Автор
Веселина Петрова

Актьорът Владо Пенев става на 66: 6 факта, които трябва да знаете

Днес актьорът Владо Пенев има рожден ден и става на 66 години. Роден е на 24 октомври 1958 г. в столицата. Син е на журналиста Никола Пенев и от малък е обграден от литература и култура.

След като завършва средното си образование в 8-мо СОУ „Васил Левски“, той постъпва във ВИТИЗ, където завършва магистратура по актьорско майсторство в класа на проф. Николай Люцканов.Кариерният му път започва през 1985 г. в Младежкия театър „Николай Бинев“, където остава до 1992 г. След това преминава в Народния театър „Иван Вазов“.

View post on Instagram
 

Негови отпечатъци стоят на Стената на славата пред Театър 199 в София. Посланието му гласи: "Едно е да искаш, друго е да можеш, а трето и четвърто да го направиш". 

През годините Владо Пенев играе в „Дон Кихот“ и „Ангели в Америка“. Озвучава едни от най-известните актьори - Дейвид Духовни, Арнолд Шварценегер, Джак Никълсън, Джордж Клуни, Орландо Блум, Робин Уилямс, Чарли Шийн, Силвестър Сталоун.

Освен актьор, той е и успешен режисьор.

View post on Instagram
 

През 2013 г. става министър на културата, а неговите приоритети са увеличаването на заплатите в театрите, работата по археологически обекти, както и ремонт на някои училища.