Автор
Елена Ангелова

След раждането: Ето тези 15 неща не трябва да споделяте със съпруга си

Износването и раждането на дете е само половината от битката за новия живот. След това жената очаква възстановяване, което понякога също е много трудно.

По време на бременността тялото на жената се променя - това е факт. След раждането още веднъж се променя, а понякога дори по-силно, отколкото през предходните девет месеца. Мама трябва да свикне не само с новия си статус, но и с новото си тяло. Тя може да е напълно неподготвена за някои от тези промени. И най-лошото е, че има усещания, от които дори на любимия съпруг се притеснява да се оплаче.

Запек

Да, това, което измъчва много жени по време на бременността, остава с тях и след раждането. За щастие не за дълго. Лекарите казват, че основната причина за проблемите с червата при младите майки е обикновеният страх. Много е страшно, че при най-малко усилие шевовете от епизиотомия или цезарово сечение ще се разкъсат. И самото напъване? Изглежда, че всички вътрешности ще се изсипят. Всичко това ще мине след ден-два. Но можете да помогнете на тялото си: яжте повече фибри, яжте банани и пийте повече вода.

Косопад

В началото косата, ноктите и гърдите ви растат добре. След това започвате да губите всичко това в обратен ред след раждането. Бюстът ще е последният, който ще върне размера си преди раждането. Но ноктите и косата първи ще се предадат. Между другото, косата като цяло е вълшебна история: тя не само спира да блести и започва да пада, но и ще избухне на места, където никога не сте я забелязали. Например на брадичката. Всичко това се дължи на хормоналните промени в тялото ви. Това трябва да получи малко помощ: да ядете здравословна и питателна храна, да приемате витамини, да си правите маски за коса (поне понякога). И не се тревожете за хормоните си: те скоро ще се нормализират и нежеланото окосмяване ще ви напусне.

Инконтиненция – неволното изпускане на урина

Естественото раждане може да доведе до отслабване на мускулите на тазовото дъно. В някои случаи мускулите отслабват толкова много, че става трудно да се контролира пикочния мехур. По същата причина се случва уретрата да не се свива напълно. Едно невинно кихане може да доведе до неприятно смущение. Но не се отчайвайте: мускулите се връщат към нормалното няколко седмици след раждането. За да ускорите процеса, можете да правите специални упражнения – прочутият комплекс на Кегел.

Неконтролирана лактация

Сутиените стават катастрофално малки - всички майки забелязват това от втората половина на бременността. Гърдите се подуват и започва да се появява коластра, която скоро след раждането на бебето ще се превърне в мляко. На този етап дори тези, които могат да се похвалят само със солидно „едно“, стават горди собственици на солидното „в“.

За съжаление, не за дълго: след известно време гърдите неизбежно ще увиснат, а след това напълно ще се издуят. Но при кърменето, освен очевидните ползи за бебето, има и бонус за майката: оказва се, че ако жената кърми, матката й се свива по-бързо от тези, които предпочитат адаптираното мляко. Това е в допълнение към удобството и спестяванията.

Най-интересното е, че майчиното мляко не се отделя по график. Производството му се стимулира от нежните чувства на мама към детето. Щом една млада майка помисли за бебето си, веднага усеща прилив на мляко.

Сухота и болка във влагалището

Въпреки че раждането е естествен процес, той все пак е доста травматичен. Докато бебето преминава през родовия канал, той се разтяга и понякога се разкъсва. През следващите няколко седмици ще трябва да издържите лохиите - следродилното изпускане на матката. Все едно имаш цикъл, само че е по-лошо. Макар и само защото е по-дълъг: този период може да отнеме до три месеца. Изобилието може да бъде шокиращо в началото.

Друг проблем е вагиналната сухота. Между другото, кърмещите майки често се сблъскват с него. Симптомът, разбира се, е неприятен. По-добре е да попитате вашия гинеколог как да се справите с това.

Изумително: Бебето идва на този свят с тези 5 таланта още при раждането
МИСИЯ БЕБЕ
Автор Елена Ангелова

Изумително: Бебето идва на този свят с тези 5 таланта още при раждането

Автор Елена Ангелова

Болки в гърба

Колкото сте по-напреднала бременна, толкова по-голямо е напрежението върху мускулите на долната част на гърба, които трябва да поддържат растящия ви корем. След раждането, въпреки че вече няма корем, натоварването не изчезва - коремните мускули все още са твърде слаби и гърбът трябва да поема дъх „за двама“. Постепенно тези болки ще изчезнат, особено ако укрепите мускулите на гърба и корема. Но, за съжаление, вместо това ще дойде друга болка - гърбът ще ви боли на друго място поради факта, че често ще носите детето си на ръце дълго време.

Пигментация

Петната по лицето са явление, което измъчва много жени от втория триместър нататък. Не е твърде симпатично, разбира се, но е напълно нормално. Понякога бъдещите майки дори развиват така наречената маска на бременността или мелазма на медицински език. Това са симетрични тъмни петна около устата, очите и брадичката. В някои случаи кожата става по-суха и често се появява акне. Всичко това също ще започне да изчезва след раждането, не се притеснявайте. Рядко се налага медикаментозно лечение на пигментация.

Голям корем

За много млади майки фактът, че коремът не изчезва след раждането, е шок. Първоначално ще изглежда, че все още сте в шестия месец. Обемът не изчезва веднага, трябва да носите бандаж, докато матката се свие до нормален размер. Понякога се появява диастаза, когато коремните мускули се раздалечават. В леки случаи е възможно да ги укрепите с помощта на физически занимания, след което коремът се нормализира. Но при тежка диастаза трябва да потърсите помощта на лекари, които зашиват разделените мускули.

В допълнение, коремът е „украсен“ с отчетлива тъмна линия от пубиса до пъпа, която се появява през втория триместър. Ще изчезне, не се притеснявайте. Но стриите ще останат с вас завинаги. Те могат да бъдат направени малко по-малко забележими с помощта на лазер. Но струва ли си? С течение на времето стриите стават бели и много майки просто предпочитат да не ги забелязват. А на Запад дори се появи нова мода - стриите да се украсяват с цветни татуировки като спомен от бременността. Понякога дори се оказва симпатично.

Растеж на стъпалата

„Вече номер четиридесет, накъде повече“, стряскат се младите майки. Всъщност по време на бременност размерът на краката често се увеличава. Всичко е в теглото - то расте, поради което сводът на стъпалото се смъква и изравнява, а самият крак става малко по-дълъг и по-широк. Втората причина е увеличеното производство на релаксин, хормон на растежа. Благодарение на него вашите мускули и връзки стават по-гъвкави, а раждането е по-лесно.

Разширени вени

Синята шарка под кожата се появява по време на бременност поради хормоналните промени и увеличаване на теглото. Тук е важно да се практикува профилактика: седете по-малко, особено с кръстосани крака, ходете повече, лягайте вечер с повдигнати крака, носете компресионно облекло. И не се отказвайте от всички тези дейности след раждането - тогава видимите вени ще се скрият обратно. Дори по време на бременност може да се появят паяжини по глезените. Те също често преминават след раждането. Но понякога се изисква помощта на флеболог. Между другото, безполезно е да се лекуват разширени вени с лекарства! Ако лекар ви посъветва да използвате магически мехлем или също толкова магически хапчета, той най-вероятно лъже.

Промени в настроението

Хормоните бушуват, детето не спи добре, роднини и приятели налазват майките със съвети и искат огледи, а вие трябва да поспите и поне малко да се примирите със собственото си променено тяло. Не е изненадващо, че много родилки изпитват промени в настроението: от сълзите на щастие до меланхолията е само една стъпка. И да, никой не е отменил следродилната депресия. Това изобщо не е мит или прищявка. Това е състояние, което изисква внимание и понякога лечение.

Наднормено тегло

Връщането във формата от преди бременността понякога може да бъде много, много трудно. Няма нужда да бързате с това, защото тялото ви трябва да се възстанови. Няма нужда да се отказвате и от себе си. Гледайте диетата си: храненето трябва да бъде пълноценно и балансирано. По-добре е да забравите за лакомствата, те не носят нищо освен празни калории и излишни килограми. Да, все още ще сте „меки и тестени“ в началото. Бог с тях, със супермоделите, които два дни след раждането изглеждат така, сякаш никога не са били бременни. Но на тях това им е работата.

Изпотяване

Бременното тяло обича да натрупва вода. Ако сте страдали от отоци, вие сами знаете това. Не можете да се отървете от тази течност толкова лесно. Така че знайте следното: след раждането ще се потите както никога досега. Някои дори се събуждат през нощта от буквално лежане в локва. Това не означава, че трябва да ограничите пиенето на вода. Напротив, имате нужда от възможно най-много чиста вода. Това ще ви помогне да възстановите нормалния си баланс на течности.

Целулит

Това, което наричаме целулит, всъщност се нарича липодистрофия. Това е, когато мазнините под кожата се струпват на неприятни бучки, бедрата стават отпуснати и неравни. Виновникът е промяната в теглото. По време на бременност натрупването на излишни килограми е неизбежно - тялото се нуждае от мазнини за износването на бебето. Освен това то е придружено от повишено производство на хормона естроген. Благодарение на него съединителната тъкан става по-отпусната и кожата се превръща в портокалова кора. Знайте - нездравословното хранене и липсата на физическа активност влошават ситуацията.

Плоско дупе

Как е възможно: напълняхте, а дупето ви спада? Да, точно така. Дори и да сте успели да се поберете в любимите си дънки, те няма да ви стоят както преди. Това е така, защото позата на майката се променя по такъв начин, че тазът се движи назад, изисква се по-малко усилие от глутеалните мускули и те веднага се отпускат. Само спортът ще помогне за справянето с този проблем: бягане, ходене, колоездене, плуване.

Източник: wday