Автор
Елена Ангелова

Кога се налага новороденото бебе да носи яка?

Меката превръзка, която се поставя на врата на бебето, се нарича яка на Шанц от лекарите. Използва се за фиксиране на шийните прешлени. Това е необходимо, за да може бебето да се възстанови от родовата травма. С такава яка новороденото ще движи главата си по-малко. В резултат на това натоварването върху шийните му прешлени ще намалее, мускулният тонус и кръвообращението ще се върнат към нормалното.

Кога новороденото има нужда от яка?

Необходима е яка за онези бебета, които са били наранени по време на раждането им. Като лечение може да се предпише само от педиатър или неонатолог. Ако бебето е здраво то не трябва да носи нашийник. Такава превръзка облекчава напрежението в мускулите на вратлето му. Но внимание! Ако се използва без разрешение лекар, може да причини атрофия на детето.

Обикновено яка се предписва на дете със следните патологии:

Нараняване на врата със свързани неврологични симптоми;
Синдром на депресия на централната нервна система;
Двигателни нарушения;

Тортиколис – извита шия;
Синдром на късия врат;
Свръхвъзбудимост.

Увреждането на прешлените на шията води до факта, че кръвта не може да тече нормално към мозъка. В резултат на това страда развитието на централната нервна система на бебето. Ако кръвообращението на бебето е нарушено, мускулният му тонус е намален, сънят става кратък и неспокоен. Яката Шанц решава този проблем, като елиминира последствията от родовата травма. В такава превръзка шийните прешлени на новороденото застават на място си и кръвообращението се нормализира.

Как да изберете яка за новородено?

Яката трябва да пасва перфектно на бебето. Преди да отидете в ортопедичния магазин, измерете дължината на врата на вашето бебе. Помислете и за разстоянието от ъгъла на долната челюст до средата на ключицата.

Как да се постави яката на новороденото бебе?

В идеалния случай това трябва да се направи от педиатър. Ако обаче това не е възможно, опитайте се да я поставите като съблюдавате следното:

Поставете бебето си по гръб и внимателно повдигнете главата му.
Поставете разкопчаната яка на врата, така че брадичката да лежи в специалния прорез.
Яката трябва да бъде закрепена на гърба с велкро.
Трябва да има място между врата на бебето и яката, през която палецът ви да може да преминава.

Колко дълго новороденото трябва да носи яка?

Всичко зависи от препоръките на вашия лекар. Обикновено курсът на лечение отнема един месец. Някои бебета трябва да носят яка непрекъснато, други просто трябва да лежат в нея за няколко минути на ден. Вашият педиатър може да предпише масаж или електрофореза и да ви помоли да поставяте яката на детето си след процедурите, за да подобрите техните ефекти. НЕ се притеснявайте, че бебето ви няма да започне да държи самостоятелно главата си навреме. Превръзката няма да повлияе на това по никакъв начин.

Ще се чувства ли новороденото дете удобно в яката?

Ако яката на Шанц се носи правилно, тя няма да причини дискомфорт на бебето. Детето ще може да спи и да се храни спокойно. В допълнение, яката затопля шията и облекчава болката. Ако обаче детето ви започне да капризничи и да се успокоява, когато свалите превръзката, това означава, че или сте го облекли неправилно или сте избрали грешен размер. Бебето също така може да бъде притеснено и от дразнене на кожата. Ето защо е важно редовно да проверявате дали тя остава суха и чиста под яката.

Важно! Ако лекарят е предписал яка за новороденото, това определено ще му помогне. Основното е да следвате точно препоръките на специалистите.

Източник: colicrocodile.ru