Автор
Десислава Недева

Как ще се отрази ретроградният Юпитер на обществото и на всяка една зодия

Юпитер обръща своя ход на 14-ти май, за да тръгне отново в директна посока на 12-ти септември.

Всяка година Юпитер става ретрограден за около четири месеца, което означава, че често го наблюдаваме в такава фаза в сравнение с Меркурий, Венера и Марс. Юпитер е от т.нар. външни планети, чиято орбита не прекосява средата на Слънчевата система и по този начин не оказва толкова силно влияние върху отделния индивид, а по-скоро върху обществото като цяло.

Юпитер се свързва с теми като философията, правото, религията, далечните пътувания и чуждите култури. Той символизира висшия ум и базирайки се на фройдистката теория, можем да го отнесем най-вече към моралната страна на нашата психика, нашето суперего. Ето защо неговото движение назад ще окаже най-силно въздействие върху културните и социални проблеми, които надхвърлят индивидуалните нужди и желания.



Докато трае ретроградната фаза на Юпитер, той няма да напусне пределите на знака Козирог. Последно, той е бил в подобна позиция през 2008-а, когато беше пикът на Световната финансова криза, определяна като най-тежка след Голямата депресия от първата половина на XX век. Тази година той ще направи три пъти секстил с Нептун и още три пъти съвпад с Плутон, докато се движи напред-назад в знака Козирог. Знаете ли, че в митологията имената на Юпитер, Нептун и Плутон са използвани за назоваване на трима братя, синове на Сатурн, като единствен Юпитер е бил пощаден от своя тираничен родител, а останалите двама били изядени от него? Поглъщането на Нептун и Плутон от Сатурн символизира подчинението на тези две планети в социокултурен план, докато Юпитер се издига като победител и преодолява опитите на своя баща да го контролира и управлява. Оттук произтича и напрежението, което ще се създаде между братя и сестри, социални класи и друго културни и религиозни общества. Основният сблъсък ще се състои между традиционалистите и новопоявилите се бунтарски организации.



Ефектът от ретроградния Юпитер ще бъде най-силно усетен от кардналните знаци – Овен, Рак, Везни и Козирог. Те обичат да ръководят и ненавиждат бездействието, така че напрежението ще произтича най-вече от съвпада на Юпитер и Плутон, който търси власт и управление. Неправилното разпределение на ресурсите лежи в основата на тези конфликти. И тъй като разликите в размера на богатството е особено драматично сред представителите на т.нар. „висша класа“, то най-вероятно ще откриете съмишленици в хора, които се намират над или под вашия социален статус или етническа или религиозна принадлежност. При всички случаи да се научим да преодолява своите различия като общество е най-краткият път към успеха.



А ето как ще се отрази този транзит на всеки един знак от зодиака:

Овен

Сега е моментът да се научите как да избирате битките, които си струва да водите в този живот. Това се отнася най-вече за вашата кариера. Опитайте се да се съсредоточите върху една, най-много две реалистични цели, защото в противен случай просто хабите напразно енергията си в различни посоки.

Телец

Въпреки опитите ви да стоите далеч от конфликти, вероятно ще се завъртите в окото на бурята по някои социокултурни въпроси, касаещи етническите и религиозни различия между хората. Ако се придържате към корените си и ценностната система, с която сте възпитани от деца, няма да имате сериозни проблеми.

Близнаци

Използвайте своя чар, ако се наложи да защитите репутацията, която някой упорито се опитва да очерни на работното ви място. Когато разберете, че става въпрос за конфликт на интереси, няма да бъдете толкова шокирани и обидени от лъжите, които ще чуете по ваш адрес.



Рак

Ретроградието на Юпитер ще повлияе най-силно върху вашите взаимоотношения – романтични, приятелски, бизнес партньорствата. Проявете мъдрост и се опитайте да се издигнете над дребните сплетни, защото сега не е подходящ момент да си навличате врагове.

Лъв

Лъвовете ще имат затруднения в ежедневните си задължения. Запазете самообладание и бъдете над нещата, дори се опитайте да помогнете на човек, който се намира в същото положение. Така не само ще забравите за собствените си проблеми, но и ще разберете, че когато сме единни, светът е една идея по-добро и приятно място за живеене.

Дева

За да избегнат евентуални проблеми в общуването, съветваме Девите да се опитат да подходят малко по-различно в конфликтни ситуации. Вместо да критикуват и анализират поведението на другия, нека този път просто проявят разбиране и съчувствие. Така не само ще променят перспективата си на светоусещане, което само по себе си е достатъчно обогатяващо, но ще накарат и отсрещната страна да бъде по-загрижена за тях, когато самите те имат нужда от помощ.

Везни

Везните ще срещнат трудности по въпроси, свързани с техния дом. Ако ремонтират или разширяват имотите си, нека обърнат внимание на всеки дребен детайл, за да не се превърне той в голямо препятствие на един по-късен етап от развитието на проекта.



Скорпион

Скорпионите ги очакват предизвикателства със съседи или близки хора от тяхното обкръжение. Интересното е, че ако изиграят картите си добре, накрая могат да обърнат ситуацията изцяло в своя полза.

Стрелец

Стрелците са прочути с голямата си уста, която обикновено им отваря много врати, но друг път ги поставя в доста неловки ситуации. Внимавайте пред кого какво казвате, защото думите ви могат да предизвикат истински скандал, за който ще червите бузи дълго време, след като е затихнал.

Козирог

За разлика от останалите зодии, за вас положението ще остане сравнително спокойно и стабилно. Все пак, за да запазите позициите си в обществото, наблюдавайте как се променят ценностите и опитайте да се адаптирате максимално бързо, за да не загубите скоро почва под краката си.



Водолей

Водолеите ще преживеят катарзиса изцяло на духовно ниво, което е достойно за завиждане. Те са най-хуманната зодия и като такава нямат никакъв проблем в приемането на различията между отделните хора. Сътресения в личния и професионален живот не са им нужни, защото отдавна са узрели за това, което се случва в момента в света.

Риби

Ще попаднете в епицентъра на страшен скандал на работното място, като вашата задача е да бъдете медиаторът, който да потуши страстите. Това не е роля, особено далечна от вашата същност, така че е ваш ред да блеснете с умения. Е, може да не спасите цялата планета, но ще спасите колегите си, което не е малко геройство във вашия корпоративен свят.

Четете още: Венера става ретроградна и ни среща с нашата сродна душа