Защо джинджифилът трябва да бъде героят на сутрешната ви рутина
Автор
Веселина Петрова

Защо джинджифилът трябва да бъде героят на сутрешната ви рутина

Една от основните причини, поради които джинджифилът се препоръчва, особено сутрин, е положителният му ефект върху храносмилателната система.

Джинджифилът стимулира храносмилателните сокове, подобрява метаболизма и намалява подуването на корема.

Често се комбинира с топла вода и лимон като напитка, която подобрява храносмилането и помага за елиминирането на натрупаните през нощта токсини.

Джинджифилът действа и като естествен енергиен стимулатор за всеки, който се чувства уморен или отпаднал сутрин.

Уникалната му комбинация от антиоксиданти, витамини и минерали може да увеличи кръвообращението и да повиши енергийните нива, без внезапния спад, който кофеинът често причинява.

Освен уникалния си мирис и вкус, коренът от джинджифил се смята и за едно от най-лековитите растения в природата.

Характеризира се с острия си вкус и се счита за специфична подправка или добавка към ястия, която се добавя към супи, салати, основни ястия, яхнии, но също и в алкохолни напитки.

В допълнение към подобряване на вкуса на джинджифила, добавен към храната или любимата ви напитка, той също ще помогне за повишаване на имунитета и ще реши някои здравословни проблеми.

Лесно достъпен

Коренът на джинджифила може лесно да се намери в магазините и на зелените пазари, но ако искате да опитате, можете лесно да го отгледате сами. Коренът от джинджифил расте в добре дренирана почва. Но ако живеете в апартамент и пространството е ограничено, можете също да отглеждате това лечебно растение в саксия, която да стои на терасата.

Как да запазим свежестта му?

Ако непланирано сте закупили голямо количество джинджифил от пазара или в магазин, вероятно сте в дилема как правилно да го консервирате и съхранявате, като същевременно гарантирате, че храната няма да загуби своята свежест, лечебни свойства и вкус.

Можете да съхранявате пресен джинджифил в долното чекмедже на хладилника до пет дни. Единственото нещо, за което трябва да внимавате през този период, е джинджифилът да се съхранява с кората.

Можете да го изсушите.Най-здравословният начин за съхранение на джинджифил е да го изсушите. Този процес е много бърз и лесен.

Внимателно обелете корена, нарежете го на тънки кръгчета и го подредете в тава за печене. Сложете така приготвения джинджифил в предварително загрята фурна на 50 градуса да се суши за около два часа.

След като изминат двата часа, изключете фурната и оставете джинджифила вътре да изсъхне, докато фурната се охлади напълно.

Когато джинджифилът се охлади, съхранявайте го в стъклени буркани, които ще останат затворени през цялото време.

Захаросан джинджифил

Знаете ли, че можете да подсладите джинджифила, който планирате да използвате за приготвяне на сладкиши и бисквитки, предварително и по този начин да запазите свежестта му?

Ако искате да направите това, обелете пресния джинджифил и го нарежете на малки лентички. След като джинджифилът е приготвен по този начин, го съхранявайте в по-голяма купа и добавете голямо количество захар и вода, за да го покрие.

Разбъркайте добре захаросания джинджифил и го оставете да къкри за кратко (около 15-20 минути) на слаб огън. Накрая прецедете джинджифила.

Във фризера

Най-лесният и най-прост начин за консервиране и съхранение на джинджифил е да държите корена на растението във фризер. По този начин може да го съхранявате около осем месеца.

Въпреки това, преди да съхранявате джинджифил, препоръчително е да го обелите и нарежете на тънки лентички или малки кубчета.

Преди употреба извадете от фризера само толкова джинджифил, колкото ви е необходимо за приготвяне на желаната рецепта.