Автор
Антония Михайлова

Тази кръвна група увеличава риска от инсулт: Ето какво разкриват учените

Хората с кръвна група А може да са изложени на по-голям риск от инсулт преди 60-годишна възраст, показва ново изследване, публикувано в списание Neurology.

Кръвните групи се определят от наличието на специфични антигени на повърхността на червените кръвни клетки. Най-разпространените групи са А и В, които могат да се комбинират (АВ) или да отсъстват напълно (0). В рамките на тези основни групи има фини вариации, дължащи се на мутации в съответните гени. През 2022 г. учените установяват, че за хората с генетична вариация А1 съществува повишен риск от инсулт на по-млада възраст. Анализиращи данни от 48 генетични проучвания, включващи близо 17 000 души, преживели инсулт, и около 600 000 здрави индивида на възраст между 18 и 59 години, изследователите откриват два генетични маркера, свързани с ранни инсулти.

Кръвна група
Кръвна група
Freepik

Резултатите показват, че хората от кръвна група А имат 16% по-висок риск от инсулт преди 60 години в сравнение с останалите, докато при тези с група 0 рискът е с 12% по-нисък. Въпреки това учените уточняват, че този повишен риск не е значителен и не налага специална бдителност или скрининг.Причините, поради които кръвна група А се свързва с по-голям риск, все още не са напълно изяснени. Въпреки това е възможно това да се дължи на фактори като насищането на кръвта и наличието на специфични протеини, които участват в този процес.Всяка година в САЩ над 800 000 души получават инсулт, като три четвърти от тях са на възраст над 65 години. Рискът значително нараства след 55-годишна възраст.

Банани срещу инсулт
НОВИНИ
Автор Woman.bg

Банани срещу инсулт

Автор Woman.bg

Проучването включва участници от различни региони на света като Северна Америка, Европа, Япония, Пакистан и Австралия. Въпреки това само 35% от изследваните са с неевропейски произход, което предполага, че бъдещи проучвания с по-голямо етническо разнообразие могат да дадат по-пълна представа за резултатите.

Интересен факт е, че повишеният риск от инсулт при кръвна група А е валиден само за хора под 60 години. При по-възрастните хора (над 60 години), този риск не е толкова изразен, което подсказва, че механизмите на възникване на инсулт при по-млади и по-възрастни хора могат да се различават. При младите инсултът често се свързва с факторите на съсирване, докато при по-възрастните основна роля играе атеросклерозата – натрупването на мастни плаки по стените на артериите.

Интересен аспект на проучването е и това, че при кръвна група В рискът от инсулт е с около 11% по-висок, независимо от възрастта. Освен това предишни изследвания свързват генетичния сегмент, който кодира кръвната група, с калциране на коронарните артерии, което може да ограничи кръвния поток и да доведе до сърдечен удар. Освен това генетичните последователности за кръвни групи А и В са асоциирани с леко повишен риск от венозна тромбоза, състояние, характеризиращо се с образуване на кръвни съсиреци във вените.