Най-доброто ястие за зодията ви

11 август 2019 | 13:28
2690
0
снимки: Pixabay
0

Ако се чудите какво ли да сготвите за вечеря, имаме за вас вариант, който ви е подсказан от звездите.

Сигурно няма домакиня, която поне веднъж седмично да не се замисля с какво да зарадва себе си и близките на вечеря. Иска ти се ястието да е хем вкусно, хем необичайно, хем лесно за приготвяне, хем да не ти навреди на фигурата… Предлагаме ви няколко варианта – може пък да си харесате нещо.

Овен (21 март – 20 април)

Овните са страстни, нетърпеливи, обожават експериментите и винаги са с две ръце „за“ да пробват нещо ново.

Рецепта за знака: Пикантно пиле с прасковена глазура

Приготвяне: Смесете половин чаша пюре от праскова (от консервирани праскови), нарязана на ситно люта чушка, 1 супена лъжица соев сос, 1.5 чаени лъжици чеснов сос (или 2 намачкани скилидки чесън), по 1 чаена лъжица горчица и зехтин, малко сол. Разделете получената смес надве. В половината от сместа оваляйте пилето и го запечете на грил или на обикновен тиган, увито в хартия за печене. С втората половина от сместа залейте вече готовото пиле преди сервиране.

Телец (21 април – 21 май)

Телците са истински гурмани и обожават вкусната и красива храна. Ако имат време и настроение, те могат да сготвят ястие, което да впечатли всички – дори и хората, които отдавна са свикнали с Телците и с кулинарните им експерименти.

Рецепта за знака: Глазирано свинско с розмарин



Приготвяне: Смесете 1/4 чаша бульон, 3 супени лъжици мед, по 1 супена лъжица розмарин и дижонска горчица, добавете 1 чаена лъжица оцет балсамико и по 1 щипка сол и черен пипер. Нарежете свинско контрафиле (най-диетичната част от прасето) на резени и начукайте всеки до дебелина 1 см.. Запържете месото от двете страни до златисто. В същото олио задушете 4 нарязани скилидки чесън, побавете сместа с бульона и кипнете, като бъркате постоянно. После добавете месото и задушете за още няколко минути.

Близнаци (22 май – 21 юни)

Тези двойнствени натури са способни да комбинират привидно несъвместими неща, взимайки най-доброто от продуктите. При това готвенето не им отнема много време – времето е нужно за приятно прекарване със семейството и приятелите.

Рецепта за знака: Пиле в сметанов сос с гофрети

Приготвяне: За тази рецепта ще ви трябва гофретник. Ако разполагате с такъв, знаете много добре и без нас как да си направите гофрети. Ако ли не, можете да направите палачинки или панкейкове. Минаваме към пилето. Ще ви трябват няколко парчета пържено пилешко (а п-добре печено на грил). Месото трябва да се нареже на не твърде ситно или просто да се накъса с ръце. За соса – в тенджера загрейте 3 супени лъжици олио, добавете 3 супени лъжици брашно, по 1 щипка сол и пипер, разбъркайте добре. Постепенно влейте 1/2 чаша бульон и 1 чаша мляко. Кипнете сместа, бъркайте, варете 1-2 минути до сгъстяване на соса. Добавете пилешкото и варете още няколко минути. Сервирайте ястието с гофрети – или каквото сте направили.

Рак (22 юни – 22 юли)

Раците са доста консервативни и предпочитат най-простата храна – каквато са яли като деца. Затова те нямат нужда от екзотични лакомства, а от традиционно ястие.

Рецепта за знака: Спагети с топчета в доматен сос



Приготвяне: Сварете спагетите. Оваляйте топчета кайма в галета и ги изпечете на фурна за 20 минути. За соса – изсипете в тенджера 400 гр. консервирани домати на кубчета, добавете 1 чаена лъжица сух босилек и няколко нарязани скилидки чесън. Кипнете сместа и я оставете да ври няколко минути. После пуснете топчетата в соса и ги оставете да къкрят на слаб огън още около 15 минути, за да се напоят топчетата със соса. Сервирайте топчетата със спагетите.

Лъв (23 юли – 21 август)

Тези страстни емоционални натури трябва да царстват и да са в центъра на вниманието навсякъде, дори и в кухнята. Един истински Лъв сто на сто си има не една „тайна“ рецепта. Предлагаме ви още една перла за короната ви – рецептата е базова и можете да я усъвършенствате, както решите.

Рецепта за знака: Пилешко тика масала

Приготвяне: Преди всичко ще ви трябва индийска смес от подправки, наречена „гарам масала“. Тя съдържа черен и зелен кардамом, кимион, куркума, кориандър, карамфил, канела и индийски дафинов лист. А сега по същество – нарежете пилешкото филе на парчета и го натрийте със сок от лайм или лимон. После го мариновайте в смес от чаша кисело мляко, 2 супени лъжици лимонов сок, по 1 супена лъжица лют пипер, куркума, джинджифил и чесън на прах, 2 супени лъжици гарам масала. Месото трябва да престои в тази смес час и половина-два. После го опечете на грил или на фурна, най-добре на шишчета. За соса – разтопете малко краве масло и запържете нарязан на ситни кубчета лук, добавете 1 супена лъжица настърган пресен джинджифил, 2 супени лъжици нарязан чесън и пак толкова гарам масала, 1 люта чушка и 500 гр. домати (настъргани или консервирани). Задушавайте 15-20 минути, после добавете 1 чаша сметана и пилешкото и оставете да къкри още 15 минути. Подправете готовото ястие с кълцан магданоз или зелен кориандър. Сервирайте с ориз за гарнитура.

Дева (22 август – 23 септември)

Девите си падат педанти. Те обръщат внимание на детайлите и са способни да сготвят дори и най-сложното ястие без проблем. Затова им предлагаме една рецепта за специални случаи.

Рецепта за знака: Телешко руло със сирене и спанак

Приготвяне: Разрежете по дължина парче телешко, за да получите пласт с дебелина около сантиметър. Покрийте го с прозрачно фолио и го начукайте леко. Махнете фолиото, поръсете със сол, черен пипер и настъргано сирене, подредете пласт ситно нарязани сушени домати, после пласт лук, пласт спанак и пак сирене. Завийте месото на руло и го овържете с канап. Поръсете го със сол, черен пипер и брашно. Запържете го от всички страни до образуване на апетитна коричка, а после го сложете в тенджера с дебели стени и го залейте с телешки бульон, малко сос „Уорчестър“ и доматена салца. Задушавайте на бавен огън около 6 часа, докато месото не омекне. За соса – към сока, останал от пърженето на рулото, добавете 1/3 чаша сухо червено вино и 3 супени лъжици брашно. Варете до сгъстяване.

Везни (24 септември – 23 октомври)

Приготвеното от Везните ястие трябва да е идеално – нито твърде пикантно, нито твърде сладко, достатъчно леко и бързо.

Рецепта за знака: Пикантни скариди със сос от манго



Приготвяне: 3/4 чаша нарязано на кубчета манго, 200 мл. чили-сос и 100 мл. портокалово желе се смесват с 3 супени лъжици кокосово мляко и 1 супена лъжица сок от лайм. Кипнете сместа на среден огън. Добавете изчистените скариди, кипнете и ги варете, докато не порозовеят. Добавете кълцан магданоз или зелен кориандър и 1/3 чаша счукано кашу. Сервирайте с царевичен хляб.

Скорпион (24 октомври – 22 ноември)

Скорпионите са способни да преминат на тъмната страна за едни бисквитки. Те обичат да пробват нови неща, но при това са и доста консервативни и искат да знаят какво съдържа едно или друго ястие от-до.

Рецепта за знака: Риба със салса от манго и авокадо

Приготвяне: Смесете сух риган, кимион и червен пипер в равни пропорции, добавете по 1 щипка черен пипер и сол и намажете със сместа филе от риба. Оставете я да се маринова половин час. В салатиера смесете нарязани на кубчета авокадо, манго и половин глава червен лук, добавете кълцан магданоз, сок от лайм и малко сол и черен пипер. Разбъркайте и оставете сместа в хладилника. Запържете рибата до златисто и я хапнете с охладената салса за гарнитура.

Стрелец (23 ноември – 22 декември)

Немирните Стрелци обожават приключенията и пътешествията. Дори и храната трябва да им напомня за далечни пътувания, за да съберат сили да седят на едно място до следващата отпуска.

Рецепта за знака: Пилешко с джинджифил и кашу

Приготвяне: Нарежете пилешкото на парчета, запържете го, докато не побелее и го изкарайте от тигана. В същия тиган запържете пресни гъби, чушка и 1 чаена лъжица настърган джинджифил. Добавете 1 чаша пилешки бульон, смесен с 2 супени лъжици царевично нишесте, 1 супена лъжица кафява захар и 2 супени лъжици соев сос. Варете сместа, докато не се сгъсти. Добавете пилешкото в соса с 3/4 чаша счукано кашу. Оставете да къкри 10-15 минути и сервирайте с ориз за гарнитура.



Козирог (23 декември – 20 януари)

Козирозите са невероятно практични хора, които за нищо на света няма да допуснат храна да се развали в хладилника. Освен това са доста добри готвачи, способни да сътворят шедьовър дори и от немислими остатъци.

Рецепта за знака: Чийзбургер-супа

Приготвяне: Запържете телешка кайма в дебелостенна тенджера, като бъркате постоянно. Изкарайте каймата, разтопете в същия съд парче краве масло и запържете лук, моркови, целина и зелени подправки (магданоз и босилек). Добавете 2 картофа, нарязани на кубчета. Върнете каймата в сместа и залейте с 1/2 литър бульон. Варете на бавен огън около 10 минути. В друг тиган разтопете още едно парченце масло, добавете 3 супени лъжици брашно, разбъркайте добре и добавете сместа в супата. Когато кипне, намалете котлона до минимум, добавете чаша прясно мляко и чаша настърган кашкавал, подправете със сол и пипер. Щом кашкавалът се разтопи, супата е готова.

Водолей (21 януари – 19 февруари)

Водолеите най-често биват описвани с думата „уникален“. Затова и ястието, което приготвят, трябва да е уникално и да комбинира привидно несъвместими неща в едно хармонично цяло.

Рецепта за знака: Пържоли с боровинков сос и сладък картоф


Приготвяне: Начукайте пилешко или пуешко филе до дебелина 1 см., поръсете го с подправки, увийте го в хартия за печене и го пържете на сух тиган по 5-7 минути от всяка страна. Измийте добре сладките картофи, нарежете ги на половинки, напръскайте ги със зехтин и ги опечете на фурна. За соса от боровинки – 300 грама боровинки се смесват с 2 супени лъжици мед, 1 супена лъжица лимонов сок и 1 чаена лъжица лимонова кора. Варете сместа на бавен огън 10 минути, добавете малко канела. Полейте месото със соса и сервирайте с печените сладки картофи за гарнитура.

Риби (20 февруари – 20 март)

Представителите на този знак обичат уютната домашна храна, която да им позволи да забравят за ежедневния стрес и да усетят с всичките си фибри, че са си у дома.

Рецепта за знака: Тосканска супа с наденички и къдраво зеле

Приготвяне: запържете пикантни италиански наденички, охладете ги и ги нарежете на парчета. В същия тиган запържете лук, моркови, малко доматено пюре и съвсем малко бульон. През това време сварете в тенджера бульон, добавете нарязан на кубчета картоф, задушените зеленчуци и една консерва варен боб. След около две минути влейте в супата 1/3 чаша сметана. Добавете наденичките и едро нарязаното къдраво зеле. Подправете със сол и черен пипер. Вашата гъста и ароматна супа е готова.

Четете още: Топ 3 на най-проклетите в зодиака

Коментари

Добави Коментар

Най-четени

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?

НАСТРОЙКИ ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ

  • Нормално функциониране на сайтовете
    Не е зададено

    Тези данни са стриктно необходими за нормалната работа на сайтовете и мобилните ни апликации. Чрез тях можем да удостоверим самоличността Ви като логнат потребители, да Ви покажем по-добре съдържанието, да заредим сайта по-бързо, да защитаваме сайтовете и Вас от посегателства.

    Такива данни например са данните от сесията Ви – информация дали сте логнат, кеширано съдържание и други.

    Тук попадат и данните, свързани с идентифицирането Ви във връзка с регистрация за използване на наша услуга.

  • За изпълнение на нашите услуги
    Не е зададено

    Някои от услугите ни, като електронната търговия, изискват да споделите с нас лични данни. Използваме ги за да можем да изпълним договора си с Вас, за продажба и доставка на предлаганите от нас стоки.

    Други предлагани от нас услуги са възможностите да добавяте новина, коментари, снимки или видеа. Използваме личните Ви данни, която ни дава възможност да Ви идентифицираме и при необходимост – да модерираме добавеното от Вас съдържание.

  • За измерване
    Не е зададено

    Събираме информация за Вашето използване на съдържанието и я комбинираме с предишно събрана, за да измерим, разберем и отчетем Вашето използване на услугите ни.

    Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

  • За подбор, доставка и отчитане на реклами
    Не е зададено

    Събираме информация и я комбинираме с предишно налична, за да подберем и Ви доставим релевантна реклама и за да можем да измерим доставката и ефективността й. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите предишни интереси към подбрани реклами, обработка на данни за поведението Ви, когато рекламата Ви е била показана, колко често Ви се показват дадени реклами, къде и кога са Ви били показани, дали сте предприели действие свързано с рекламата, включително клик на рекламата и направена покупка.

    Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

  • За подбор, доставка и отчитане на съдържание
    Не е зададено

    Събираме информация и я комбинираме с предишно събрана, за да подберем и Ви доставим релевантно съдържание и да измерим доставката и ефективността му. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите интереси към съдържанието, обработка на данни за показаното Ви съдържание, колко често или за колко време е било показано, дали сте предприели действие, свързано със съдържанието, включително клик на съдържанието.

    Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

  • За персонализация и профилиране
    Не е зададено

    Събираме и обработваме информация за използването на услугите ни за последващо сервиране на персонализирана реклама и/или съдържание в друг контекст, напр. други сайтове и мобилни апликации, след време.

    Типично, съдържанието и поведението Ви на сайта/мобилната апликации се използва за създаване на заключения за Вашите интереси, чрез които се управлява бъдещият избор на сервирани реклами и/или съдържание.

  • По възложение и за проекти на трети страни
    Не е зададено

    При конкретни проекти по възложение на трети страни събираме Ваши лични данни, които им споделяме за осъществяване целите на проектите им. Детайлна информация за целите може да намерите в Общите условия на всеки конкретен проект, който ще Ви бъдат предоставени за получаване на Вашето съгласие.

    Понякога използваме личните ви данни, за да Ви информираме за игри и промоционални оферти на Спортал и/или на трети страни – Партньори на Спортал.

    За изпълнение на тази цел, събираме Ваши лични данни, за да Ви информираме за наши или на трети страни, наши партньори, инициативи, промоции, игри, оферти и други.

    За всички описани по-горе цели можем да използваме инструменти на трети страни.

  • За Директен маркетинг
    Не е зададено

    За да Ви изпращаме винаги актуална и полезна информация за нашите инициативи, събираме данни като адрес на електронна поща или друг начин за контакт с Вас – Viber, Skype, Messenger профил или такъв в друга комуникационна платформа.