6 тъкани и функции на тялото, които могат изцяло да се възстановяват чрез диета

Човешкото тяло "по подразбиране" е в режим на непрекъсната регенерация. Без този постоянен процес на обновяване на клетките, тялото ни не би могло да съществува. Но някои заболявания могат да нарушат регенеративните способности на организма.

Тогава обаче могат да помогнат природни вещества, които не просто потискат симптомите на заболяването, както обикновено въздействат лекарствата, но и да допринасят за самообновяването на тялото. И така:

1. Нервната тъкан

Куркума, целина, боровинки, женшен, градински чай, Hericium erinaceus, китайски клубен мъх, чаят и кафето съдържат широка гама от съединения, които допринасят за възстановяването на нервните тъкани.



2. Черният дроб

Глициризинът, съдържащ се в корените на Женско биле, е известен като мощен стимулант за възстановяване на масата и функциите на черния дроб. Други вещества, които са изключително полезни за черния дроб, се намират в куркумата, ригана, корейския женшен и чая ройбос.

3. Бета клетките на панкреаса (задстомашната жлеза)


Растенията, които стимулират растежа на бета клетките, произвеждащи инсулин, са гимнема (това е многогодишна лоза, разпространена в Азия и Автралия), кимион, куркума, авокадо, берберис, пъпеш, манголд и броколи.



4. Производството на хормони в организма

Някои съединения са в състояние да стимулират производството на хормони, едно от тях е витамин С. Той е мощен донор на електрони. Този витамин има способността да допринася за генерирането на естроген, прогестерон и тестостерон, действа като отлична добавка или дори като алтернатива на хормоналната терапия.

5. Хрущялната тъкан на гръбначния стълб

Куркумата и ресвератролът (вид естествен фенол) подобряват възстановяването от наранявания на гръбначния мозък, докато копривата, рибеното масло, грейпфрутът и морските водорасли подпомагат регенерацията на хрущялите на гръбначния стълб.

6. Клетките на сърцето

До съвсем скоро се смяташе, че сърдечната тъкан не е способна на регенерация. Но сега е известно, че има вещества, които могат ефективно да стимулират образуването на сърдечни клетки. Това е ресвератролът, който се съдържа в червеното вино, в ципите на гроздето, в какаото и ядките, в сибирския женшен и японския гравилат.

Четете още: Тайната тренировка за божествени ръце на кралица Летисия