Червеното вино и гроздето съдържат полезни вещества, които помагат в борбата със затлъстяването, откриха американски учени от университета Пардю, цитирани от БГНЕС.

Съединението ресвератрол чрез сложен процес, протичащ в човешкия организъм, се превръща в друго вещество, наречено пайситаннол. Последното атакува мастните клетки и пречи на тяхното развитие. То спира натрупването на мастни клетки и растежа на мастната тъкан.



В момента учените проучват ползите от пайситаннола за здравето. Веществото се среща в червеното грозде, маракуята, боровинките и други плодове. Освен това ресвератролът помага да се контролира наднорменото тегло и въздейства благоприятно срещу развитието на сърдечни болести и рак.

Учените са категорични, че червеното вино е много полезно при най-различни болести както физически, така и психически. То не само помага срещу рака на млечните жлези, диабета, подобрява работата на мозъка, но също така поддържа дамите в топ форма. Най-важното при виното е да не прекаляваме с употребата му, както е с всичко останало.