Автор
Антония Михайлова

Как се отнасяте към парите си: 7 психологически типа и техните грешки

Наеми, сметки, кредити, рождени дни, разходи за децата, за женски нужди, за среща с приятели след работа - сумата, която трябва да плащаме на месечна, седмична и понякога на дневна база, често пъти може да ни доведе до чувство на безсилие и финансово безпокойство.

Как се справяте с финансите си, зависи до голяма степен от вашата личност и психологическа настройка. Докато някои от нас умеят да боряват с бюджета си виртуозно, планирайки и пресмятайки всеки приход и разход до най-малкия детайл, други харчат на поразия, живеейки ден за ден.

Във времена, в които цените на енергията и храните главоломно растат, е редно да се замислите как контролирате паричните си средства и дали някъде там не грешите.

Познаването на вашия личен подход към парите ще ви помогне да бъдете по-внимателни с харченето, независимо дали това означава да пилеете по-малко за ненужни покупки, да организирате по-добре бюджета си, или просто да се освободите от така травмиращото чувство на финансово безпокойство. А разумният начин, по който трябва да подхождате към средствата си, безспорно ще ви помогне да вземете по-добри решения за бъдещето.

На въпросите кои са 7-те най-често срещани психотипа спрямо отношението към парите и как да развием здравословна връзка с тях, отговарят пред Marie Claire финансовите експерти Ребека Робъртън - водеща на "Как да ускорите своето богатство", Поли Бейтман - постоянен съветник във финансовото приложение Maslife, и психологът Барбара Сантини:

1. Вманиаченият към печелене на пари

Този тип личности са обсебени от манията да правят пари. За тях това е приоритет, който обаче често е в тяхна вреда. Въпреки че стремежът и амбицията им са положителни черти, ако балансът работа/личен живот е нарушен, това може да доведе до лични проблеми. „Обсебеният от идеята за постоянно печелене на пари често се съсредоточава върху правенето на пари за сметка на всичко останало“, обяснява Бейтман. „Виждала съм много богати клиенти, които хвърлят парите си за глупости, само и само за да се почувстват по-добре, но личният им живот и връзките им са пълна бъркотия.

"Обсебеният от печелене на пари свързва това със свобода, сигурност и щастие, но всъщност той се превръща в роб на манията си и често пъти това се отразява върху качеството на личния му живот и цялостното му благосъстояние", обяснява психологът Барбара Сантини. „Винаги казвам на клиентите си да осъзнаят, че в живота има по-смислени неща от парите.“ С други думи - важно е да намерите баланс между работа и забавление.

2. Разумният спестовник

Разумният спестовник обича да играе на сигурно. „Той е склонен да спестява много добре парите си в обикновените си банкови сметки, но няма да направи следващата стъпка, за да инвестира пари, например на фондовия пазар. Той няма да се ангажира с това да създаде сигурност за себе си.„Един голям спестовник би бил склонен да трупа пари, предпочита нисък риск и винаги ще иска да заложи на най-сигурния вариант.“Този тип личности не обичат да поемат много рискове като инвестиране. Въпреки че спестяването несъмнено е добро качество, струва си да отдадете малка част от тези спестявания на инвестиции, които биха могли да умножат парите ви.„Спестяването е чудесно нещо, но си направете план да извлечете максимума от парите си“, съветва Робъртън.

3. Дарителят

Дарителят е щедър човек, който винаги черпи с напитки, плаща сметката за вечеря и раздава пищни подаръци на приятели – но е важно да внимава.„Дарителите са щедри по сърце, но този тип хора често демонстрират щедростта си, за да спечелят повече внимание и доверие“, обяснява Робъртън. „Този ​​тип парична личност също е човек, който често поставя нуждите на другите хора над своите собствени.“Въпреки че е прекрасно нещо да глезите и радвате тези, които обичате, запитайте се: „Правя ли това, за да се чувствам по-добре? „Финансовото снизхождение не може да замени любовта и привързаността", уточнява Робъртън. „Трябва да запомните, че вашите лични финансови нужди са не по-малко важни от тези на другите.“

4. Напереният прахосник

Друг финансов тип е "крещящият" прахосник, който пръска пари за какво ли не, за да изглежда заможен пред другите. „Напереният прахосник е склонен да харесва предмети като скъпи модерни джаджи, маркови дрехи, обувки и бързи коли. Той непременно ще почерпи питие, за да демонстрира положение. Такъв човек смята, че с демонстрация на материалното може да спечели симпатия.„Този тип личности купуват неща, от които всъщност не се нуждаят, и са обсебени от това да имат нещо, което смятат за готино. Всичко това е отражение на необходимото външно валидиране и на страха да не се вгледат твърде внимателно в себе си, в случай че видят нещо, което не харесват или не могат да променят“, обяснява Бейтман.Животът над възможностите ви може бързо да ескалира в дългове. „Запомнете, колкото и предмети или автомобили да притежавате, това не може да ви донесе голямо щастие. Често радостта от покупката е краткотрайна, но последиците от дълга ще останат да ви тежат дълго във времето", предупреждава експертът.

5. Търсещият опит и преживявания

Търсещият опит е малко вероятно да използва парите си, за да се затрупва с материални блага като дрехи, джаджи или най-новата дизайнерска чанта, но вместо това дава приоритет на нови преживявания като пътувания, скъпи вечери или може би масажни процедури в престижен спа център. Проблемът е, че тези прищевки могат да бръкнат дълбоко в джоба на този психотип и той да се окаже пред вратите на банката.„Търсещият опит има бохемски манталитет и свободолюбив дух. Той ще използва парите си, за да се освободи от рутината и ежедневните ограничения“, обяснява Робъртън.Търсещият опит е склонен да живее за мига, без да прави много планове за бъдещето, но това може да му изиграе в един момент лоша шега. „Животът е, за да го живееш и да му се наслаждаваш, колкото можеш повече, но има реалност, която трябва да се помни - старостта“, отбелязва Робъртън. „Важно е да се помисли и за бъдещето, така че да вземете най-доброто и от двата свята?“

6. Бягащият от финансова отговорност

Този тип личности често могат да се окажат в трудни ситуации с финансите си поради това, че не обичат да следят движенията по сметката си. Това е човек, който рядко проверява банковата си сметка, тъй като се страхува, че надникне ли там, ще се сблъска с ред неприятни изненади. Накратко, в бюджета на този тип цари пълен хаос.

Този тип хора често са дезорганизирани, но това може да се дължи на бягството от отговорност и от чувството на тревожност, което може да му донесат финансовите разходи. Контролът над доходите и разходите всъщност ще му причини много по-малко безпокойство в дългосрочен план.

3 лесни начина да научите детето си как да се отнася с парите и да промените живота му
МАМА И ДЕТЕ
Автор

3 лесни начина да научите детето си как да се отнася с парите и да промените живота му

7. Финансово притесненият

Финансово притесненият е обратното на бягащия. Този тип натрапчиво проверява банковата си сметка, следи всичко до най-малкия детайл и обича винаги да чувства, че всичко е под неговия контрол, когато става дума за пари. „Този, който се тревожи, обикновено мисли прекалено много за това и е винаги наясно с какви пари разполага. Нивата на стрес обаче при него често са твърде високи“, обяснява Бейтман.

Накратко, важно е да се справите с притесненията за парите си, преди те да ви завладеят. Да сте постоянно обсебени от финансите си е бърз път към развиването на тревожност и болести, а натрапчивото проверяване на сметките само налива масло в огъня.