Автор
Ева Лъчезарова

Как да подпомогнем здравето на децата през учебната година

С настъпването на есента и началото на новата учебна година, всеки родител си задава въпроса: "Как да подготвя организма на детето си и да го предпазя от сезонните заболявания?".

Независимо дали сте родител на първокласник, който за пръв път прекрачва училищния праг или на тийнейджър, който се готви за важни изпити, този наръчник ще ви даде практичните съвети, от които се нуждаете, за да подкрепите своето дете по пътя към успеха и доброто здраве.

С правилния подход и малко предварителна подготовка, можете да превърнете предизвикателствата на предстоящия есенен сезон във възможности за изграждане на силен и устойчив имунитет.

Ще разкрием как малки, ежедневни навици могат да доведат до големи промени в имунитета на вашето дете.

Имунната система – щитът на детския организъм

Имунната система е сложна мрежа от клетки, тъкани и органи, които работят заедно, за да защитят тялото от вредни микроорганизми като бактерии, вируси и паразити. При децата тази система все още се развива, което ги прави по-уязвими към инфекции, особено в училищна среда, където контактът с различни патогени е по-чест.

Добрата новина е, че съществуват множество начини да подпомогнем естествените защитни механизми на детския организъм. Нека разгледаме някои от най-ефективните от тях:

  1. Храна за силен имунитет

Правилното хранене играе ключова роля в поддържането на силна имунна система, способна да се бори ефективно с различни патогени. Когато планирате менюто на вашето дете, стремете се към т.нар. "цветна чиния". Разнообразието от цветове в храната не е само визуално привлекателно, но и изключително полезно за здравето. Различните цветове в плодовете и зеленчуците всъщност сигнализират за наличието на различни фитонутриенти, всеки със своите уникални ползи за организма. Например, оранжевите и жълтите плодове и зеленчуци са богати на бета-каротин, докато червените могат да съдържат ликопен - мощен антиоксидант.

Особено внимание заслужават храните, богати на витамин C - един от най-важните витамини за подкрепа на имунната система. Цитрусовите плодове са добре известни източници на този витамин, но не забравяйте и за други отлични алтернативи като киви, ягоди, червени чушки и броколи. Тези храни не само подсилват имунитета, но и подпомагат усвояването на желязо от други храни.

Цинкът е друг ключов елемент за силна имунна система. Включете в менюто на детето пълнозърнести храни, бобови растения, ядки и семена. Тези храни не само са богати на цинк, но и осигуряват фибри и други важни хранителни вещества, необходими за общото здраве.

Не на последно място, обърнете внимание на приема на омега-3 мастни киселини. Тези есенциални мазнини играят важна роля в регулирането на възпалителните процеси в тялото и подкрепят функционирането на имунната система. Мазните риби (като сьомга) са отличен източник на омега-3, но ако детето ви не е любител на рибата, можете да включите в менюто чия семена и орехи, които също са богати на тези полезни мазнини.

Примерно меню за един ден: За закуска предложете на детето си весела купичка овесена каша с нарязано киви във формата на усмивка и шепа цветни горски плодове за допълнителен витамин C. На обяд пригответе забавен сандвич с пълнозърнест хляб, резенчета авокадо и хумус, придружен от морковени пръчици и чери домати. За вечеря сервирайте пилешки шишчета с различни зеленчуци.

  1. Защо сънят е толкова важен за имунитета?

По време на съня тялото произвежда и разпределя ключови имунни клетки. За децата в училище той е още по-важен, тъй като влияе не само на имунитета, но и на паметта и способността за учене. Уверете се, че детето ви спи достатъчно – между 9 и 11 часа и се опитайте да поддържате постоянен режим за лягане и ставане, дори през уикендите. Това помага за регулиране на циркадния ритъм на детето. Създайте благоприятна среда за сън, като се уверите, че използването на електронни устройства е ограничено до поне час преди лягане, тъй като синята светлина може да наруши производството на мелатонин.

Стремете се детето ви да се занимава със спокойни дейности преди лягане като четене на книга или слушане на успокояваща музика.

  1. Управление на стреса – ключът към балансирана имунна система

Училищният живот може да бъде източник на значителен стрес за децата – от трудностите в усвояване на уроците до социални предизвикателства. Хроничният стрес би могъл да потисне имунната функция, правейки децата по-уязвими към заболявания.

Първата стъпка е да дадете възможност за открита комуникация на детето. Насърчавайте го да споделя своите притеснения и чувства, изслушвайте го. Помогнете му да разбере, че стресът е нормална част от живота, но съществуват начини за справяне с него. Въведете прости техники за релаксация като дълбоко дишане, например. Балансираното разпределение на времето също е ключово за управление на стреса.

Помогнете на детето да създаде график, който включва не само време за учене, но и за игра, почивка и сън. Насърчавайте физическата активност и хобита, които носят радост и релаксация – те са естествени антистрес средства. 

  1. Физическата активност – движението като лекарство

В ерата на дигиталните технологии и заседналия начин на живот, физическата активност се превръща в ключов фактор за здравето на децата. Редовното движение не само укрепва мускулите и костите, но и стимулира имунната система, подобрява когнитивните способности и допринася за по-добро емоционално състояние. 

Експертите препоръчват децата да бъдат активни поне 60 минути всеки ден. Това може да звучи като много, особено при натоварената училищна програма, но не е нужно тези 60 минути да бъдат наведнъж. Кратки периоди на активност, разпределени през целия ден, могат да бъдат също толкова ефективни. Насърчавайте детето си да играе навън през междучасията, ако е възможно ходете пеша до училище и стимулирайте детето си да прави кратки упражнения в почивките си между различните домашни.

  1. Хранителни добавки – допълнителна подкрепа за детския имунитет

Подходящите хранителни добавки идват на помощ в периоди на интензивен растеж, повишен стрес или през сезоните, когато рискът от заболявания е по-висок. Нека разгледаме три основни категории хранителни добавки, които могат да бъдат особено полезни за подкрепа на детското здраве и имунитет през учебната година:

Пробиотици:

Поддържането на балансирана чревна флора е от ключово значение за цялостното здраве на всяко дете. Допелхерц® актив Пробиотик Желирани мечета за Деца предлага иновативно решение, съчетаващо ефективността на пробиотиците с форма, която децата обожават – вкусни желирани мечета с аромат на ягода.

Всяка доза (2 мечета) съдържа два милиарда тиндализирани бактерии, включващи Lactobacillus rhamnosus и Bifidobacterium infantis. Тези пробиотични щамове са известни със способността си да подобряват чревния баланс и да подкрепят имунната функция. Продуктът е обогатен с витамин В6, ниацин и пантотенова киселина, допринасящи за нормалния енергиен метаболизъм.

Уникалността на продукта се крие в използването на тиндализирани бактерии – топлинно обработени микроорганизми, които запазват полезните си свойства, но осигуряват по-бърз ефект и повишена безопасност. Те освобождават важни метаболити, включително бактериоцини, които помагат в борбата с патогенните микроорганизми.

Мултивитамини

В динамичния период на детското развитие, когато организмът се нуждае от оптимална подкрепа, сиропът Допелхерц® актив Витамини А-Я за Деца предлага цялостно решение, както за растежа на детето, така и за неговия имунитет. Той съчетава 12 витамина, 4 ключови минерала и незаменимата аминокиселина L-лизин в една вкусна формула приятен плодов вкус.Допелхерц® актив Витамини А-Я за Деца укрепва имунната система, подпомага на здравословния растеж на костите и зъбите и подкрепя когнитивното развитие. Витамин D, в съчетание с други микронутриенти, засилва естествените защитни сили на организма, докато йодът и желязото допринасят за нормалното физическо и умствено развитие. Специално внимание заслужава L-лизинът - незаменима аминокиселина, която не само подпомага усвояването на калций и растежа на мускулите, но и може да стимулира апетита, което е особено полезно за деца с придирчиво хранене.

Сиропът е подходящ за прием в периоди на интензивен растеж, повишен стрес и през сезоните, когато имунната система е подложена на по-голям риск. Той не съдържа лактоза и глутен, което го прави безопасен за деца със специален режим на хранене.

Растителни екстракти

Допелхерц® актив Имуно за деца е специално разработен, за да отговори на повишените нужди от хранителни вещества при подрастващия организъм, особено в критични периоди като началото на детската градина или училището.

В основата на неговата формула стои маслото от черен кимион (Nigella sativa), чиято история в медицината датира от векове. Особено ценено в древен Египет, Индия и Китай, това масло и днес е признато за едно от най-ефективните лечебни растения с множество научно доказани ползи за здравето. Добивано чрез щадящ метод на студено пресоване, маслото от черен кимион запазва всички свои ценни съставки – витамини, микроелементи и полиненаситени мастни киселини. То действа като природен щит, подсилвайки естествените защитни механизми на детския организъм, а мощните му антиоксидантни свойства помагат за неутрализиране на свободните радикали, които могат да отслабят имунната система.Допелхерц® актив Имуно за деца обогатява силата на черния кимион с прецизно подбран комплекс от витамини и минерали за цялостна подкрепа на детското здраве. Витамини А, С, D и цинк работят заедно за укрепване на имунната система, осигурявайки защита срещу инфекции. Витамин D играе важна роля не само за имунитета, но и за поддържането на здрави кости и зъби, което е особено важно в периода на интензивен растеж. Витамин С допринася за образуването на колаген, поддържайки здрави венци и зъби, както и за по-бързото зарастване на рани. Комбинацията от цинк и витамин А подпомага нормалното зрение и поддържа здрава кожа, което е от особено значение за цялостното развитие на детето.

От края на 2020 година Допелхерц си партнира с фондация „За Нашите Деца" в каузата „Превенция на изоставяне на бебета и малки деца". При покупка на продукти от детската серия на Допелхерц, вие допринасяте за тази благородна кауза. Фондацията предоставя мобилна подкрепа на майки в риск, изгражда подкрепяща мрежа около тях и осигурява необходимите ресурси за посрещане на новородените. Благодарение на щедростта на клиентите, първоначалната цел от 20 000 лв. дарение за една година беше бързо надмината. Към април 2024 г., само за четири години, Допелхерц е дарил впечатляващите 79 676 лв. за тази кауза, показвайки, че грижата за здравето може да върви ръка за ръка с подкрепата за обществото.

(в материала има продуктово позициониране)