Автор
Антония Михайлова

Справедливост за Ребека: Трагичната смърт на олимпийска атлетка, която бе залята с бензин от бившия си приятел, разтърси света

Олимпийската състезателка по маратон от Уганда - Ребека Чептегей, е издъхнала вследствие на ужасяващите наранявания, след като беше залята с бензин и запалена в дома си.

33-годишната атлетка е получила 80 процента изгаряния по тялото си при брутално нападение в неделя, за което се твърди, че е извършено от бившия ѝ приятел. Тя беше откарана по спешност в отделението за интензивно лечение в болницата в Елдорет, Кения, с надеждата лекарите да я стабилизират, споделят медицински служители пред Daily mail.

Настоящият директор на заведението д-р Оуен Менах информира тази сутрин, че Чептегей е починала късно снощи. „За съжаление я загубихме, след като всичките ѝ органи отказаха“, каза Менах пред кенийската преса.

„Научихме за трагичната смърт на нашата олимпийска атлетка Ребека Чептегей, предизвикана от чудовищното деяние на нейния приятел“, написа президентът на Олимпийския комитет на Уганда (ОКУ) - Доналд Рукаре, в публикуция в социалната мрежа Х днес. „Това беше страхлива и безсмислена постъпка, която доведе до загубата на велик спортист. Нейното наследство ще продължи да вдъхновява“, добави той.

Съобщение за медиите от ОУК, подписано от Рукаре, по-късно призова правоприлагащите органи „да предприемат и решителни действия, за да изправят извършителя пред правосъдието“.

Ужасният инцидент се случва само месец след като Чептегей участва на Олимпийските игри в Париж. Тя завърши на 44-то място в маратона при жените с време от 2 часа, 32 минути и 14 секунди.

Кенийската полиция потвърди, че бегачката е била нападната в къщата ѝ в западния окръг Транс Нзоя, близо до границата с Уганда, където наскоро се е преместила, за да бъде по-близо до по-добрите кенийски тренировъчни съоръжения там.

Шефът на полицията в окръга – Йеремия оле Косиом, потвърди пред медиите, че бившият партньор на Ребека – Диксън Ндиема, е купил туба с бензин, излял я е и я е подпалил по време на спор в неделя.

Полицията е открила въпросната петлитрова туба, както и чанта, и изгорен телефон на мястото на инцидента, пише кенийския вестник Тhe Nation.

Бащата на Ребека – Джоузеф Чептегей, по-рано тази седмица сподели заедно с другата си дъщеря – Евалин Челагат, че двамата са се карали за нейната земя в Ендебес в Транс Нзоя малко преди да се случи предполагаемото брутално нападение.

„Те бяха просто приятели и не мога да си обясня защо той искаше да отнеме нещо, което принадлежеше на дъщеря ми“, каза Чептегей старши пред The Star, разкривайки също, че двете деца на дъщеря му са от различни мъже, живеещи в Уганда.

Според полицейския командир Косиом бившият приятел се промъкнал в дома на Ребека, за да организира нападението. „Смята се, че бившият партньор на спортистката е нахлул в имота ѝ около 14 ч. в неделя, докато тя и децата ѝ са били в църквата“, уточнява Косиом пред кенийския вестник The Standard.

Според показания на свидетели, след завръщането ѝ в дома ѝ, Диксън, който предварително се бил снабдил с бензин, започнал да излива течността върху Ребека, преди да я подпали. Преди това двойката била чута да се кара пред къщата. Заподозреният също бил обхванат от огъня и получил сериозни изгаряния. Същият, по твърдения на д-р Менах, е бил приет в същата болница с 30 процента изгаряния.

Междувременно кенийските медии съобщиха, че една от дъщерите на Чептегей е станала свидетел на нападението в дома на майка си.

„Той ме ритна, докато се опитвах да избягам, за да спася майка си“, разказва момичето пред кенийския вестник The Standard. По думите ѝ тя веднага извикала за помощ, привличайки съсед, който се опитал да изгаси пламъците с вода, но не било възможно.

Федерацията по лека атлетика на Уганда също съобщи за смъртта на Чептегей и отдаде почит на своята атлетка в изявление в социалната мрежа X.

„С дълбоко прискърбие съобщаваме за смъртта на нашата спортистка Ребека Чептегей рано тази сутрин, която трагично стана жертва на домашно насилие“, се казва в изявлението. „Като федерация ние осъждаме подобни действия и призоваваме за справедливост. Нека душата ѝ почива в мир.“

Фаталното нападение над Чептегей идва две години след като роденият в Кения спортист Дамарис Мутуа беше открит мъртъв в Итен, световноизвестен център за бягане в долината Рифт.

Как да разберете, че той е емоционален насилник и какво да направите
ПО ЖЕНСКИ
Автор Елена Ангелова

Как да разберете, че той е емоционален насилник и какво да направите

Автор Елена Ангелова

А през 2021 г. кенийската бегачка и рекордьорка Агнес Тироп, на 25 години, беше намерена намушкана до смърт в дома си в Итен през октомври 2021 г. Обещаващата млада лекоатлетка, която спечели бронзови медали на 10 000 метра на две последователни световни първенства и стана четвърта на 5000 метра на Олимпийските игри в Токио през 2020 г., беше намерена мъртва в дома си близо до Елдорет на 13 октомври 2021 г.

Съдебният лекар тогава постанови, че е починала в резултат на масивна кръвозагуба от поредица жестоки прободни рани по врата и корема. Ужасяващото откритие накара властите да започнат издирване на нейния съпруг Ибрахим Ротич. Той беше задържан часове по-късно след продължително преследване късно вечерта, което приключи едва когато бягащият Ротич блъсна автомобила си в камион, докато се опитваше да избяга от няколко полицейски коли, които го натискаха.

Сега Ротич е съден за убийството на жена си Тироп - обвинение, което той отрича. Процесът започна едва през ноември миналата година - повече от две години след смъртта на Тироп, след решение на съда да освободи Ротич под гаранция след дълъг период на задържане.

Евърлин Джепнгетич - по-малката сестра на Тироп, сподели пред съда в края на миналата година, че починалата е била подложена на перманентно физическо и психическо насилие от страна на съпруга си, допълвайки, че се е прибрала часове преди убийството, за да открие, че сестра ѝ е била жестоко пребита.

Последните данни от Националното статистическо бюро на Кения, публикувани през януари 2023 г., показват, че 34 процента от жените в страната са преживели физическо насилие от 15-годишна възраст.

Смъртта на Ребека Чептегей е болезнено напомняне за трагичната цена на домашното насилие, дори над тези, които изглеждат непобедими на световната сцена. Един живот, посветен на упорит труд и спортни мечти, бе прекършен от бруталността на близък човек. Нека трагичната съдба на Ребека и на всички онези жени, загубили живота си от ръцете на хора с души на чудовища, ни вдъхнови в битката за справедливост и защита на най-уязвимите.