Насладете се на сладки и солени английски кифлички.
Време за подготовка: 20 минути
Време за готвене: 25 минути
Порции: 10-12
За соления вариант:
320 г брашно
1 с.л. бакпулвер
1 ч.л. сол
170 г студено масло
2 яйца
120 мл пълномаслена сметана
220 г сирене чедър
½ връзка ситно нарязан копър
1 яйце за намазване
1 с.л. сметана за намазване
За крема:
300 г крем сирене Philadelphia Билки XL
2-3 с.л. пълномаслена сметана
За сладкия вариант:
320 г брашно
1 с.л. бакпулвер
1 ч.л. сол
170 г студено масло
2 яйца
120 мл пълномаслена сметана
200 г ягоди
сметана за намазване
За крема:
300 г крем сирене Philadelphia Original XL
2 с.л. пудра захар
1 ч.л. ванилова паста
2 с.л. пълномаслена сметана
Начин на приготвяне:
1. За сладките кифлички в купата на кухненски робот сложете брашното, бакпулвера, солта и нарязаното на кубчета масло. Смелете до получаването на трохи. Прибавете разбитите яйца и сметаната и смелете отново, докато се оформи тесто. Прехвърлете в купа и оставете настрана.
2. Без да миете купата на робота, повторете приготвянето на тестото и прибавете настъргания чедър и ситно нарязания копър и смесете. Изсипете тестото върху леко набрашнен плот и разточете на кора с дебелина около 2-3 см. С ринг изрежете кръгчета и подредете в тава покрита с хартия за печене. Намажете с разбито с малко сметана яйце и оставете настрана.
3. Към първото тесто добавете нарязаните на кубчета ягоди и разбъркайте с шпатула. Нарежете с ринг и подредете в тава покрита с хартия за печене. Поръсете с малко захар и печете заедно със солените кифлички 25-30 минути в предварително загрята до 200 градуса фурна, като по средата на печенето смените местата на тавите.
4. Пригответе двата крема за кифличките. В купа сложете крем сиренето Philadelphia Original, добавете пудрата захар, ваниловата паста и сметаната и разбъркайте.
5. В друга купа сложете крем сирене Philadelphia Билки, прибавете сметаната и разбъркайте.
6. Разчупете внимателно кифличките през средата и намажете с крем.
7. Подредете в плато за сервиране и поднесете.