Необузданата и неконтролируема страст към сладкото често може да се окаже погубна не само за нашата грациозна фигура, но и за здравето ни. Ако сте пленник на сладкишите и захарните изделия, а искате по-скоро да се отървете от тази си слабост, експертите диетолози предлагат седем доказано ефективни начина за нейното овладяване:

1. Хранете се начесто и по малки порции

Следвайте план, който разпределя приема на калориите ви равномерно през целия ден. Това ще позволи да регулирате апетита си, поддържайки по-стабилни нива на кръвна захар. Чувството, че винаги имате налична храна и сте заредени с енергия действа положително и върху психиката и може да спомогне допълнително.

2. Заменете любимите си сладкиши с по-здравословните им варианти

Заменянето на храни, от които ви е трудно да се откажете, е добър подход, който може да ви донесе редица ползи за здравето и в същото време да ви спести много излишни калории. Вместо млечен шоколад, можете да заложите на черен. Домашно изпечени пуканки, вместо купени с голямо количество мазнина и сол. Пълнозърнесто хлебче с фъстъчено масло вместо поничка, смляно чисто месо вместо готова кайма с добавени сланина, сол и консерванти.

3. Не пропускайте закуската

Пропускането на закуска, както и изборът на неправилна такава, е предпоставка за много да объркат целия си ден. Стартирането на деня със здравословна закуска, съдържаща основни хранителни вещества е перфектен начин да положите добри основи за предстоящия ден. Може да чувствате, че кафе или фреш са достатъчни, за да стартирате деня си пълноценно, но те не са способни да захранят тялото с гориво за по-дълъг период време.

5. Пийте много вода

Поддържането на добра хидратация е от съществено значение за контролирането на апетита. Ако сте дехидратирани, е много вероятно да се създаде дисбаланс в нивата на натрий в тялото. Това от своя страна да доведе до желание да приемате храни, богати на сол, които често са нездравословни и с много калории.

4. Не гладувайте

Пропускането на отделни хранения е гарантиран начин да подпалите глада за захар. Този подход намалява нивата на захар в кръвта и води до преяждане в останалата част от деня, за да се наваксат калориите. Поддържайте стабилен режим с 5 хранения на ден - 3 основни и 2 междинни от хранителни и вкусни пълнозърнести продукти, като зърнени култури, бобови растения, чисто месо, риба, ядки, несъдържащи захар нискомаслени млечни произведения, яйца и зеленчуци.

6. Осигурете си достатъчно качествен сън

Доказана е връзката между липсата на качествен сън и ниските нива на хормона лептин, контролиращ апетита, докато в същото време нивата на хормона, отговорен за стимулацията на глада – грелин, се покачват. Не е изненадващо, че хората с некачествен сън, обикновено имат и проблеми, свързани с хранителните си навици. 7-8 часа сън в рамките на 24 часа може да повлияе значително за контролиране на апетита през целия ден.

7. Повече движение и по-малко стрес

Ако работата ви е свързана със седене, задължително отделяйте време за повече движение и спортни дейности. Това не само ще регулира апетита ви към сладкото, но и ще намали значително стреса, който от своя страна също е причина да посягаме по-често към захарните продукти.

Четете още: Обявиха трите най-добри диети за 2021-ва