Автор
Десислава Недева

Марс влиза в Риби и обръща нова страница в живота ни

На 13-ти май, точно в 7 часа и 18 минути, Марс ще напусне владенията на Водолея, за да се потопи в мистичния и спокоен свят на Рибите. За съжаление комбинацията между Марс и архетипа Риби не е особено лесна за отработване. Това е все едно да накарате един истински войн по душа и сърце да се опита да спаси народа си не в битка, а в дълбока медитация. Трудно ще бъде, нали? Вместо да постигне някакъв успех, липсата на физическа активност ще изнерви до краен предел войника. Много хора ще усетят този транзит по аналогичен начин.



В традиционната астрология енергията на Марс в Риби се смята за доста слаба позиция, защото двете енергия просто не си пасват. Първо, имаме комбинация от огън и вода. Този енергиен микс е предизвикателен, защото водата гаси пожара, но огъня лесно може да пресуши водата, ако не е достатъчно мощна. Ключът в откриването на работеща стратегия е балансът. Използвайте импулса на Марс като вдъхновявате другите с мистичните си възгледи, страстно се потопете в духовни търсения и активно проявявайте своята емпатия.

Сега нека се съсредоточим върху качествата, които се проявяват у хората, когато Марс се намира в Риби. Марс владее Овен – кардинален знак, който се свързва основно с инициативата и действието. Рибите, от своя страна, са подвижен знак, който предполага гъвкавост и движение. Неспокойният и вечно търсещ нови приключения Марс бива смутен от рибешката тенденция към мечтателност, която се люшка от една идея в друга, без ясна цел и посока. На Рибите пък им идва малко в повече сприхавия Марс, чийто характер е прекалено груб и недодялан за префинената им чувствителност.



Управлявайки всякакъв вид физическа активност, Марс е вътрешната мотивация, която ни кара да станем сутрин от леглото и да се борим за сбъдването на мечтите си. От друга страна, Рибите са мечтатели. Мистични, променливи и илюзорни, те търсят връзката с останалия свят, но не чрез лична комуникация, а чрез сливане на енергийно ниво – духовен процес, който не може да бъде по-далеч от природата на планетата Марс. Но ако се прояви взаимно уважение между двете енергии, Рибите могат да научат Марс да бъде по-отворен и за други преживявания, освен примитивните такива на адреналин и сексуален порив. Марс пък ще успее да зарази Рибите със своя ентусиазъм и те най-после ще започнат да правят нещо, за да постигнат всичко, за което толкова много мечтаят.

За повечето хора, но особено тези, които имат доминиращ Овен или Марс в наталната карта, периодът е изключително предизвикателен. Марс сключва напрегнат аспект с Меркурий, затова внимавайте с обидите и нападките. Думите ви могат да раняват, а след това ще се чувствате виновни за прибързаните си действия. Усещането ще бъде като да ви полеят със студена вода за събуждане, както правеха едно време в казармата. Но нека не потъваме в самосъжаление, а се опитаме да вземем най-доброто, което успеем от този транзит. Не се борете срещу него, а го приветствайте в живота си. Какво толкова, ако си дадем малко почивка от амбициозните ни планове. Светът няма да рухне, нито ние с него. Дори може да избегнете състояние на „burn out”, към което сте се били засили, докато сте работили като луди да приключите проектите си навреме. Съвсем скоро Марс ще се премести в своя знак Овен, когато ще избухнете както само вие си знаете, затова сега използвайте момента да си вземете кратка почивка. Ако все пак не ви свърта на едно място, за да седите и медитирате, опитайте йога, тай чи или друг вид спорт, който обаче развива духовната ви връзка с Вселената.

Четете още: Меркурий влиза в Близнаци и нещата най-накрая започват да се случват