Лишавате се от десертите, страхувайки се за фигурата си? Не го правете, защото има сладки изкушения, от които няма да напълнеете, стига да им се отдавате умерено.

Психолозите са единодушни, че сладкото е един от източниците на удоволствие и без него животът е скучен и сив. И диетолозите препоръчват да не изключвате напълно лакомствата от диетата, а да ги замените със здравословни и естествени продукти. И не забравяйте, става въпрос за качество, а не за количество.

Черен шоколад

Шоколадът е предизвикателство за вкуса на всеки от нас. Едва ли има човек, който да не го обича. Черният шоколад обаче е за предпочитане пред млечния по ред причини. Той е три пъти по-богат на антиоксиднати в сравнение с млечния. Черният шоколад не застрашава тялото ви от напълняване, намалява риска от сърдечни заболявания, понижава нивата на холестерола, защитава кожата, подобрява настроението.

Целувки

Всички знаем основната съставка на целувките - захар и разбити белтъци. В по-здравословните рецепти захарта може да се замени с ябълково пюре. Друга алтернатива е стевията. Например към 3 бр. разбити яйчени белтъци е напълно достатъчно да прибавите 1/2 ч.л. екстракт от стевия и 1 ч.л. екстракт от ванилия и вълшебството е сътворен Хем вкусно и сладко, хем нискокалорично.

Млечен шейк

Не се учудвайте, но млечните шейкове наистина не вредят на стройната фигура. Разбира се, не всички, а само тези с обезмаслено мляко и без добавка на сироп. Идеалният вариант е да сложите натрошени пресни неподсладени плодове като ябълка или киви. Можете да разнообразите вкуса и да ускорите метаболизма с помощта на подправки – канела, индийско орехче, шафран, куркума, джинджифил, кардамон.

Желета и пудинги

Важно е десертът да е направен от натуралния сок на неподсладени плодове или горски плодове – това е допълнителен източник на витамини и минерали. И съдържанието на калории ще бъде малко. Желатинът придава на десерта желеобразна консистенция, а това е естествен колаген, отговорен за красотата и здравето. Освен това желираните десерти се усвояват лесно от организма и подобряват работата на стомашно-чревния тракт. Така че една порция желе или пудинг няма да навреди, но избягвайте ярко оцветените изкуствени сладкиши.

Мармалад

Ако избирате между сладки, по-добре се спрете на мармалада. Нищо чудно, че мармаладът е разрешен дори за пациенти с диабет. Просто проверете съставките. Трябва да има ябълково пюре, желатин, пектин и фруктоза, но не и захар. Но все пак мармаладът не принадлежи към нискокалоричните сладкиши и без риск можете да ядете само няколко лъжички на ден. Също така, мармаладът трябва да съдържа само естествени съставки.

Пчелен мед

Медът не е най-нискокалоричният продукт. Но диетолозите смятат, че той е много по-здравословен избор от обикновената захар. Основното нещо е да се приема в умерени количества и да се яде не повече от 50 г на ден. Сутрин към овесената каша например може да се добави една чаена лъжичка мед. Ако нямате възможност да хапнете в даден момент или много бързате, и медът е под ръка, тогава лъжица от тази сладост ще облекчи чувството на глад за известно време. Но е по-добре да не го добавяте към горещ чай или мляко, защото се губят полезните му свойства. Първо изчакайте напитките на изстинат леко. Медът е и отличен антидепресант. Така че, ако наистина искате нещо сладко, лъжица мед е винаги добре дошла.

Сушени плодове

Няколко парчета сушени плодове от сини сливи, смокини, сушени кайсии, ябълки и круши са чудесен избор за закуска или добавка към основно ястие. Те съдържат много фибри, витамини и минерали. Те са и здравословна алтернатива на бонбоните и бисквитките – вредни бързи въглехидрати, които се складират в мазнини.

Четете още: Как да овладеем глада за сладко в седем лесни стъпки