Автор
Веселина Петрова

Случаят се заплита: Полиция и доброволци търсят изчезналата Биляна (подробности)

Вчера фейсбук беше буквално залят от споделени публикации, свързани с издирваната в момента млада жена - Биляна Петрова. От поста, който и аз самата споделих, ставаше ясно, че вероятно Биляна е дезориентирана, вероятно в резултат на следродилна депресия.

Биляна е висока около 170 см, облечена с черни дрехи, тъмносиньо яке с бежова пухкава яка, косата е вързана на опашка. Последно е забелязана в района на Централни хали в София.

Днес излезе информация, че жената е била оставена от своята половинка - Мартин Венев, в Центъра за психично здраве "Проф. Н. Шипковенски", в близост до Халите, в понеделник вечер, но във вторник около 13.30 часа го е напуснала, облечена с пижама и яке, пише "Дневник".

В интервю за БНТ Мартин Венев сподели, че тя "е най-всеотдайната и невероятна майка на света", но вероятно в следствие на следродилна депресия е усетила тревога, дезориентация. Мъжът обаче подчерта, че жената няма диагноза от специалист. В един момент Биляна е "започнала да прегаря, защото е била всеотдайна толкова дълги години", сподели още бащата на децата ѝ. А те са две - едно от които е кърмаче.

Остава отворен въпросът защо е била оставена в този център и едновременно с това не е била прегледана поне от психолог, имала ли е някакво психично заболяване в предишен етап от живота си, това първото "прегаряне" ли е, какво е причинило бягството, вероятно е имало някаква конкретна причина... Предполагам, че тепърва случаят ще бъде изяснен и отговорите на тези въпроси ще бъдат дадени. Надявам се единствено жената да е добре и да се върне при децата си.

Как да разпознаем следродилната депресия
НОВИНИ
Автор Woman.bg

Как да разпознаем следродилната депресия

Автор Woman.bg

Относно следродилната депресия - да, това е коварно състояние, което изисква сериозна медицинска помощ, както и подкрепа от страна на близките. Между 50 и 80% от всички майки преминават през период, наречен следродилна тъга, в първите две седмици след раждането. Обикновено състоянието протича леко и отшумява в първите две седмици след раждането. Дължи се и на дисбаланс в нивата на хормоните. Между 4% и 25% от всички раждали жени обаче това състояние на тъга се задълбочава и преминава в депресия. Често липсата на възможност за почивка кара жените да се почувстват изтощени, да загубят интерес, самотни, неразбрани, неподкрепени, губят енергия и се отпускат. Налице са ниски нива на енергия, ниско самочувствие, усещане за срам, вина, че не се справят с всичко, тъга...

При някои жени симптомите се изразяват в трудно вземане на решения, плашещи мисли, дори мисли за самоубийство, за бягство от "проблема", страх, че не са добри майки, трудно общуване с бебето.

Мъжът на Биляна благодари за съдействието на доброволците, хората, които са се включили в издирването, както и на полицията, която в момента също търси изчезналата жена. От Столичната полиция потвърдиха, че столичното Пето районно управление е започнало работа по случая. Предстои на сайта на СДВР да бъде пусната и информация за издирваната жена.

Ако случайно я забележите, бъдете внимателни. Обадете се на 112 и оттам ще ви дадат насоки как да реагирате, за да не я изплашите и да избяга отново.