В стремежа си да се отървем бързо от излишните килограми, да бъдем секси, красиви и слаби, често пъти правим необмислени грешки, от които най-много започва да страда нашето здраве. Ето защо, преди да се втурнем през глава в поредната диета, е добре първо да се запознаем с 10-те основни постулата на Негово величество отслабването:

1. Започнете диета след указанията на лекар диетолог!

Никога не прилагайте каквито и да било тежки или леки режими за отслабване без лекарски контрол! Поради бързото изчезване на нормалната мастна тъкан могат да настъпят тежки органични увреждания.

2. Не бързайте!

Всяка диета изисква търпение и силна воля, тъй като е наложително да се откажем от безразборно похапване, сладкиши и богата на калории храна. Най-голямата грешка, която правим в случая, е прибързаността. Всички сме чували поговорката: „Бързата работа слепи ги ражда!“

3. Не предприемайте никакви методи за отслабване при нормално тегло, само от суета!

Подобна неправилна тактика едва ли ще смути тлъстините, които ние си въобразяваме, че са в повече, а напротив – в такива случаи организмът посяга към най-необходимите и изпълняващи съществени функции околоорганни мазнини. Например може да се стигне до плаващи бъбреци и др.

4. Не губете от теглото си повече от 500 г седмично!

Диетолозите са единодушни, че не бива да се отслабва с повече от 500 г седмично, освен ако лекарят е намерил за необходимо бързото стопяване на мазнините. Бързата и голяма загуба на килограми води до засилено образуване на бръчки, а от налятия, красиво оформен бюст остават само провиснали гърди.

5. Преди началото на всяка диета винаги се допитвайте до мнението на лекаря!

Със сигурност са ви добре известни така често препоръчваните диетични дни през седмицата, в които трябва да консумирате само плодове, плодови сокове или мляко и т. н. Тъй като всеки организъм е индивидуален и невинаги може да понесе подобен пост, е редно при такива ситуации да се обърнете за съвет към лекаря.

6. Закусвайте сутрин изобилно, не яжте много на обяд, хапвайте съвсем умерено на вечеря!

Всички сме чували старата поговорка: „Закуската изяж сам, обяда сподели с приятел, вечерята дай на врага си!“ Е, експертите по хранене не са чак толкова строги по отношение на последната храна за деня, но техният съвет е категоричен – яжте малко и не по-малко от два часа преди сън. Основно храната вечерта трябва да се състои от зеленчуци и плодове, т. е. от храни, бедни на калории. Затова са необходими още самоконтрол и силна воля, за да се ограничи апетитът.

7. От изпотяване не се отслабва!

Убеждението, че чрез потене (сауна, парна баня и др.) може да се отслабне, не е съвсем вярно. В такива случаи тялото губи не мазнини, а големи количества вода, която впоследствие чрез обилно пиене на течности бързо се възстановява. Изпотяването е по-скоро прочистваща от токсините процедура, а не такава, която води до отслабване.

8. Забравете за масажите! Заложете на движението!

Масажите рядко водят до премахване на натрупаните тлъстини, докато всекидневната гимнастика върши истински чудеса!

9. Кажете НЕ на хапчетата и чайовете за отслабване

Избягвайте употребата на каквито и да било хапчета или чайове за отслабване!Те са нож с две остриета. Техният състав често пъти е непроверен и ако се приложат неправилно, те могат да причинят сериозни смущения в отделителната система, а оттам да доведат и до нарушения в храносмилателната и сърдечно-съдовата системи.

10. Яжте с мярка, ходете и спортувайте повече!

Никога не забравяйте, че напълняването се дължи на първо място на неправилно и прекалено ядене и пиене, свързани с малко движение и застоял начин на живот. Затова яжте с мярка и използвайте всеки удобен случай за повече движение и спорт!

Четете още: Преяждането - болестта, от която страдаш, без да подозираш