Необходими продукти:

Бургер хлебчета
25 г мая
30 мл мляко
450 г брашно
½ мл олио
10 мл кисело мляко
1 ч.л. сол
1 яйце, леко разбито, за намазване
3 с.л. сусамово семе

Чипс от пащърнак:

3 пащърнака, обелени
1 литър олио/зехтин за готвене
700 г мляно говеждо месо
сол
смлян черен пипер
15 г масло
Хаварти Castello® Creamy
50 г чили майонеза
150 г зелена салата
½ авокадо, нарязано на тънки филийки
морска сол

Приготовление:

1. Бургер хлебчета

Загрейте прясното мляко и разтворете маята в него. Оставете да престои 5 минути. Сложете останалите съставки в купа, добавете млечната смес и разбъркайте съставките, за да се образува тесто. Месете тестото, докато стане еднородно и гладко. Поставете тестото в купа и покрийте с влажна кърпа. Поставете на топло място и оставете да втаса, докато удвои обема си, което отнема около 1 час. Разточете тестото и го изсипете върху леко набрашнена маса. Разделете тестото на 16 малки порции и разточете всяка от тях на хлебче. Поставете хлебчетата върху тава, покрита с хартия за печене, покрийте с влажна кърпа и оставете да втасат за около 30 минути. Намажете хлебчетата с яйце и поръсете със сусам. Печете във фурна при 250 °C за 10-12 минути.

2. Чипс от пащърнак

Нарежете пащърнака на много тънки ленти с помощта на бележник за зеленчуци. Загрейте маслото в тиган. Проверете температурата на маслото с малко парче хляб – хлябът трябва да стане златистокафяв. Запържете лентите пащърнак в горещия зехтин за около 3 минути. Извадете ги с решетъчна лъжица и ги оставете да се отцедят. Разстелете чипсовете от пащърнак върху парче кухненска хартия и ги поръсете с морска сол.

3. Смесете мляното месо със сол и прясно смлян черен пипер. Оформете месото на 16 малки кюфтета. Загрейте зехтина в тиган на средна температура. Запържете кюфтетата за около 1½ минути от всяка страна. Махнете тигана от котлона и покрийте, за да запазите кюфтетата топли.

4. Разрежете хлебчетата за бургери и ги намажете с чили майонеза. Сглобете бургерите със зелена салата, кюфтета от мляно говеждо месо, резени авокадо и тънки парчета от Хаварти Castello® Creamy.

5. Сервирайте с хрупкави чипсове от пащърнак като гарнитура.

(в материала има продуктово позициониране)