Ако си мислите, че може да минете без сирене на отрупаната коледна трапеза… значи с вас живеем в паралелни вселени. Независимо дали сте домакин на празнично парти с приятелки, или сте в режим „пижама, филм и одеяло“, красивата дъска със сирена винаги е добре дошла.
Чийзбордът е малкият герой на големите празници. Сутрин може да застане като ефектен център на закуската, по-късно да се премести върху масичката за кафе, за да поддържа тонуса, докато разопаковате подаръците, а вечер – да укроти гладната тълпа, докато пуйката се пече бавно във фурната. И най-важното: събира всички около себе си, докато готвачите на дома спокойно властват в кухнята.
А ако след сармите на Бъдни вечер не ви се гледа друго основно ястие, повярвайте – една хапка зрял чедър, солено синьо сирене или декорирано крем сирене винаги намира място. Точно затова вярвам, че Коледа без cheese board просто не се получава.
Добрата новина? Това е най-лесното „предястие“, което ще приготвите по празниците. Няма готвене, няма стрес. Нарязвате сирената, подреждате крекерите, разчупвате смокини или нар, добавяте стръкчета пресен розмарин за празнична нотка. Наливате виното. Усмивката идва сама.
,fit(720:1280))
Ето и моята изпитана през годините формула за красив коледен чийзборд
Качество пред количество
Главната звезда е сиренето – но това не значи да купите половин витрина. Три-четири добре подбрани вида са напълно достатъчни, стига да „разказват“ различни вкусове и текстури.
Тук се доверявам на селекциите на Castello – имат всичко: твърди, меки, кремообразни и свежи сирена, които се комбинират прекрасно на една дъска.
В празничните кутии ще откриетe зрял чедър Castello – плътен, с леки цитрусови и карамелени нотки; датско синьо сирене Castello Danablu – с фин, но категоричен характер; кремообразен Castello DIP с билки – с ясно изразен вкус на прясна сметана и свежи зелени подправки; екзотичния ринг от крем сирене Castello Taste Hawaii с ананас, ямайски ром и бадеми, който буквално крещи „сложи ме в центъра на масата!“.
,fit(980:735))
Поставката – сцената на вашето сирене
Всички ядем първо с очите си. Затова дъската е също толкова важна, колкото и съдържанието ѝ. Дървена занаятчийска основа, мрамор, стъкло или красива накъдрена кристална табла със сребърни акценти като на снимките – всичко работи, стига да изглежда специално. Сиренето обича да е на сцена.
Вкусове, текстури, цветове
Смесете сирената – и по вкус, и по вид: нещо кремообразно, нещо твърдо и зряло, нещо синьо и малко по-смело, нещо с подправки или ядки, което визуално да привлече вниманието. Ринговете на Castello стоят изключително ефектно цели, полумесецът от бри може да бъде нарязан на триъгълници, а чедърът – на малки кубчета или по-тънки резани за лесно „групово посягане“.
Как да подредите сиренето
Помислете за дъската като за малка карта на вкусовете. Поставете по-големите парчета и рингове първо – те са „якорите“. Около тях запълнете с плодовете, ядките, крекерите. Оставете някои сирена цели с нож до тях – хората обичат да „откриват“ вкуса сами. Колкото по-различни форми има – триъгълници, кубчета, рингове, резени – толкова по-живо изглежда всичко.
,fit(720:1280))
Цветни допълнения
Тук започва истинското забавление. Хляб и крекери – брускети, гризини, фокача, пълнозърнести крекери. Търсете не само вкус, но и цвят и текстура. Сладки нотки – мед, конфитюр, смокини, сушени кайсии, грозде, нар. Особено синьото сирене обожава сладки партньори. Пикантни и солени нотки – сушени колбаси (шунка, чоризо, прошуто), доматено песто, маслинова тапенада, маринован лук. Финален щрих – пресни билки. Клончета розмарин или мащерка мигновено правят дъската „коледна“ и я съживяват.
Сервирайте всичко директно върху дъската или в малки купички, с които да запълните празните места – колкото по-пълна и „щедра“ изглежда, толкова по-празнично усещане създава.
,fit(720:1280))
Има една дребна истина: сиренето е ключов играч, когато става дума за празник. То е повод да се съберем около масата, да посегнем за „още едно парченце“, да вдигнем чаша вино и да поговорим малко по-дълго.
Не е случайно, че преди снимка казваме „cheese“. Когато го произнесем, ъгълчетата на устата се вдигат, бузите се повдигат, зъбите се показват – и изведнъж се появява най-естествената усмивка. Същото се случва и когато на масата има хубаво сирене.
Последният съвет?
Заредете се с добро настроение, заложете на качествени, изпробвани продукти и не отказвайте помощ. Нека някой нареже сирената, друг да подреди плодовете, трети да отвори бутилките. Вашето настроение задава тона на вечерта – а чийзбордът на Castello е идеалното „оръжие“ срещу празничния стрес.
И когато часовникът удари вашия Wine & Cheese O’Clock, просто вдигнете чашите, кажете едно дълго „CHEEEEESE“ и оставете Коледата да се погрижи за магията.
,fit(720:1280))
)