Автор
Десислава Недева

Какво е да отглеждаш дете Козирог и как да овладеем земната му енергия

Съществува теория, според която всички ние сме звездни деца – физическото ни тяло е продукт от прахови частици на отдавна загинали звезди и други небесни тела. Дори тази теза да се окаже поредната човешка заблуда, децата от зодия Козирог са толкова земни и в хармония с майката природа, че за тях ще важи с пълна сила, дори и само метафорично.



Какви са основните характеристики на детето Козирог?

Макар да са все още деца, те са толкова самоуверени и стабилни като личности, че са една своеобразна спойка на семейството и неговите традиции. Те сякаш са пораснали преждевременно и излъчват такава мъдрост, че дори най-изтъкнатите философи биха им завидели. Екстрасенсите казват, че това са стари души, които са се преродили на Земята, за да ни научат да даваме всичко от себе си и да преминаваме с гордо вдигната глава през трудностите на живота.

Във вените на децата Козирог тече аристократична кръв, която изисква перфекционизъм във всичко, което правят. Те знаят, че са родени да бъдат на върха на пирамидата и цял живот ще се борят, докато не я изкачат. Когато видите, че не се справят с нещо, не ги наказвайте, те достатъчно успешно се самообвиняват. Вместо това ги подкрепете и ги уверете, че никой не се е родил научен и с много работа, усилия и упорство всичко може да се постигне. Също така не се ядосвайте, че не приемат съвети от никого, а се втурват да правят всичко сами. Когато установят, че в крайна сметка имат нужда от подкрепа, сами ще ви потърсят за помощ.

Детето Козирог обича постоянството и рутината. Да сменя училища или да пътува по света не е сред топ приоритетите му в живота. Ще свикне рано или късно с промяната, но ако има статичен график, който да следва, ще се чувства много по-комфортно и ще постига по-високи резултати, отколкото ако се стремите да разнообразявате постоянно програмата му.

Любимото място за игра на това дете е природата. Затова няма нужда да обзавеждате скъпа детска стая и да я затрупвате с ненужни играчки, защото той просто няма да стои дълго затворен между четири стени. Дърветата ще са най-добрите му приятели, а най-вкусната манджичка на света, разбира се, ще е от кал, орехови листа и обвивки на кестени. Също така не се учудвайте, ако детето ви прояви инициатива да се занимава с някакъв вид спорт. Той е енергичен и амбициозен и не обича да мързелува. Ако се прибере задъхан от училище, най-вероятната причина е била, че е тичал до вкъщи, вместо да хване градския транспорт.



Едно от най-лесните неща при отглеждането на дете Козирог е желанието и интереса му да прекарва време с възрастните. Вземете го със себе си в офиса и няма да му чуете гласа. Само ще видите пламъка в очите му, жадно попиващи всяко едно действие. Въпреки този небивал интерес, не забравяйте да го насърчавате да си играе и забавлява, за да изживее детството си пълноценно.

Както знаете, Козирогът е земен знак и вашето дете владее до съвършенство тази енергия. То подхожда към всяко нещо в живота като бизнес сделка и използва предимно желязната логика, отколкото да се отдавна на емоциите. Когато добавим към неподправената му детска мъдрост и щипка въображение, каквото то несъмнено притежава, получаваме едно очарователно дете, за което всеки родител би могъл да мечтае.



Момичето Козирог

Първото нещо, което родителите на момиченце от зодия Козирог забелязват, е че тя всъщност не е малкото момиченце, за което се представя, а е един зрял индивид, с който могат да си комуникират като с равен. Лошото е, че то е също толкова упорито и инатливо, дори докато е още прохождащо и ви оставя напълно обезоръжени с устременото си тяло, приведено смело напред, точно като една малка козичка, готова да разбие стената с рогата си. През по-голямата част от времето то е жизнерадостно и безгрижно, но притежава тъмна страна, която трябва да се научите да я приемете, защото нямате контрол над нея. Понякога може да изпадне в меланхолично настроение и този период да ви се стори безкраен, но се заредете с търпение и оптимизъм, защото правилият подход в подобна ситуация е да му покажете колко много го обичате. В крайна сметка положителните му черти са толкова много, че едно лошо настроение от време на време е съвсем лесно за преглъщане.


Момичетата Козирог са толкова организирани и подредени, освен това не са капризни нито към храна и облекло, нито към играчки. Те с удоволствие следват сутрешната рутина в банята и като войници изпълняват всякакви наложени задачи и предписания. Заради зрелият си подход към живота, те често имат за приятелки по-големи от тях дечица, а най-хубавото е, че тази дружба продължава дълги години напред.

Когато си играе, момичето Козирог предпочита да си намира занимания, които имат някаква конкретна цел. Освен това градината на мама е идеалното място, на което то ще се чувства наистина щастливо – обожава цветята, а връзката му със земята и природата го изпълва с творчески дух и прогонва лошото му настроение.



В периода на растеж ще забележите, че вие отглеждате една малка дама с добри маниери и обноски, аристократична осанка и ще знаете, че винаги можете да разчитате на нея за каквото и да било, без тя да се възгордее прекалено много от това.

Момчето Козирог

Момченцата от зодия Козирог бленуват за сигурност и ще ви бъдат особено благодарни, ако не пренебрегвате техните нужди. Също както и момичетата от тази зодия, те са преждевременно пораснали. Те наистина не се държат като малки деца и вместо да подреждат кубчета и бутат камиончета (макар че и това правят с голям ентусиазъм), предпочитат да се съсредоточат върху своите лични цели и да търсят начин как да ги реализират на практика.



Това дете е от онези амбициозни момченца, които искат да са най-добри във всичко. Това е в плюс за родителите им, тъй като те много държат да бъдат деца за пример и полагат много усилия да не разочароват мама и тате. Те изглеждат самоуверени и единственото нещо, което може да ги изкара извън релси е, когато някой ги подценява или открито им се присмива. В такива моменти бъдете колкото се може по-близо до тях и се опитайте да бъдете максимално подкрепящи и окуражаващи.

Може би най-изненадващото нещо за родителите на момчетата от зодия Козирог ще бъде тяхната прилежност както в дейностите, с които се занимават, така и в облеклото. Те са организирани, възпитани, а и много подредени. Още от съвсем малки ще забелязват, когато блузката им е изцапана или в бързината майка им е сложила два различни чорапа. Дори да ви изглежда леко разхвърляна, не се опитвайте да въвеждате свой ред в тяхната стая, защото те много добре знаят кое къде си е оставили и ще се разстроят, ако не ги открият на мястото си.