Автор
Десислава Недева

О, не! Марс е ретрограден! Как ще промени живота ни?

Планетата на действието, агресията и сексуалността, Марс, стартира своя ретрограден цикъл на 9-ти септември в 28-мия градус на знака Овен. Той отново ще тръгне в директна посока на 13-ти ноември, в 13-тия градус на Овен, като няма да напусне тази зодия по време на своята небесна разходка.



Когато Марс се движи ретроградно, той предизвиква чувство на безсилие, тъй като е затруднено личното себеизразяване и на всички ни е по-трудно да постигаме целите си и да отстояваме себе си. Тази година предизвикателната позиция на планетата на действието ще бъде с подчертано негативен характер, заради квадратурата между Марс и Сатурн. Тя ще предизвика допълнителни рестрикции, забавяния и отлагания, при това дългосрочно, тъй като подобен аспект трае в рамките на цели два месеца. Освен Марс, още пет други планети се движат в обратна посока и цялостното усещане за хората ще бъде сякаш светът е спрял. Всеки се е затворил в черупката си и няма представата, че е частица от едно цяло. Отчуждени и самотни, ние се чувстваме неразбрани от околните, все едно живеем в друго измерение, без тази взаимна обвързаност, която ни превръща в единна и сплотена човешка раса.



Марс се движи ретроградно през около 25 месеца, което го прави не толкова често явление. Тогава обаче настъпва време, в което е нужно да помислим, преди да действаме. Ще се срещнем отново със стари модели на поведение и техните последствия, за да се научим да ги отработваме и да задвижим осъществяването на най-съкровените си мечти и желания. За успешната им реализация обаче ще са нужни време и усилия, с които да се убедим, че всичко е както трябва и планът е добре обмислен и работещ. Цялото това суетене има едничката цел да ви предпази от повтарянето на едни и същи грешки отново и отново. За да има развитие, трябва да има и еволюция. Приемете трудностите като фактор за духовно израстване, така необходимо за душата ви, за да ви превърне в човека, който трябва да бъдете – по-успешен и по-щастлив и удовлетворен.



В период на ретрограден Марс, човек осъзнава и ако има проблеми с овладяването на гнева и може да положи първите стъпки в справянето с този личностен проблем, защото проявата му е изключително болезнена както за околните, така и за самия него.

Както вече споменах, по време на ретроградието на Марс, е в сила само един действащ аспект и това е квадратурата му със Сатурн. Той ще ни донесе забавяния в осъществяването на нашите планове, рестрикции, усещане за несигурност, безсилие и потиснатост. Желанията ни сякаш стават все повече и по-належащи, а в същото време ни е безкрайно трудно да изразим страстта и емоциите, които извират от душите ни и не успяваме да се справим с нищо. Колкото повече сила прилагаме, колкото сме по-нетърпеливи, толкова по-голяма съпротива ще срещаме. Обстоятелствата не работят в наша полза или винаги ще се появи някоя авторитетна личност, която да осуети грандиозните ни планове.



Най-добрата тактика в този случай ще бъде заемането на отбранителна позиция. Концентрирайте върху това, което имате, вместо да строите въздушни кули. Използвайте времето, в което не действате, за да изградите по-добри защитни рефлекси. Търпението и упоритостта са вашият ключ към успеха тази есен.

Четете още: Венера в опозиция с Юпитер знае как да ни накара да се радваме на живота