Автор
Пепа Попова - Пепита

Какво е Коледа без хладилник, пълен със сирене?

Декември е! А това означава, че календарът ви вероятно е пълен с много празнични партита. Независимо дали става въпрос за купон в офиса, размяна на подаръци с любимите приятелки, елегантен обяд със семейството на Коледа или бляскава новогодишна вечеря - има толкова много начини да организирате запомнящо се събитие и да празнувате този сезон със стил...

Като виден представител на зодия рак, който обича да събира семейство и приятели с повод и без повод,  съм била домакин на почти всичко - от поне 30 тематични партита за рождените дни на синовете ми (15 - това бе пределната възраст, на която все още ми позволяваха да се меся), през бляскави пикници в планината с хайвер и цигулка до празненство с ядене на пица върху опаковани кутии. С увереност мога да кажа, че има едно нещо, което отличава успешното парти от неуспешното: малки хапки и напитки още при пристигане.

Като светски журналист, който от години обикаля по всички бляскави събития в София заявявам: да, празничните ястия са страхотни, но всеки знае, че предястията са истинската звезда. Всъщност "убиването" на времето до вечерята с хапване на малки хапки е почти забавление само по себе си. От професионалисти в кухнята знам, че тайната на перфектното предястие е във формата. Трябва да можете да го изядете на една или две хапки, с една ръка, без да има нужда да оставяте чашата с шампанско. И колкото е забавно да се ядат, толкова е забавно и да се приготвят особено с помощта на различни сирена.

А и какво е Коледа без хладилник, пълен със сирене? В новите кутии Castello ще откриете селекция от най-любимите Castello® сирена, подбрани така, че да се съчетават идеално върху чийзборд и да представят целия спектър от форми, цветове, вкусове и текстури, които Castello® може да разкрие. От богатия и наситен вкус на зрял чедър Castello с леки цитрусови и карамелени нотки, през деликатната острота на синьото сирене Castello Danablu, през кремообразния Castello DIP, който има ясно изразен вкус на прясна сметана с леко солен послевкус, до Castello Hawaii, който ще ви отведе до морския бряг с вкуса си на ананас, ямайски ром и бадеми. Има някои ключови играчи, които трябва да се вземат предвид при създаването на малките вкусни ордьоври. Сиренето е ключов играч, когато става въпрос за празник, за настроение, за споделеност, за усмивка. Не вярвате?

Само си помислете празник без снимка, преди която казваме “cheese”?  Няма! Нали?!

Не знам кой фотограф първоначално е измислил това, но ние – любителите на сирената знаем, че когато казваме „сирене“, ъглите на устата ни се появяват изразително, бузите ни се повдигат, а зъбите започват да надничат измежду устните. Изведнъж, след като кажем cheeeese, заблестява най-прекрасната усмивка. Има ли сирене на масата, в хладилника или “изречено” между устните празникът е гарантиран!

Независимо дали планирате да сервирате малки хапки с празнични напитки като стартер или плато със сирене, за да завършите празника, помислете за „менюто“ на сиренето по същия начин, както бихте планирали храна и не забравяйте за няколко основни съвета:

Винаги оставяйте сиренето да седи на стайна температура поне 1 час преди сервиране, това позволява на естествените мазнини да починат и ароматите да разцъфтят

Когато създавате чиния със сирене, не забравяйте да имате разнообразие от сирена, включително леки и по-силни сортове

Балансирайте, като включите както меко, така и твърдо сирене

Включете ядки, както и пресни и сухи плодове. Тези вкусни комплименти към сиренето са не само вкусни добавки, но и предлагат нещо допълнително на гостите.

Помогнете на сиренето да запее с помощта на сладка и конфитюри - сладостта е перфектният другар на сиренето

Използвайте етикети на сирене, така че гостите да знаят какво ядат

Ако правите малки канапета, изберете различни основи за изненадваща хрупкавост - препечен хляб или свежи твърди зеленчуци, плод, маслена кошничка, крекери, бутер кошничка. 

Бъдете изненадващи и скрийте уникални вкусове в артистичните си творения от канапета.

Използвайте част от съставките за декорация, използвайте помощни материали като дървени шишчета, декорации под формата на звезди например.

Последният съвет?

Заредете се с добро настроение, заложете на качествени и изпробвани продукти и не отказвайте помощ по време на партито: Помнете, че вашето настроение задава тона на партито, така че просто се усмихвайте и премахнете стреса по време на подготовката и вечерната ви забава, като заложите на продуктите на Castello и включите някои от приятелите си или семейството си в процеса, разпределете ролите и отговорностите, за да си гарантирате, че имате време да се отпуснете и да се насладите на комуникацията с гостите си.

И накрая - не забравяйте често да казвате “CHEEEEESE”!