и се отпускат в сигурен режим, благоприятстващ връзката. Те се чувстват комфортно да инициират контакт с нас, да проверяват как сме, да бъдат уязвими пред нас.

Теорията за регулиране на риска разкрива колко вредна е нашата култура на непостоянство. Когато се отказваме от среща с някого в последния момент, ние го правим по-несигурен, тъй като сигнализираме, че не го ценим - противоположното на това, което кара хората да се чувстват комфортно. Разбира се, когато се отказваме, не винаги имаме намерение да покажем, че не харесваме човека, но независимо от намеренията ни, въздействието е едно и също.

Какво трябва да правим вместо това? Как можем да използваме привързаността, за да накараме хората да се чувстват достатъчно сигурни, за да искат да прекарват повече време с нас? Ако срещнем потенциален приятел на парти, вместо да проверяваме съобщенията си по време на разговора, можем да ги поздравим топло и да останем ангажирани с разговора. Ако искаме новият ни приятел да ни покани на пица, когато ни пише да попита как сме, вместо да кажем "Всичко е наред", можем да кажем: "Толкова се радвам, че ми пишеш! Има толкова много неща, които исках да ти кажа." Ако искаме приятелите ни да ни държат в течение на живота си, когато ни кажат, че са получили повишение, вместо да кажем "Това е готино", бихме могли да кажем: "Толкова се гордея с теб! Няма друг, когото познавам, който да заслужава това повече!" Да очакваме другите многократно да се правят уязвими и да се свързват с нас, докато ние се крием зад нашите стени - без да показваме никаква привързаност или открито да приемаме тяхната - е да очакваме от тях да изоставят здравословните си механизми за самозащита, докато същевременно не успяваме да ги накараме да се чувстват в безопасност да го направят.

Как да показваме привързаност към приятелите

Теорията за регулиране на риска ни показа, че създаването на приятели е свързано с това да накараме хората да се чувстват в безопасност, независимо дали това означава да им даваме повече привързаност или да се научим как по-добре да приемаме тяхната.

Често, когато приятелствата ни са повърхностни, обвиняваме приятелите си. "Те не са моите хора", може да си кажем. Това може да е вярно. Понякога хората просто не се разбират, но теорията за регулиране на риска предполага, че ако искаме по-добри приятелства, е полезно да обърнем микроскопа обратно към себе си, да оценим "Карам ли хората да се чувстват в безопасност? Показвам ли им, че ги обичам и ценя? Показвам ли им, че са важни?"

Да очакваме другите бъдат уязвими и да се свързват с нас, докато ние се крием зад нашите стени - без да показваме никаква привързаност или открито да приемаме тяхната - е да очакваме от тях да изоставят здравословните си механизми за самозащита, докато същевременно не успяваме да ги накараме да се чувстват в безопасност, за да го направят.

Ето списък с начини да покажем привързаност към приятел:

- Кажете му колко много означават за вас.
- Когато се свърже с вас, кажете му колко сте щастливи да го чуете.
- Радвайте се на добрите му новини.
- Правете му комплименти.
- Хвалете усилената му работа.
- Поздравявайте го топло.
- Насърчавайте го да следва мечтите си.
- Усмихвайте му се искрено.
- Напомняйте му, че сте благодарни, че го познавате.

Според "теорията за регулиране на риска," разработена от Сандра Мъри, увереността в привързаността и грижата за партньора или приятеля е ключова за изграждане на дълбоки и устойчиви взаимоотношения. За да се чувстват хората сигурни и готови да се свържат с нас, е важно да им показваме, че ги ценим и приемаме. Привързаността не е само акт на доброта, а средство за укрепване на връзките и създаване на взаимна близост. Когато проявяваме внимание и грижа към другите, те също са склонни да се отворят и да инвестират емоционално в нас, създавайки положителна динамика на взаимно доверие и подкрепа.