Автор
Елена Ангелова

Чудото на природата: Знаете ли, че и небременна или нераждала жена може да произвежда кърма

Кърмата е едно от най-известните и същевременно едно от най-загадъчните творения на природата. Учените знаят благодарение на кои хормони и как се образува, но все още не могат да разгадаят напълно състава ѝ и непрекъснато актуализират списъка с полезните ѝ свойства. Специално за тези, които все още се съмняват дали майчиното мляко наистина е необходимо за бебето, по-долу са събрани 10 невероятни факта за него.

Факт 1: Бебето е причина за производството на кърма

Веднага щом новият животът се появи в утробата на жената, тялото ѝ започва да се променя: първо, за да роди и отгледа правилно детето в себе си, и второ, за да го роди и нахрани. Гърдите се подготвят за храненето: млечните жлези се увеличават поради увеличаването на жлезистата тъкан, която по-късно ще произвежда млякото, образуват се млечни канали и алвеоли в краищата.

Преди раждането на бебето това ще бъде предотвратено от хормоните на плацентата, но веднага след раждането нивата им спадат и до няколко дни вместо коластра започва да се произвежда истинска кърма. Самият процес се стартира от бебето: затова всички експерти препоръчват поставянето на новороденото на гърдата в рамките на един час след раждането му.

Това предизвиква производството на окситоцин - хормонът за производството на мляко и същевременно за привързаността на майката към детето. Както и пролактин, който заедно с окситоцина отговаря за производството на мляко. Тялото приема съставките за млякото от кръвта и лимфата. Кръвта ги придвижва към млечната жлеза, синтезира се майчиното мляко и през млечните канали тече към зърното на майката.

Факт 2: Компонентите на кармата не могат да бъдат изчислени точно

Кърмата непрекъснато се променя. Не само от растежа на бебето, но и в зависимост от времето на деня или нощта, както и от благосъстоянието на майката и бебето. Майчиното мляко е богато на протеини, аминокиселини, хидрати, мазнини, минерали и витамини. А също и на бифидобактерии, лактобацили и олигозахариди. Всеки компонент изпълнява уникална роля.

Към днешна дата са дешифрирани около 200 олигозахариди, но учените допускат, че всъщност може да са хиляди.

Олигозахаридите в майчиното мляко действат като първи пребиотици за бебето, допринасят за образуването на нормална чревна микрофлора, а също така служат като капани за патогени, улавят микробите и не им позволяват да се прикрепят към клетките на самото тяло и да причинят заболяване. Те също така обучават клетките на имунната система, контролирайки съзряването на имунната система на новороденото, което води до намаляване на инфекциозната заболеваемост.

Факт 3. Не съществува пълен аналог на кърмата

Днес е невъзможно да се възпроизведе 100% копие на кърмата в лаборатория (едва ли това ще бъде възможно в обозримо бъдеще). Всеки специфичен майчин организъм произвежда свое специално мляко за собственото си дете. Има и компоненти на майчиното мляко, които все още не са напълно дешифрирани, още по-малко репликирани.

Факт 4. Майчиното млякото се променя, докато бебето расте

Веднага след раждането от гърдите на майката се отделя коластра, чиято цел е да предпази слабия организъм на новороденото. Коластрата съдържа много повече калории и хранителни вещества от майчиното мляко. Наситена е с различни имунни фактори, има повишен брой левкоцити (лимфоцити, неутрофили, макрофаги), имуноглобулини, антитела и интерферон.

Консистенцията на коластрата е лепкава, богата и прасковена, кремообразна, а понякога дори почти е оранжева на цвят. Коластрата се заменя с преходно мляко. Може да отнеме около 20 дни, докато млякото узрее. В зависимост от възрастта на детето, зрялото мляко ще променя своя състав: количеството протеини, мазнини, въглехидрати, витамини и олигозахариди се променя, за да отговаря най-добре на нуждите на детето в дадения момент.

Факт 5: Цялото майчино мляко е уникално

Кърмата е най-добрата храна за бебето, която самата природа е осигурила. Независимо от възрастта и националността, то съдържа всички хранителни вещества, от които се нуждае едно дете. Млякото на всяка жена променя своя състав по време на всяко кърмене.

Първо идва предното мляко - течно, полупрозрачно или дори със сини нюанси. Състои се от водоразтворими минерали и протеини, предназначени да утоляват жаждата на детето. След предното мляко в процеса на хранене идва задното мляко - от бяло до кремаво (цвят на ферментирало мляко). Това мляко съдържа повече мазнини и различни ензими и е отговорно за поддържането на бебето сито. Предното мляко е вода, задното мляко е храна.

Ето заради това експертите не препоръчват да давате на бебето вода преди въвеждането на дохранване.

Само сериозни заболявания, определени от лекар, могат да имат противопоказания за кърмене и да попречат на майката да храни детето с млякото си. Има малък процент жени (учените смятат, че не са повече от 1%), които поради физиологични причини може да не произвеждат кърма. Само лекар може да определи тези характеристики на тялото. В такива случаи експертите препоръчват въвеждането на най-адаптираната бебешка храна. В други случаи е възможно установяване на лактация, ако жената желае.

Факт 6. Колкото по-дълго, толкова по-добре

Световната здравна организация препоръчва изключително само кърмене до 6 месеца. След това постепенно въвеждане на допълнителни храни, но с продължаване на кърменето до 2 години.

Всъщност, от самото начало до края на кърменето, кърмата продължава да бъде ценен източник на хранене и защита срещу болести. Физиологично, ако тялото на жената е здраво, тя може да кърми детето до 4 или дори 5 години. Днес много майки продължават да кърмят и след две години.

Ползите за здравето на децата от този подход обаче не са доказани, освен това храненето на вече пораснало дете често се оспорва от психолозите.

Факт 7: Гърдите на една и съща жена могат да произвеждат различни количества мляко

Както физиологично двете гърди на жената са с различни размери, така и количеството мляко в тях може да бъде различно. Най-интересното е, че това по никакъв начин не зависи от размера на гърдите. Това може да е физиологична особеност или предпочитание на бебето: то може да предпочете едната пред другата, да се привърже към нея по-добре и по-активно, което ще я принуди да произвежда повече мляко и по-бързо.

Има случаи, когато „нелюбимата“ гърда практически спира да произвежда мляко, прехвърляйки цялата работа на другата. Това е напълно нормално, основното е да се избегне стагнацията на млякото, което може да доведе до опасен и много болезнен мастит.

Факт 8. Кърмата развива и укрепва имунитета на бебето

Кърмата укрепва имунната система на бебето и го защитава, докато майката го храни. Първо, докато е вътре в майката, а след това заедно с кърмата, бебето получава антитела срещу заболявания, от които майката е страдала или за които е ваксинирана (варицела, рубеола и морбили). Но трябва да се има предвид, че такава защита е несъвършена, че не може да предпази от всички инфекции и напълно изчезва за около шест месеца.

От този момент нататък тялото на бебето трябва да започне самостоятелно да произвежда антитела. Ето защо педиатрите препоръчват да завършите първия етап от ваксинацията до 6 месеца. Учените са доказали, че 70% до 80% от имуномодулаторните клетки на бебето се намират в червата му. Цялата работа на тялото за изграждане на имунитет се извършва там, което означава, че кърмата е най-добрата защита за бебето.

Факт 9. Храните, които кърмещата майка приема, влияят на вкуса на кърмата

Вкусът на кърмата постоянно се променя в зависимост от това какво яде кърмещата майка. Именно тази постоянна промяна привиква бебето към вкусовете на бъдещата храна за възрастни. През първите три месеца, когато стомашно-чревният му тракт се развива, майките не да ядат храни, които предизвикват повишено образуване на газове, както и чесън и лук. Казват, че голямото количество от тези продукти в диетата на майката може да придаде на млякото горчив вкус.

Факт 10. Кърма може да започне да произвежда и не раждала и не забременявала жена

Това явление се нарича индуцирана или стимулирана лактация. Това дава възможност на нераждала майка да храни осиновеното си дете. В женското тяло лактацията се причинява от пролактин и окситоцин. Те се образуват в мозъка, или по-точно в хипофизната жлеза, което означава, че не зависят пряко от състоянието на репродуктивната система. Жена с безплодие или дори с отстранена матка може да предизвика лактация (ако здравословното ѝ състояние позволява). И двата хормона, пролактин и окситоцин, се произвеждат в отговор на стимулация на зърната.

Лекар може да предпише хормонална терапия, но много жени са в състояние механично да предизвикат лактация. Това става чрез масаж на гърдите, стимулиране на зърната и засмукване – това може да се направи от бебето или чрез качествена помпа за кърма. Експертите обаче подчертават, че такава лактация може да се установи само под строг контрол на лекар.

Източник: letidor.ru