Автор
Елена Ангелова

Защо децата не помнят нищо за себе си отпреди 5-та си годинка

Учените отдавна си задават този въпрос. Много хора изпитват носталгия, когато си спомнят как е преминало детството им. Те обаче не могат да възпроизведат в паметта си най-ранния период на своето израстване.

Случва се спомените да изплуват на фрагменти, но ясна картина няма. По долу ще коментираме за това - защо децата не помнят себе си преди 5-годишната си възраст.

Какво е детската амнезия

Фройд е първият, който въвежда тази концепция. Още през 1905 г. в едно от произведенията си известният психолог коментира, че детската амнезия включва първите 5 години от живота на човека. Както и това, че тя няма нищо общо с психичните разстройства.

Фройд твърди, че амнезията защитава съзнанието на детето и така го предпазва от ранни травми. Говорим за такива неща като опознаване на собственото ви тяло, ярки впечатления от това, което сте видели или чули в света около вас. С други думи, информацията, която мозъкът на детето все още не може да декодира правилно поради липса на знания. Следователно спомените за себе си преди 5-годишна възраст могат да бъдат запомнени, но твърде фрагментарно. Психологът нарича такива моменти в съзнанието маскиране.

На каква възраст се появява детската амнезия

Учените продължават да изучават детската амнезия. Те провеждат необичаен експеримент. Първо, експертите избират няколко респонденти на възраст 3 години и ги интервюират за спомени от детството. След това се обръщат отново към тях, когато са на 5-7 години. На тази възраст децата успели да възстановят само 60% от спомените си. А 8-10-годишните успяват да преразкажат не повече от 40% от това, което са си спомняли, когато са интервюирани на 3 години.

Така учените са стигнали до извода, че детската амнезия настъпва около 7-годишна възраст Какви фактори влияят на това? Някои експерти смятат, че зависи от средата. Например, деца, които са израснали в Канада на 5-годишна възраст, могат да си спомнят около 60% фрагменти от детството си. А живеещите в Китай - наполовина по-малко. В същото време канадците си припомнят повече лични истории, а младите жители на Поднебесната си припомнят повече неща, свързани със семейството им.

Проблеми с кодирането

Какви други могат да бъдат причините децата да не помнят себе си преди 5-годишна възраст? Експертите от Медицинския център на Държавния изследователски университет в Охайо смятат, че това се дължи на начина, по който се запомня информацията. Така децата често не свързват събитията с конкретно място, с време или други подробности. Следователно те като цяло могат да си спомнят, че са били на цирк. Но вече няма отговор на въпроса кога, с кого и какво се е случило там.

Това е така, защото пространствените и времевите критерии не се съхраняват в ранната памет на детето. Точно като други „припокриващи се обстоятелства“.

Съществува също така мнение, че спомените от 5-годишна възраст не се вписват в паметта, защото по това време детето просто не е разполагало с подходящи думи в речника си, за да ги кодира. Бебето няма достатъчно речеви умения, така че мозъкът просто блокира ненужната памет. Резултатите от изследване, потвърждаващо тази хипотеза, бяха публикувани още през 2002 г. в списание Psychological Science.

Теория на перфектния Мама пазар: не забравяш нищо и не стъпваш в магазина
МОДЕРНАТА ЖЕНА: ПО KOLICHKA-ТА ЩЕ Я ПОЗНАЕТЕ
Автор Цвета Герчева

Теория на перфектния Мама пазар: не забравяш нищо и не стъпваш в магазина

Автор Цвета Герчева

Какво изтрива паметта?

Канадският учен Пол Франкланд, който също е изучавал педиатричната амнезия, не е съгласен с колегите си. Той отбеляза, че детските спомени, които се предполага, че се съхраняват в краткосрочната памет, се изтриват, когато се образуват нови клетки. Канадецът нарича този процес неврогенеза. Франкланд отбелязва, че образуването на нови неврони допринася за формирането на нови спомени. А старите се изтриват.

Процесът на неврогенезата е най-активен на възраст до 5 години. След това новите неврони вече не се образуват със същата честота, поради което спомените, които се формират от 6-годишна възраст нататък, остават непокътнати.

За да докажат тази теория, канадците проведоха тест върху мишки. Възрастните индивиди се страхуват влязат в клетката, през която преминават слаби електрически разряди. Това е така, защото си спомнят предишните си преживявания там. Докато младите индивиди могат спокойно да се втурнат вътре още на следващия ден, без изобщо да мислят за последствията. Така че заключението е съвсем очевидно.

Източник: theday.ru