Автор
Цвета Герчева

Теория на перфектния Мама пазар: не забравяш нищо и не стъпваш в магазина

Ако някой ми беше казал само преди 2 години, че ще се разхождам с мрънкащо бебе из магазина и ще купувам памперси, щях дълго, напоително и много страстно, от сърце, да се смея. "Никакъв шанс, това няма как да стане!", мислех си още от момента, в който видях двете чертички на теста за бременност.

И ето ме сега, няколко години след това, с бебе на ръце, в очaкване на поредното зъбче и със списък за пазар, който включва:

- смлени бебешки бисквити - италиански

- плодов крем с арония и касис

- козе адаптирано мляко

- памперси 5-и размер

Има ли смисъл да продължавам или ви звучи познато? Ако сте от момичетата, на които това им звучи като "Няма начин да ми се случи на мен", прочетете следващите редове. Ако всичко това вече ви е напълно познато, значи сме от "една порода".

Никога не съм си мечтала да съм перфектната мама. Може би пък точно, защото не ги приемам нещата като все едно съм на държавен изпит по молекулярна биология, те горе-долу ми се получават. Но животът в компанията на мъж и бебе е доста повече от забавен, изморителен и объркан - той е просто риалити формат за оцеляване. Ама от онези програми, в които хвърлят участниците от самолет без парашут и ги карат да оцеляват на самотен остров без да спят по 1 седмица.

И все пак – има начин всичко да бъде под контрол. Просто с времето усвоих някои малки трикове, като например да пазарувам почти всичко за бебето и за къщата онлайн. Да, разбира се, че вече познавам продуктите и брандовете, които поръчвам. Недоверчива съм и рядко купувам нещо от сайт, ако не съм го използвала преди това. Но пък пазаруването с няколко клика през телефона е голямо облекчение. Ползвам App-a на kolichka.bg и съм наистина доволна.

Ако никога не ви се е налагало да отидете с бебе в магазина, няма да ме разберете, но истината е, че една такава одисея отнема... как да го обясня... ами, 3 часа. Първо бебето трябва да е нахранено. Ако не е – трябва да се вземе храна, да се опакова, да се приготви лъжичка и т.н.

Не! Вие не искате да сте в супермакета с гладно бебе! НЕ ИСКАТЕ, повярвайте ми.

Памперсът трябва да е сменен преди да излезете, малкият човек – облечен в нещо по-прилично от домашните дрехи с три петна от пюре по тях. Да приемем, че сте успели и вие да се приведете в подходящ вид...Тръгвате – бебето трябва да е добре фикснато в столчето за кола. Ама то не обича да се вози? Е, успех. След 5 минути рев ще потеглите.

Стигате до супера и вече искате да се гръмнете. Взимате количка (в случай, че вече можете да сложите седнал малкия ви наследник). Започвате да пазарувате с... променлив успех. След около 40 минути, 3 детски песнички и 2 пъти наум "Никога повече с бебето в магазина", сте с една пълна количка и 5 забравени неща. Няма как да се съсредоточите и да вземете всичко, понеже мислите ви са насочени към опазване здравето и доброто настроение на един малък човек, както и към инвентара на супермаркета, който е под особена заплаха, щом в него има бебешор.

Така, да си го кажем направо – перфектният Мама пазар не съществува, освен ако не опитате да го направите онлайн. Поне 2 часа на ден спестено време, продукти, доставени до входната врата и да не забравяме – един щастлив малчуган, който се радва на спокойна мама.

Когато попаднах в меките "лапи" на майчинството, всъщност осъзнах какво точно се случва с всички домакини, които не работят, а както обичат да казват у нас: "гледат си къщата". Колкото повече стоиш в дома си, толкова повече ти се иска да сготвиш нещо вкусно, да подредиш, да направиш една разточителна вечеря, да прекараш време с любимия си човек. Затова и в един момент се оказа, че пазарувам много повече хранителни продукти, виното винаги е на свършване, а мъжът ми с удоволствие чака да се прибере и да каже: „Ей, има ли нещо за хапване? Гладен съм." или пък „Направила ли си нещо домашно, че ми писна от храната в офиса?“

Единственият начин да си в крак с всички задачи е да си успяла да напазаруваш между другото и да не си уморена, изнервена и забравила да купиш хляб, например. (Не че не ми се случва често, но това е от вродена разсеяност, не е заради майчинството.)

Моят съвет: Опитайте да поръчвате максимално много продукти онлайн, спрете да изнервяте себе си и детето в обикаляне по магазините, спечелете по няколко часа на седмица само за себе си и посрещайте деня с усмивка. От kolichka.bg разбират всички майчински проблеми и ще ви донесат стековете с бебешка вода, пюретата и вечерята за татко директно до входната врата. Омммммм!

(в материала има продуктово позициониране)