Автор
Ева Лъчезарова

МЕСЕЦ НА СЪРЦЕТО: Симптомите, предшестващи инфаркта

В месеца на сърцето е важно да обърнем внимание на профилактиката на сърдечно-съдовите заболявания и как да се предпазим от усложнения при тяхната поява. Всяка година на 29-и септември светът се обединява около една обща кауза - Световния ден на сърцето. Това е ден, в който фокусът пада върху значимостта на сърдечно-съдовото здраве и превенцията на свързаните с него заболявания.

Особено тревожна е статистиката, която показва, че цели 80% от случаите на преждевременна смърт, причинени от сърдечно-съдови заболявания, биха могли да бъдат предотвратени. Това може да се постигне чрез контролиране на четири основни рискови фактора:|

- Хранителни навици: Балансирана диета, богата на плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни.

- Физическа активност: Редовно движение и спорт.

- Поддържане на здравословно тегло: Борба със затлъстяването чрез комбинация от правилно хранене и физическа активност.

- Умерена консумация на алкохол: Ограничаване на алкохолния прием до препоръчаните норми.

Инфарктът безспорно е едно от най-социално значимите сърдечно-съдови заболявания в съвременния свят, засягащо милиони хора годишно. Познаването на неговите симптоми може да бъде ключово за навременна реакция и спасяване на живот.

Симптомите на инфаркт могат да варират значително при различните хора. Те могат да се проявят с различна интензивност и продължителност, което понякога води до объркване и подценяване на ситуацията.

Ето някои от предшестващите инфаркта симптоми, на които трябва да обърнем особено внимание:

- Болка или дискомфорт в гърдите: Това е най-честият симптом, който може да се усеща като стягане, натиск или парене в гърдите.

- Болка, излъчваща се към други части на тялото: Често болката може да се разпространи към лявата ръка, шията, челюстта или гърба.

- Задух: Внезапно затруднено дишане, особено в комбинация с други симптоми, може да бъде предупредителен знак.

- Гадене и повръщане: Тези симптоми често се бъркат с храносмилателни проблеми.

- Студена пот и бледост: Внезапно изпотяване, съпроводено с бледост на кожата.

- Умора и слабост: Необичайна умора, особено при минимално физическо усилие.

- Сърцебиене или аритмия: Усещане за неравномерен или ускорен сърдечен ритъм.

- Световъртеж или замаяност: Често срещан симптом, особено при възрастни хора.

За да намалим риска от появата му, особено след определена възраст, е важно да следваме някои основни съвети за профилактика на инфаркт:

- Редовни медицински прегледи: Провеждайте годишни кардиологични прегледи, включващи ЕКГ и кръвни изследвания.

- Здравословно хранене: Консумирайте повече плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и ограничете приема на наситени мазнини и сол.

- Физическа активност: Стремете се да поддържате поне 30 минути умерена физическа активност дневно.

- Контрол на теглото: Поддържайте здравословно тегло чрез балансирана диета и редовни упражнения.

- Отказ от вредни навици: Спрете пушенето и ограничете консумацията на алкохол.

- Управление на стреса: Практикувайте техники за релаксация като йога или медитация.

- Контрол на кръвното налягане и холестерола: Следете редовно тези показатели и ги поддържайте в желателните граници.

- Внимание към диабета: Ако имате диабет, не забравяйте редовно да проверявате кръвната си захар.

- Прием на ацетилсалицилова киселина - В борбата срещу сърдечно-съдовите заболявания, съвременната медицина предлага редица ефективни подходи. Един от тях е ежедневната употреба на ниски дози ацетилсалицилова киселина при пациенти с повишен сърдечно-съдов риск. Приета в концентрация от 100 mg, молекулата намалява способността на тромбоцитите да се слепват и да прилепват към стените на кръвоносните съдове, което значително понижава риска от образуване на опасни кръвни съсиреци и намаляване на вероятността от възникване на остър миокарден инфаркт, исхемичен инсулт и свързаните с тях усложнения.

На пазара се предлагат специално разработени продукти за тази цел, като например Ацесал Протект 100 mg. Таблетките, в които се предлага, са двойно филмирани и осигуряват стомашна устойчивост, намалявайки риска от стомашно дразнене и кървене.

Ацесал

Ацесал Протект намира широко приложение в съвременната кардиология - като част от терапията за лечение на остър сърдечен инфаркт и някои видове стенокардия, за превенция на повторен сърдечен инфаркт и инсулт, за намаляване на риска от тромбообразуване при операции и изследвания на кръвоносните съдове, както и като превантивно средство при лица с повишен сърдечно-съдов риск.

Познаването на симптомите предшестващи инфаркта, прилагането на профилактични мерки и използването на съвременни медикаменти като Ацесал Протект могат значително да намалят риска от сърдечно-съдови заболявания. Не забравяйте, че ранната диагностика и бързата реакция са ключови за успешното лечение на инфаркта.

*Статията е информативна и не заменя консултацията с лекар, или фармацевт.

(в материала има продуктово позициониране)