Автор
Ева Лъчезарова

Пет случая, в които тялото ви се нуждае от електролити и как да си ги набавите

Знаете ли, че в своите тела имаме един невидим, но жизненоважен механизъм, който често остава незабелязан и неразбран - електролитният баланс. Той е изключително деликатен и в същото време регулира множество важни функции в организма ни, за съжаление обаче съвременният начин на живот, който водим всички, често го поставя в условия на дисбаланс.  Интензивните физически натоварвания, дългите работни часове и честата дехидратация са само част от предизвикателствата, които биха могли да нарушат този фин баланс.

Какво всъщност представляват електролитите? Те са минерални соли, разтворени в телесните ни течности, които носят електрически заряд. Електролитите играят важна роля в множество жизнени процеси - от поддържането на правилната хидратация до осигуряването на нормалното функциониране на нервната система и мускулите. Калият, натрият, магнезият и хлоридите са някои от ключовите електролити, без които нашето тяло не би могло да функционира оптимално.

Но какво се случва, когато балансът на тези важни вещества бъде нарушен? Симптомите могат да варират от лека умора и мускулни крампи до по-сериозни състояния като дехидратация и дори замайване. Важно е да разпознаваме ситуациите, в които нашето тяло може да се нуждае от допълнителни електролити и да знаем как да ги набавим ефективно.

1. Активен спорт и физическо натоварване

При интензивни тренировки и физически натоварвания тялото ни губи не само вода, но и значително количество електролити чрез изпотяването. Този процес е естествен механизъм за охлаждане на организма, но може да доведе до сериозен дисбаланс, ако не се компенсира правилно.

Загубата на електролити може да доведе освен до мускулни крампи и умора, а също така и до забавено възстановяване след тренировка.

2. Стомашни разстройства, повръщане или висока температура

При диария организмът губи големи количества вода и електролити, особено натрий и калий.

Подобно на диарията, повръщането води до значителна загуба на течности и електролити. Стомашните киселини, които се отделят при повръщане, съдържат важни електролити като хлор и калий. Честото повръщане може да наруши киселинно-алкалния баланс в тялото, което допълнително усложнява електролитния дисбаланс.

При наличие на висока температура тялото изразходва повече вода чрез изпотяване. От друга страна високата температура ускорява метаболизма, което води до по-бърза загуба на електролити.

3. Дехидратация след употреба на алкохол

Алкохолът е диуретик, което означава, че увеличава производството на урина и може да доведе до значителна загуба на електролити. С увеличеното уриниране се губят ключови електролити, например натрий, калий и магнезий. От друга страна алкохолът би могъл да намали усещането за жажда, което от своя страна води до недостатъчен прием на вода. Симптомите на дехидратация на организма след прием на алкохол биха могли да варират от главоболие, до замайване, раздразнителност и мускулни крампи.

4. Пътуване

Дългите пътувания, особено със самолет, могат да окажат значително влияние върху водно-електролитния баланс на организма. Ниската влажност в самолета, в комбинация с намаления прием на течности по време на полет, създава идеални условия за дехидратация. Този проблем се усложнява допълнително от промяната в атмосферното налягане, което може да доведе до подуване на крайниците и задържане на течности. Продължителното седене ограничава движението и намалява циркулацията, а честата консумация на кафе и алкохол по време на полет, които са диуретици, допълнително изостря проблема с дехидратацията.

5. Летни жеги или пътуване до горещи дестинации

Високите температури активират охлаждащите механизми на човешкото тяло, най-вече чрез усилено потене, което води до значителна загуба на вода и на електролити. Когато навън е горещо, тялото активира своите охлаждащи механизми, най-вече чрез усилено потене, което води до значителна загуба не само на вода, но и на важни електролити като натрий, калий и магнезий. Този процес се усилва при физическа активност на открито или продължително излагане на слънце, особено в часовете, в които температурите са най-високи.

Влажността на въздуха също играе ключова роля - във влажен климат потта се изпарява по-трудно, което намалява ефективността на охлаждането и може да доведе до прегряване. Симптомите могат да варират от лека умора и главоболие до по-сериозни състояния като топлинен удар.

Особено рискови групи са малките деца, възрастните хора и хората с хронични заболявания, чиито механизми за терморегулация има вероятност да са по-малко ефективни.

Допелхерц® актив Електролит Екстра е иновативна хранителна добавка, специално разработена, за да отговори на предизвикателствата на съвременния начин на живот, осигурявайки оптимална хидратация и добър електролитен баланс. В състава на Допелхерц® актив Електролит Екстра влизат ключови електролити като магнезий, калий и хлориди. Магнезият играе важна роля в енергийния метаболизъм и помага за намаляване на чувството на отпадналост и умора. Калият е от съществено значение за нормалното функциониране на нервната система, мускулите и сърцето. Хлоридите участват в мускулните съкращения и предаването на нервни импулси. Освен това, продуктът съдържа и глюкоза - основен енергиен източник за мозъка, който подпомага бързото усвояване на електролитите.

Едно от големите предимства на Допелхерц® актив Електролит Екстра е неговата универсалност. Той е подходящ за широк спектър от ситуации - от интензивни физически натоварвания и спортни занимания до възстановяване след употреба на алкохол или при пътуване. Продуктът е особено полезен при състояния, свързани с остра загуба на течности от организма, като например при диария, повръщане или обилно изпотяване.

Допелхерц® актив Електролит Екстра се отличава и със своята удобна форма - компактни сашета, които лесно могат да се носят навсякъде. С приятния си вкус на портокал, той предлага освежаващ начин за възстановяване на електролитния баланс. Важно е да се отбележи, че продуктът е подходящ за вегани и вегетарианци и не съдържа лактоза и глутен.

(в материала има продуктово позициониране)