Автор
Астролог - Ивелина Пенчева

23 ноември е ден на Фибоначи - формулата на безкрайността

23 ноември е обявен за Ден на Фибоначи, на който се почита този влиятелен математик от Средновековието. Фибоначи е италиански математик, известен още като „Леонардо от Пиза“ и „Леонардо Фибоначи“.

Фибоначи е роден през 1170 г. Като малко дете той пътува с баща си, италиански търговец на име Гулиелмо. По време на пътуванията си той научава за индуско-арабската числова система. Докато пътувал из средиземноморското крайбрежие, Фибоначи се срещнал с търговци и научил използваните от тях аритметични системи. През 19 век в град Пиза е открита статуя на Фибоначи, която в момента се намира в западната галерия на Кампосанто.

Има последователности, които се повтарят в природата и изглежда са в основата на нашата реалност. Една от тях е последователността на числата на Фибоначи. Редицата на Фибоначи се състои от числата - 0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89, 144 или с други думи всяко число е равно на сбора от двете предходни, а разликата от две съседни числа са равнява на третото пред тях (0+1=1, 1+1=2, 1+2=3, 2+3=5 и т.н.). Това е безкрайна последователност, която продължава да се развива във вечността.

Датата, на която се почита днес, не е случайна, а съответства на първите числа в редицата на Фибоначи - 1 1 2 3.

Фибоначи може би не е първият, който се е сетил за тази последователност на числата, но той е първият, който я е донесъл в европейския свят и е наясно с нейното значение за прогреса на науката. Поредицата от числа е свързана със „златното число“ и „златния триъгълник“, които от своя страна се повтарят в природата.

Къде се появява тази уникална последователност? Откриваме последователността на Фибоначи във фундаментални неща, от венчелистчетата на жълтата лайка до сложното и привидно произволно разклоняване на клоните на едно дърво – и това са само няколко примера. Подредбата на семките на слънчогледа – броят на спиралите в питата винаги е равен на числото на Фибоначи, а броят на сочещите наляво и надясно спирали винаги е равен на две поредни числа на Фибоначи.

Същото явление може да се наблюдава при шишарката, ананаса, зелето, черупката на охлювите, тичинките на цветята. Човешката ДНК и ураганите съдържат модели, които показват тази последователност.

Четете още: 21 тайни от характера на Стрелците