В опитите си да отслабнем или да се храним по-здравословно често се изкушаваме от "модерни" диети и хранителни режими, които ни обещават бързи резултати. За да внесем яснота по темата, се консултирахме с д-р Петър Димов – патофизиолог, специализант по хранене и диететика. Той ще ни разкрие тайните на балансираното хранене - от правилното разпределение на макронутриентите до грижата за чревната микробиота.
Въпросът за правилното хранене ни вълнува отдавна. Днес в по-голямата част от западния свят проблемът с глада е решен, но огромна част от населението е жертва на болести или повишен риск за такива като следствие от неправилно хранене. Това води до невиждан досега бум в измислянето и промотирането на най-различни диетични режими, които са, колкото по-радикални, толкова и по-опасни за здравето. В диетологията често такива диети се наричат „модни“, защото споделят много общи характеристики с модата – вдигат голям шум, най-често, защото обещават чудодейни резултати, но и бързо отшумяват, за да бъдат заместени от нови.Вместо да разчитаме на временни тенденции, можем да се придържаме към няколко основни принципа за здравословно и балансирано хранене.
Баланс във всичко
Баланс трябва да има и между отделните макрохранителни вещества – въглехидрати, белтъчини и мазнини, както и между отделните техни разновидности – да се предпочитат „бавни“ въглехидрати пред бързите, ненаситени мазнини пред наситени, както и около половината от белтъчините, по възможност, да идват от животински източници.
За да се храним правилно, диетата ни трябва да бъде балансирана. Това означава:
- Енергиен баланс: Приеманите калории трябва да отговарят на нуждите на тялото – за жизнените функции и физическата активност.
- Равновесие между макронутриенти: Баланс трябва да има и между отделните макрохранителни вещества – въглехидрати, белтъчини и мазнини, както и между отделните техни разновидности – да се предпочитат „бавни“ въглехидрати пред бързите, ненаситени мазнини пред наситени, както и около половината от белтъчините, по възможност, да идват от животински източници. Обикновено за база се взема каква част от общия калориен прием се получава от отделните видове хранителни вещества. Опростен модел на съотношението въглехидрати : белтъчини : мазнини, е съответно 5 : 2 : 3, което е съобразено с официалните препоръки, но, разбира се, може да бъде допълнително индивидуализирано, спрямо нуждите на конкретен човек.
- Разпределение през деня: Основното хранене е добре да бъде на обяд, а вечерята да осигурява около 20-25% от дневния калориен прием.
- Не на последно място, трябва да има баланс и в различните хранения за деня – добре е те да не са по-малко от 3, а още по-добре 4 или 5.
Този баланс е важен не само за поддържане на здравословно тегло, но и за осигуряване на необходимите вещества за оптималното функциониране на организма.
Разнообразие в диетата
Хранителният режим трябва да бъде разнообразен, за да осигурява всички необходими витамини и минерали. Препоръчително е ежедневно да консумираме плодове, зеленчуци, млечни продукти и пълнозърнести храни.
През седмицата добавете към менюто си:
- Риба – поне два пъти.
- Бобови култури – също поне два пъти.
- Месо и яйца – умерено, но редовно.
Тази разнообразна диета е ключова за цялостното здраве, тъй като осигурява както макронутриенти, така и ценни микроелементи.
Пълноценност и усвояемост на храните
Не всички храни, които съдържат полезни вещества, ги осигуряват в усвояема форма. Пример за това е съдържанието на желязо в някои растителни източници. Дори количеството му да не е малко, то се усвоява в по-слаба степен и има по-лоша бионаличност от хемовото желязо с животински произход. Също така, кулинарната обработка (например високите температури) може да намали съдържанието на важни витамини като витамин С.Грижата за черния дроб също е важна част от хранителния баланс. Всички приети хранителни вещества преминават първо през черния дроб и след това в системното кръвообращение и достигат до другите органи и тъкани. Той играе и ключова роля в поддържането на концентрациите на хранителни вещества в кръвта включително в периодите между храненията. Ако желаете да добавите към храната си ценни растителни екстракти в тази насока, добър вариант е Допелхерц® актив Хепабаланс, който съдържа силимарин от бял трън – мощен антиоксидант, подпомагащ регенерацията на чернодробните клетки.
Безопасност на храните
Невинаги можем да сме напълно сигурни за начина, по който храната ни е била произведена, транспортирана или приготвена, докато стигне до нас. В този аспект може да ни помогнат свойствата на минерала зеолит да улавя и извежда от организма разнообразни токсини – соли на тежки метали, микотоксини, амоняк и др. Допелхерц® актив Иритаколин съдържа зеолит в комбинация с различни растителни екстракти и пробиотик. Друг продукт, който си струва да се спомене в темата за предпазване от вредни вещества е Допелхерц® актив Детокс комплекс. Това е комплексна комбинация, в която, наред с витамини и минерали, се съдържат екстракти от зелен чай, коприва, аспержи, джинджифил, както и холин, за който е доказано, че допринася за нормалната чернодробна функция. Действието на тези съставки подпомага естествените физиологични процеси на детоксикация на организма, в които основна роля играят черният дроб и бъбреците.
Грижа за чревната микробиота
Чревната микробиота е съвкупността от всички микроорганизми, които „населяват“ нашите черва. Тези „полезни бактерии“ влияят върху:
- Имунната система.
- Усвояването на хранителните вещества.
- Регулирането на храносмилането.
Добавки като Допелхерц® актив Лакто-Про, съдържащи лактобацили и бифидобактерии, могат да подпомогнат поддържането на здравословен баланс на чревната микробиота.
Вкусовите предпочитания и личните нужди
Храненето е не само средство за поддържане на здравето, но и източник на удоволствие. Важно е да се съобразяваме с личните вкусове, наличието на алергии и специфични хранителни режими. Например, ако следвате веганска, вегетарианска диета или друг специфичен режим, най-добре е да се консултирате със специалист, за да гарантирате балансирано хранене.