12 признака, че ядете прекалено много захар: Не се чудете, ако вечно ви мъчи вълчи глад

Много хора погрешно вярват, че високата кръвна захар е свързана само с диабета. Но излишъкът на захар над нормата може да се появи и при човек без патология, може да се появи на всяка възраст.

Основните причини за това са недохранването, консумирането на голям брой "празни" калории и въглехидрати, заседналата работа. Захарта се намира в повечето преработени храни и се използва като подобрител на вкуса. Ето защо не е достатъчно само да се откажете от сладкото, за да поддържате здравето си, а да преразгледате всекидневното си меню, да промените начина си на живот, отношението си към храната изцяло.

Лекарите идентифицират 12 признака, които доказват, че ядете твърде много захар:



1. Постоянно чувство на глад

Високите нива на захар блокират процеса на преработка на глюкозата, като не позволяват на тъканите да я абсорбират. Тялото не получава енергията, която му е необходима и предава сигнали на мозъка, че е гладно и изисква нова порция храна. Този порочен кръг води до наддаване на тегло и затлъстяване.

2. Често уриниране

При повишени нива на захар в организма бъбреците не могат напълно да абсорбират и отстраняват течността от тялото, нарушавайки процеса на почистване от токсините. Опитвайки се да коригира ситуацията, тялото се мъчи да намали съдържанието на глюкозата с вода, която осигурява клетъчния метаболизъм. Има чести позиви за уриниране, което пък заплашва с дехидратация вътрешните органи и лигавиците.

3. Усещане за силна жажда

На фона на повишеното отделяне на урина, се нарушава работата на сърдечно-съдовата система и на мозъка. За да изравни нивото на влага и да премахне усложненията, хипоталамусът "изисква" повече течност. За да не провокирате отделянето на инсулин, пийте чиста вода, а също и зелен чай без захар.

4. Рязка загуба на тегло без диета


Един от симптомите на предиабет е бързата загуба на тегло без видима причина или усилия. Ако ядете много захар, нивата на глюкозата в тялото остават твърде високи. Губите повече течност с урината си и не усвоявате хранителни вещества и витамините. Тялото се опитва да контролира инсулина и да получава енергия чрез активно изгаряне на натрупаните мазнини.

5. Хронична умора


Ако захарта в организма надвишава нормата, усвояването на глюкозата, от която тялото се нуждае за производство на енергия, се блокира. Метаболизмът се забавя и много процеси, преработени продукти и токсини се отделят трудно с урината, създавайки шлаки. Затова се чувствате уморени, събуждате се като разбити след 8-10 часа добър сън.



6. Суха кожа

При честата употреба на сладкиши, течността се отделя активно от тялото, концентрацията на полезни микроелементи и витамини намалява. Захарта в кръвта разрушава капилярите, потиска работата на мастните жлези. Постепенно балансът и нивото на влага се променят, появяват се лющене и обриви по кожата.

7. Обостряне на инфекциите

Обикновено условно патогенната микрофлора присъства по лигавиците и по кожата. При нормални нива на захар това не вреди. Повишената консумация на сладкиши обаче променя състава на кръвта, създавайки идеални условия за размножаване на бактериите. Ако често ви се появяват млечница, фурункулоза, посетете ендокринолог за консултация.

8. Повишена разсеяност

Високите нива на глюкоза са опасни за кръвоносните съдове и тялото. Мозъкът се опитва да се защити, блокира усвояването ѝ в клетките. Липсващата енергия той инхибира чрез вторични процеси, изразходва енергия за поддържане на дишането, кръвообращението и храносмилането. Скоростта на усвояване на информация намалява, за човек става все по-трудно да се концентрира върху работата си и ученето.


9. Безпричинна раздразнителност


Любителите на захарта често имат ниски нива на микроелемента хром. Той участва в образуването на хормони, отговорни за положителното настроение. Освен това мозъкът става зависим от глюкозата: при липса на сладкиши често изпитваме силен апетит, повишена раздразнителност, която изчезва след блокче шоколад или няколко други сладки.

10. Проблеми със зрението

Признак за висока кръвна захар е нарушението на зрителната острота, усещането за филм върху очите. Проблемът възниква поради активното отстраняване на течността и разрушаването на капилярите, които захранват фундуса. При продължително нарушение се развива ретинопатия.

11. Незарастващи рани

Захарта изтънява и разрушава стените на кръвоносните съдове, така че кожата не получава достатъчно храна, кислород, става по-суха и нейната регенерация намалява. Всяко елементарно порязване или драскотина не зараства дълго време, често се възпалява и се превръща в екзема. Това също е свързано с появата на трофични язви по краката.

12. Развитие на импотентност

При повишена захар кръвообращението се нарушава, страдат нервните окончания на гениталните органи. При мъжа чувствителността намалява, кръвообращението се влошава, хормоналните нива се променят. Липсата на пълноценна ерекция ги кара да се отказват от сексуални контакти.

Така че постоянната диета с високо съдържание на захар заплашва не само с наднормено тегло и затлъстяване. Излишъкът на глюкоза в организма провокира опасни промени във функционирането на вътрешните органи и системи, които често стават необратими и влошават качеството на живот.

Четете още: Никога не комбинирайте тези билки с лекарства