Автор
Ева Григорова

Не звезда, а жива легенда: Как Джон Бон Джоуви спаси живота на жена

Рок иконата Джон Бон Джоуви още веднъж доказа, че е повече от легенда - той е герой и в реалния живот. В спиращ дъха момент, заснет с охранителна камера, Джон бе видян да помага за спасяването на живота на жена в Нашвил, убеждавайки я да слезе от ръба на мост.

Изпълнителят на Livin' on a Prayer показа своята състрадателна страна в емоционално спасяване, което се случи на пешеходния мост "Джон Сейгънталър".

62-годишният музикант бил в Нашвил за заснемане на музикален клип, когато станал свидетел на ужасяващата сцена. Според полицейското управление на Нашвил инцидентът се развил във вторник вечерта, докато Джон и екипът му снимали на емблематичния мост.

Във видеото, споделено от местната полиция, се вижда как Джон се приближава към разстроената жена, която стояла опасно на ръба на моста, надвесена над река Къмбърланд.

Заедно с човек от екипа си, Джон се приближил към жената, внимателно се надвесил над парапета, за да говори с нея. Неговото спокойно и грижовно поведение било ясно видимо, докато я придумвал да се върне от ръба, бавно приближавайки се, преди героично да я издърпа на безопасно място.

След като преминала парапета, Джон прегърнал жената, давайки ѝ утеха и успокоение. Полицията на Нашвил реагирала бързо на място, а началникът Джон Дрейк похвалил музиканта за бързите и състрадателни действия.

"Нужни сме всички ние, за да се грижим за безопасността един на друг", каза Дрейк в изявление. Полицейското управление също благодари на Джон в социалните мрежи за ролята му в спасяването на жената, публикувайки: "Похвала за Джон Бон Джоуви и екипа му за помощта на жена в Нашвил на пешеходния мост Сейгънталър във вторник вечерта. Бон Джоуви помогна да я убедят да слезе от ръба над река Къмбърланд на безопасно място."

Това емоционално спасяване е поредният пример за отдадеността на Джон Бон Джоуви да помага на другите - качество, което той демонстрира през цялата си кариера както на сцената, така и извън нея. С над 120 милиона продадени албума по целия свят, откакто създаде едноименната си група през 1983 г., Джон отдавна е уважаван не само за музиката си, но и за благотворителната си дейност.

По-рано тази година Джон сподели пред списание People, че бавно се връща към живите изпълнения след рядка и сложна операция на гърлото през юни 2022 г. Феновете бяха облекчени да чуят, че операцията, която била процедура за медиализация на гласните гънки, е била успешна, позволявайки на Джон да възвърне емблематичния си глас и да се върне на сцената.Докато присъствал на откриването на изложба в Залата на славата на рокендрола, посветена на групата му, Джон бе попитан как напредва възстановяването му. Музикантът скромно разкри: "Предполагам, че да", когато бил попитан дали възвръща силата на гласа си. Размишлявайки върху изпълнението си предната вечер в Нашвил, Джон казал: "Снощи изнесохме концерт в Нашвил и всичко беше много добре. Така че стъпка по стъпка се връщам."

За Джон живите изпълнения винаги са били в сърцето на кариерата му, а връщането на сцената след такава значителна операция е бавен, но процес. Носителят на "Грами" открито споделя за предизвикателствата, пред които е изправен след операцията. В откровено интервю за AARP за техния брой юни/юли 2024 г., Джон разкрива страховете и разочарованията си, когато за първи път научил, че може да се изправи пред постоянна загуба на гласа си.

"Хората трябваше да ме разубеждават", признава Джон, размишлявайки върху емоционалното си състояние. "Защото си казваш: 'Не направих нищо нередно! Какво не е наред?'", каза той, разкривайки колко дълбоко го е засегнала възможността да загуби гласа си. Известен със своята почтеност, Джон ясно заявява, че използването на плейбек или Auto-tune по време на живи изпълнения просто не е вариант. "По-скоро бих предпочел да ме блъсне автобус на магистралата", казва той.

Именно колежката му музикантка Шаная Туейн препоръчала на Джон собствения си лекар, Робърт Саталоф, след като самата тя е имала подобни проблеми с гласа. Д-р Саталоф, известен вокален хирург, помогнал на Джон през процеса на възстановяване и също говорил пред AARP за забележителната работна етика на певеца. "През цялата си кариера Джон е работил по-усилено и по-усърдно, отколкото повечето от феновете му някога биха предположили", отбелязва Саталоф.

Според Саталоф проблемите с гласа на Джон не са резултат от травма или болест, а просто естествена част от стареенето. "В крайна сметка това застига всички ни", обяснява лекарят, напомняйки на феновете, че дори рок легендите не са имунизирани срещу ефектите на времето.