Автор
Теодор Муховски

5-дневна ябълкова диета стимулира тялото и го прочиства от токсините

Диетата с ябълки е идеална за хора, които искат да сложат край на чувството си за тежест. Тя е начин за прочистване на храносмилателната система и подобряване на нейното функциониране.

Диетата с ябълки е идея за стимулиране на организма и пречистването му от токсини.

Какво представлява ябълковата диета?

Ябълковата диета е една от прочистващите диети. Тя има два варианта, единият от които е по-ограничителен от другия.
Обикновено тя продължава от три до пет дни. Не трябва да се удължава. Диетата се основава на консумирането на голям брой ябълки. Те представляват самостоятелно ястие или се използват като една от основните съставки в ястията.
Всеки ден трябва да започва с изпиването на чаша вода с една супена лъжица ябълков оцет. Отварата стимулира храносмилателната система и я кара да функционира по-добре. По време на диетата не се допускат кафе и газирани напитки.
Трябва да се ограничим до вода и билкови чайове. Всеки ден трябва да се изпиват поне два литра течности. Ябълковата диета е богата на фибри и приемането на твърде малко от тях може да доведе до запек.



Мазнините и солта също трябва да се избягват. Излишъкът от тях може да повлияе на отока в тялото, което ще попречи да постигнете желаните резултати.
През всеки ден от диетата не трябва да се приемат повече от 1000 ккал.
За кого е предназначена ябълковата диета?
Ябълковата диета не натоварва храносмилателната система с трудносмилаеми продукти, така че след нея може да почувствате, че организмът ви е пречистен и храносмилателната ви система работи по-добре.

Какви са ефектите от ябълковата диета?

Ябълките имат много ценности. Те са добър източник на витамини В и С. Съдържат и минерали като калий, йод, калций и желязо. Освен това те са доста нискокалорични. Една средно голяма ябълка с тегло 180 г има само 90 ккал. Приемът на ябълки може да помогне за намаляване на количеството на лошия холестерол в кръвта и по този начин да намали риска от атеросклероза и сърдечносъдови заболявания.
Чрез ниския си гликемичен индекс и високото съдържание на пектин приемането им помага за контролиране на апетита. Пектинът е разтворима фибра, която подобрява храносмилането. Той ни кара да се чувстваме по-сити, като същевременно държи апетита ни под контрол.



Важно е да запомните, че ябълковата диета е пречистваща диета, която ще позволи на храносмилателната система да си почине и да се възстанови. Можем да очакваме да придобием повече енергия и жизненост след спазването ѝ. Имунната ни система също ще се подобри. Ефектът на отслабване може да се прояви, но ще е трудно да се поддържа.
Колко килограма се свалят при ябълковата диета?

По време на ябълковата диета можете да загубите около 0,5-1 кг. Това обаче не бива да е основната ни цел. Поради краткотрайния си характер ефектът от отслабването по този начин може да не продължи дълго и теглото ни веднага да се върне към предишното число.
Важно е да запомним, че 5-дневното ограничаване няма да има изключителен ефект върху външния ни вид. Когато преминавате към тази диета, е добре да имате това предвид.

Примерни менюта за ябълковата диета

Ден 1:
През първия ден приемаме само ябълки и много течности (вода, билкови чайове). Посягаме към тях всеки път, когато огладнеем. Могат да се изядат максимум 2 кг плодове.
Ден 2:
Ябълките трябва да продължат да бъдат основният компонент на диетата. Към тях обаче можем да добавим леко смилаеми храни:

Закуска - ябълка и натурално кисело мляко;
Обяд - пилешки гърди, ориз, задушени зеленчуци, ябълка;
Вечеря - сьомга на пара, ябълка;

Ден 3:

През последния ден от диетата можем да включваме все повече и повече храни, така че преходът към нормално хранене да бъде постепенен.
Закуска - омлет с ябълки;
Втора закуска - зелено смути с ябълка и спанак;
Обяд - всякаква риба със салата от моркови и ябълки;
Вечеря - печена ябълка с канела;



Кой не трябва да спазва ябълкова диета?

Хората, които страдат от киселини, язвена болест или синдром на раздразнените черва, трябва да избягват ябълковата диета. Ако страдате от диспептични разстройства, като например болки в епигастриума, ранна ситост или чувство за пълнота след хранене, не трябва да прилагате ябълкова диета. В случай на други стомашно-чревни заболявания, които изискват диета с ниско съдържание на мазнини, също не се препоръчва да се подлагате на ябълкова диета.
Прилагането на ябълкова диета за повече от 5 дни може да наруши работата на организма ви. Това е твърде небалансирана диета, а високото съдържание на захар в ябълките може да затрудни не само контрола на теглото, но и на апетита ви.

Преди да спазвате каквато и да е диета, най-добре е да се консултирате с Вашия лекар и да проведете съответните изследвания.