Автор
Веселина Петрова

Мами, внимавайте: От вашия начин на хранене страдат децата, внуците и правнуците ви

Ново проучване в САЩ направи сензационна връзка между лошото хранене на майката и здравето на следващите три поколения. Това, което липсва във вашата диета, може да повлияе на физическото здраве на наследниците ви, независимо от навиците им, твърдят учени от университета "Тулейн" в Ню Орлианс, САЩ.

Различни изследвания от поне 50 години подкрепят идеята, че недохранването в едно поколение може да доведе до вредни генетични промени при наследниците. Но досега нямаше категорични данни за това.

В новото проучване, публикувано в списанието Heliyon, се твърди на базата на опитни експерименти с гризачи, че ефектите се разпростират върху общо 4 поколения - на засегнатите прародители и следващите три.

Въздействието наподобява ефекта на доминото - излизането от строя на една плочка нокаутира и няколко следващи. Когато двойките в експеримента са били подложени на меню с ниско съдържание на протеини, тяхното потомство в следващите 3 генерации е имало по-ниско тегло при раждането и по-малки бъбреци.

И двете условия са известни водещи рискови фактори за хипертония - високо кръвно налягане, и хронично бъбречно заболяване.

Още по-отчайващо е наблюдението, че коригирането на диетите при потомството не оказва влияние и следващите поколения продължават да се раждат с нисък брой нефрони. Нефроните са жизненоважните филтриращи клетки в бъбреците, които отстраняват отпадъците от кръвния поток.

Въпреки че храненето на майката е от решаващо значение за развитието на бебето, проучването установява, че потомството от първо поколение е повлияно отрицателно, независимо дали майката или бащата са имали често дефицит на протеини.

Но защо точно недостигът на белтъчини, а не някое от другите базови хранителни вещества има толкова продължително въздействие върху човека и неговото потомство? Протеините са съставени от "градивни елементи", наречени аминокиселини. Тялото използва аминокиселини за изграждане и възстановяване на мускулите и костите и за производството на хормони и ензими. Могат да се използват и като източник на енергия. Това обяснява защо белтъчините са важни за създаването и здравето на всяка клетка, пише 24 часа.

View post on Instagram