Автор
Woman.bg

В началото на есента: Навреме да подготвим имунната система за сезона на настинките и грипа

Октомври е все още месец на прехода – усещаме топлината на отминалото лято, но и все по-осезаемо долавяме хладния полъх на настъпилата есен. И докато природата се подготвя за студените дни, ние също трябва да обърнем внимание на собствената си подготовка за същинската есен и последваща зима.

Преходът между сезоните е ключов, за да се погрижим не само за смяната на гардероба, но и за нещо много по-важно – нашето здраве и в частност, имунната ни система.

Приготовлението на организма за периода на настинките и грипа не е мигновен процес и затова е важно да му обърнем по-специално внимание, като въведем в ежедневната си рутина някои малки, но съществени промени.

Защо обаче е важна предварителната подготовка?

Имунната система е нашият естествен щит срещу болестите. Когато е силна, тя може ефективно да се бори с вирусите и бактериите, които срещаме ежедневно. Но подготовката на този щит отнема време. Ако започнем да укрепваме имунитета си едва когато вирусите вече са навсякъде около нас, има вероятност организмът ни да има нужда от повече време, за да се справи.

Ето защо не бива да отлагаме и да чакаме разразяването на грипна епидемия, за да предприемем превантивни мерки. Промяната в температурите и влажността на въздуха създава благоприятна среда за разпространение на вируси.

Същевременно, тялото ни преминава през своеобразен стрес, адаптирайки се към новите условия. Това може временно да отслаби защитните ни механизми.

Какво да променим в прехода между лятото и есента?

1. Хранене:
Включете повече сезонни плодове и зеленчуци в менюто си. Те са богати на витамини и антиоксиданти, които подпомагат имунната система.

Практичен съвет: Започнете деня си със здравословна закуска от овесени ядки с настъргана ябълка и канела. За обяд, пригответе супа от тиква с джинджифил и куркума. На вечеря заложете на любимия си протеин (месо или риба) в комбинация с печени есенни зеленчуци като морков, цвекло например, гарнирани с печени тиквени семки.

2. Хидратация: Макар жегите вече да отминаха, не пренебрегвайте приема на течности. Добрата хидратация е ключова за оптималното функциониране на имунната система.

Практичен съвет: Носете навсякъде със себе си бутилка с вода. Ако ви е трудно да пиете обикновена вода, пригответе си домашен чай. Опитайте да изпивате чаша вода веднага след събуждане и преди всяко хранене.

3. Сън: С намаляването на деня, е време да увеличите времето за сън. Качественият и достатъчен сън е жизненоважен за възстановяването на тялото и укрепването на имунитета.

Практичен съвет: Създайте вечерен ритуал, който да ви помогне да се отпуснете - например 20 минути четене на книга преди лягане. Настройте си аларма за лягане, която да ви напомня да се подготвите за сън всяка вечер по едно и също време.

4. Физическа активност: Преминете от летните забавления, като плуване в басейн или в морето, към есенни разходки в парка или планината. Умерената физическа активност стимулира имунната система.

Практичен съвет: Превърнете домашните задължения в тренировка - енергичното есенно почистване на дома или подреждането на гардероба за новия сезон могат да бъдат чудесно кардио упражнение. За тези, които предпочитат по-структурирани занимания, есента е идеално време да се запишете на танци - било то народни, или модерни.

5. Управление на стреса: Есента често носи със себе си повече задължения. Намерете време за релаксация и техники за справяне със стреса, който за съжаление може да отслаби имунитета.

Практичен съвет: Отделяйте 10 минути всяка сутрин за медитация или дихателни упражнения. Опитайте се да си водите дневник, в който всяка вечер да записвате три неща, за които сте благодарни, свързани с отминалия ден.

6. Прием на подходяща хранителна добавка: Обмислете приема на хранителни добавки, специално разработени да подкрепят имунната система. Флудрекс Имуно Бустер е отличен избор, комбиниращ ключови съставки за подсилване на имунитета.

Практичен съвет: За оптимална подкрепа на имунната и дихателната система, приемайте по 2 капсули ФЛУДРЕКС® ИМУНО БУСТЕР дневно в продължение на 10 дни. Той е напълно натурален продукт в растителна капсула, без глутен, желатин и ГМО, който комбинира внимателно подбрани и отлично съчетани съставки. Хранителната добавка съдържа 140 mg стандартизиран сух екстракт от корен на ехинацея пурпурея (с не по-малко от 4.0% общи феноли), 120 mg сух екстракт от черен бъз (дехидратиран силно концентриран сок от плодове), 100 mg витамин С и 5 mg цинк.

С настъпването на есента имаме чудесна възможност да укрепим своя организъм за предстоящите предизвикателства. Малките, но последователни промени в ежедневието ни са ключът към изграждането на силен имунитет.