Добре известни са лечебните свойства на много билки. Въпреки това, в неправилно количество или в неправилни комбинации, те могат повече да ни навредят, отколкото да ни помогнат. Затова е добре да знаем в какви комбинации е по-добре да не се консумират билките.

Кои билки не трябва да се смесват една с друга?

Комбинирането на различни билки може да бъде оправдано в подходящи случаи и да доведе до положителни ефекти върху нашия организъм, например когато имат сходни свойства или когато едната засилва лечебния ефект на другата. Пример за това е комбинацията от билки с успокояващ ефект, например корен от валериана и хмел, които ще засилят благоприятния ефект.



Лесно е обаче да си представим и обратната ситуация – билките, които комбинираме помежду си, могат да имат едни и същи странични ефекти или противоположни свойства, така че използването им заедно няма да има особен смисъл.

Не се препоръчва употребата на корен от женско биле с билки със силни слабителни свойства, например алона (втвърдени листа от алое) или листа от сена. Съставките, съдържащи се в тези растения, имат нежелания ефект загуба на калиеви йони, така че комбинацията им може да доведе до хипокалиемия - недостиг на калий в организма.

Не всички билки си подхождат по вкус. Поради тази причина не трябва да комбинирате лют червен пипер с чили и други пикантни съставки. Не е препоръчително да използвате коча билка с йерба мате и лавандула с гуарана едновременно.

Кои билки не трябва да се комбинират с лекарства?

Неправилното комбиниране на билки с лекарства може да доведе до още по-големи проблеми. Някои растения имат силно действие, което в комбинация с други препарати може да предизвика нежелани симптоми.

Има група билки, които намаляват усвояването на лекарствата. Те включват слузни материали като ленено семе, семена от живовляк и семена от псилиум, както и слабителни билки като листа от сена и кора от зърнастец. Достатъчно е да спазвате двучасов интервал между консумацията им и приема на лекарства.


Една от билките, с които трябва да внимавате, е жълтият кантарион. Под формата на спиртни извлеци той има антидепресивно действие, затова понякога е съставна част на препарати за подобряване на настроението. Въпреки това, поради тази причина, жълтият кантарион не трябва да се комбинира с някои антидепресанти, тъй като може да причини серотонинов синдром. Освен това жените, приемащи противозачатъчни лекарства, не трябва да приемат тази билка поради възможно кървене и намалена ефективност на контрацепцията.

Коренът от валериана също има седативен ефект, който може да взаимодейства с лекарства с подобни свойства. Затова е по-добре да не комбинирате тази билка с антидепресанти, анксиолитици или антиконвулсанти, за да не се увеличат страничните ефекти.

Друга билка, с която трябва да внимавате, е женшенът. Той засяга сърдечно-съдовата система, като по този начин взаимодейства с антикоагуланти и увеличава риска от кървене. Препаратите с тази билка също могат да понижат нивата на кръвната захар, така че е по-добре да не се комбинират с антидиабетни лекарства. Както в случая с жълтия кантарион, женшенът не може да се използва с антидепресанти поради възможния серотонинов синдром.

С гинко билобата също трябва да се подхожда внимателно. Подобно на женшена, тя увеличава ефекта на антикоагулантите, което може да доведе до нежелано кървене. Гинкото повишава риска от странични ефекти на препаратите, съдържащи ибупрофен.

Затова преди употреба на билки в комбинация с лекарства е най-добре да се консултирате с медицинско лице.

Четете още: Ето защо трябва да хапвате лютичко