Автор
Антония Михайлова

Как да възпитате силна и уверена дъщеря: 4 важни житейски урока за майки

Отглеждането на дъщеря е сложна задача, която изисква специален подход. При решаването му трябва да се обърне внимание на формирането на определени ценности и нагласи у детето. Важно е да действате с любов, за да помогнете на момичето да стане щастлива и уверена жена.

Австралийската певица, автор и треньор по саморазвитие на жените - Перукуа, разказва за ключовите моменти в отношенията между майка и дъщеря.

Тайните на майката за отглеждане на дъщери

Много родители днес водят динамичен живот, градят кариера и създават комфорт и благополучие за семейството си. Някои от тях са принудени често да напускат дома си, прекарвайки времето си в дълги командировки.

При такива обстоятелства е особено важно да се прояви отговорност. От ранна детска възраст е необходимо да се положат основите на правилните нагласи и навици в съзнанието на дъщерите, за да могат те да се справят сами с предизвикателствата на външния свят.

Има няколко тайни, които значително помагат при отглеждането на момичета и им позволяват да изградят базата за бъдещия си щастлив живот. Като възрастни, те никога няма да се уморят да ви благодарят за тези полезни умения.

Материализация на любовта

Ако заминавате на дълъг път, изпълнете следния ритуал с дъщеря си предния ден:

1. Поставете дланта си над гърдите на момичето, и нека то също да постави своята над вашите. След това попитайте дъщеря си дали усеща топлината на тялото си, ударите на сърцето си, любовта на майка си. Изпитва ли тя същите нежни емоции към вас? Обикновено отговорът и на двата въпроса е Да.

2. След това променете позицията на ръцете си, като всяка от вас постави ръцете си върху зоната на своите гърди. Попитайте дъщеря си как се чувства. Най-вероятно момичето ще ви каже, че емоциите ѝ остават същите.

3. Говорете за това как, въпреки раздялата, душите ви винаги са близки, топлят се с топлина дори на хиляди километри. Любовта не зависи от разстоянията - тя чудотворно сближава сърцата на любимите хора. Това е най-важното чувство, което майките трябва да предадат на своите дъщери.

Развиване на емоционална мъдрост

Случва се децата да изпитват бурни емоции. В такива случаи обяснете на дъщеря си, че чувствата изтичат като вода. След известно време това, което сега ги вълнува и притеснява толкова много, ще остане в миналото и ще загуби своята острота. Ако живеете близо до река, нейното движение може да стане ясен пример за този процес.

Момичето постепенно ще се научи да разбира, че човешкото тяло е само канал, през който преминават негативните емоции и няма нужда да се свързва с тях и да ги задържа в себе си.

Тази нагласа развива емоционална мъдрост у детето, а всеки има нужда от нея в съвременния свят. Това качество ви позволява да използвате усещанията за постигане на личен растеж и вземане на правилни решения. Важно е да разберем колко силно влияят емоциите върху мислите, поведението и живота на човека. Контролирането на емоциите е особено полезно по време на стресови ситуации, от които никой не е имунизиран.

Управление на желанията

Очите на много момичета светват, когато пазаруват с майките си. Децата винаги изпитват силна нужда да купят нещо. Както често се случва, страстното желание да получат желаното нещо на мига преминава в скандал и истерични писъци.

Опитайте се да разкажете на вашето мъниче историята за „лакомото чудовище“, което живее във всеки. Основната задача на това същество е да изисква нещо през цялото време. То е привлечено от рекламни призиви, красиви опаковки, публикации в социалните мрежи. Но всичко това е манипулация, целяща да събуди чудовището. В резултат на това то започва да контролира решенията на човек, кара го да иска и да купува неща, които в повечето случаи изобщо не са необходими.Тази нагласа частично се припокрива с предишната. Ясно разкрива проблема и помага да се освободим от една много важна за всяка жена тема. Полезно е едно момиче да се научи да отлага незабавното задоволяване на желанията, за да постигне дългосрочни цели, да сдържа емоционалните си импулси. Това помага да се развие осъзнаването за стойностните неща, култивира търпение и контрол над импулсите.

С течение на времето дъщеря ви ще разбере, че е по-добре да се откажете от незабавните награди в името на бъдещото благополучие. Тя ще стане по-целенасочена и по-малко импулсивна.

11-те гениални правила за възпитание на Антоан дьо Сент-Екзюпери
МАМА И ДЕТЕ
Автор Ива Петрова

11-те гениални правила за възпитание на Антоан дьо Сент-Екзюпери

Автор Ива Петрова

Загриженост за личната безопасност

Ако често оставяте дъщеря си сама, е много важно да помислите за нейната безопасност. Необходимо е да се обясни, че тялото ѝ е неприкосновено и поверително. То принадлежи само и единствено на нея и никой не може да претендира за него. Човек е господар на тялото си, той еднолично решава съдбата му, позволявайки или забранявайки на другите да се доближават до него.

Този въпрос трябва да се обсъжда от ранна възраст, но става особено актуален в юношеството. Това правило ще позволи на едно младо момиче да избегне грешките от младостта си, така че изборът ѝ на партньор да бъде съзнателен и внимателен от самото начало.

Да бъдеш майка на дъщеря е труден и деликатен въпрос, но с малко постоянство ще ви донесе много радост, топлина и искрена любов. Всяка майка трябва да изгради честни и доверчиви отношения с децата от ранна възраст. Подкрепяйте детето си, наблягайте на силните му страни, насърчавайте го да изразява смело личното си мнение.

Важно е да научите рожбата си да преодолява страховете и самокритиката, да приема и да се грижи за себе си. Изграждайки и култивирайки у дъщеря си тези нагласи, ще ѝ помогнете да се превърне в една щастлива и уверена в себе си жена, способна да постигне успех във всяка област.