4 признака, че се нуждаете от повече протеини

06 август 2022 | 08:01
596
0
unsplash.com
0

Протеинът е основен макронутриент, необходим за поддържане на здравето, от който всяка клетка в нашето тяло се нуждае, за да функционира правилно.

В Западния свят рядко се случва хората да не приемат „сравнително ниския“ препоръчителен дневен прием в САЩ от 50 грама, каза диетологът Никола Лъдлам-Рейн пред Insider. Индивидуалните изисквания за оптимално функциониране на организма обаче варират в зависимост от нивата на активност, хранителния режим, възрастта и фитнес целите на всеки отделен човек.

Ако сте активни или се опитвате да намалите телесните си мазнини, фитнес специалистите препоръчват да увеличите дневния си приема на протеини.Протеините засищат, имат по-висок термичен ефект от този на мазнините и въглехидратите (което означава, че тялото използва повече енергия за усвояването им), подпомагат поддържането на мускулите, докато човек губи мазнини и помагат на мускулите да се възстановят от тренировки.

Ако не ядете достатъчно протеини, може да загубите мускулна маса, да имате повяхнала кожа и чупливи коса и нокти, както и да се чувстват по-често гладни.

Eто ги и 4-те признака, че приемате по-малко протеини отколкото трябва, в детайли:

1. Загуба на мускулна маса

Мускулната маса естествено започва да намалява след 40-годишна възраст (състоянието е известно като саркопения), така че приемането на достатъчно протеин е особено важно след тази възраст, каза Лъдлам-Рейн.

Изследователите в областта на хранителния режим и стареенето препоръчват консумацията на 1,2 до 2 грама протеин на килограм телесно тегло на ден (или повече) за по-възрастните, което е приблизително същото като това, което се препоръчва за активните пълнолетни.

„Ако следвате конкретен хранителен модел, като например веганска диета и/или намалявате приема на калории за отслабване, съществува повишен риск от загуба на мускулна маса заедно с мазнините, поради което е важно да имате източник на протеини във всяко от ежедневните си хранения", каза Лъдлам-Рейн.2. Повяхнала кожа, чупливи коса и нокти

Ако косата и ноктите ви са слаби и кожата ви е загубила еластичността си, това също може да е знак, че не ядете достатъчно протеини.

„Липсата на протеини в диетата може да направи косата и ноктите ви чупливи и по-податливи на увреждане, тъй като протеините (като кератин) играят важна роля в структурата и функцията на клетките, които изграждат органите и тъканите на тялото, “ каза Лъдлам-Рейн.

Протеините също така помагат за поддържане на здравината на кожата, допълва тя.

3. Повишен апетит

Ако се борите с постоянен глад, причините могат най-често да бъдат две: не приемате достатъчно количество качествена храна или не ядете достатъчно протеини.

„Протеините са по-засищащи в сравнение с въглехидратите и мазнините и следователно, ако имате липса на протеини в диетата си, може да ви е по-трудно да се заситите“, каза Лъдлам-Рейн.4. Неправилно възстановяване след тренировка

Ако установите, че на тялото ви му отнема много време, за да се почувства отново добре след тренировка, това също може да е знак, че приемът на протеини е твърде нисък.

„Протеинът е необходим за възстановяването след упражнения, така че ако не получавате достатъчно протеини след тренировка, особено след извършване на силови упражнения, способността на вашите мускули да растат и да се възстановяват преди следващата ви тренировка намалява“, каза Лъдлам-Рейн.

Това може да се прояви като мускулна болка и умора, което означава, че може да ви е трудно да дадете най-доброто от себе си в бъдещи тренировки.

Протеините обаче не са важни само след упражнения – най-добре е да приемате малко на редовни интервали в течение на деня, показват изследванията.

 

Още по темата

Коментари

Добави Коментар

Най-четени