Автор
Веселина Петрова

Ще съжалявате: Никога не слагайте тези зеленчуци в хладилника

Може и да ви се струва нормално да държите всичко в хладилника, но съвсем не е така. Някои продукти, особено зеленчуците, могат да загубят вкуса или текстурата си при ниски температури.

Картофи. Те са известни със способността си бързо да абсорбират влагата, което ги прави податливи на гниене, когато се съхраняват в хладилник. Това може да доведе до неприятна миризма и вкус. Най-добре е да ги държите на сухо, хладно и добре проветриво място, далеч от пряка слънчева светлина.

Домати. Макар и да се класифицират като плод, също си струва да ги споменем. Ниските температури могат да причинят промяна в структурата на клетките им, което води до омекването им и загубата на вкус. Дръжте доматите на стайна температура в купа или кошница, за да запазите техния естествен аромат и твърдост.

Краставици. Те също реагират отрицателно на студа. Той може да доведе до тяхното омекване и загуба на хрупкавост. За да удължите живота им, дръжте краставиците в хладна, суха зона от дома с добра циркулация на въздуха.

Лук и чесън. Хладилникът определено е техен враг, особено за чесъна, защото там той става прекалено влажен, бели се много трудно и може да мухляса. Дръжте ги в килер или шкаф, където могат да дишат свободно.

Чушки. Чушките имат деликатна ципа, която може да стане лепкава и лигава, ако бъдат изложени на влагата в хладилника. За да предотвратите това, съхранявайте ги в хартиен плик на плота или в кухненски шкаф.

Тиква. Тя може да развие плесен, ако се държи на по-ниски температури и голяма влага. Съхранявайте на сухо, хладно и тъмно място, като например в килера или мазето, където няма опасност да замръзнат.

Моркови. Ако ще ги слагате в хладилник, нека да е в чекмеджето за зеленчуци, защото иначе могат да станат горчиви. Ако пък ще ги държите на стайна температура, нека да е в хартиен плик, за да не изсъхнат..