Автор
Астролог - Ивелина Пенчева

Есенното равноденствие – моментът, в който лятото отстъпва място на есента

Астрономическото начало на есента започва в деня на есенното равноденствие. Това е денят, в който денят и нощта имат почти еднаква продължителност, а именно 12 часа. В този ден (както и по време на пролетното равноденствие) въображаемата линия, която разделя осветената част на Земята от тъмната част, преминава през двата полюса. Следователно светлината и тъмнината продължават също толкова дълго, т.е. денят продължава точно толкова дълго, колкото нощта.

Есенното равноденствие тази година настъпва на 22 септември, с влизане на Слънцето в знак Везни. Всичко, оцветено от енергията на Везните, се стреми към баланс и хармония. Това е време на баланс между двойственост, светлина и тъмнина, топлина и студ, даване и получаване, действие и почивка.

В районите на Северното полукълбо бележи края на топлия период, който отстъпва място на по-ниски температури, златисти цветове на зора и здрач, както и пъстри листа, които почти магически и безшумно обгръщат паркове и градини.

Есента, със своята вълшебна атмосфера, обвита в цветове и хиляди нюанси на червено, оранжево, жълто и кафяво, ви кани да се насладите на природата в нейния период на максимален разкош. Докато в южното полукълбо равноденствието бележи началото на астрономическия пролетен сезон.

Есенното равноденствие се празнува чрез различни фестивали и традиции по целия свят. В Обединеното кралство Стоунхендж е обвит в мистерия и магия и е перфектната атракция за посещение по това време на годината. Мачу Пикчу е идеалното място за празнуване на есенното равноденствие. На този археологически обект има камък "Интиуатана", който проектира сянката на Слънцето. По време на равноденствията наклонът му перфектно съвпада с ъгъла на слънчевите лъчи и не хвърля сянка.

След есенното равноденствие дните стават по-къси и продължават да се скъсяват до зимното слънцестоене, най-краткият ден в годината.

Есенното равноденствие: Как да привлечем късмет през следващите 6 месеца
ЗОДИИ И АСТРОЛОГИЯ
Автор Теодор Муховски

Есенното равноденствие: Как да привлечем късмет през следващите 6 месеца

Автор Теодор Муховски

По време на равноденствията е подходящ момент да проверим какви плодове от нашите дейности можем да пожънем. Нека помислим какво да правим с тях след това, как да ги запазим. Сега трябва да разчитаме на мъдростта, която сме придобили. Природата ни показва, че сега е моментът да успокоим активните, творчески енергии, насочени към постигане на целите. Точно както природата бавно умира през есента, време е да оставим много от нашите дейности и цели да приключат.

Най-мистичната и духовна част от есенното равноденствие се отнася до обновлението в тъмнината на собственото вътрешно аз. Символичното послание винаги е едно и също – има момент от годината, който трябва да приключи, момент, в който се обръщаме от външния свят към вътрешния, за да дадем възможност за промяна и личностно израстване. Моментът на равноденствието е вътрешна подготовка за предстоящия период на почивка и тъмнина.