Автор
Веселина Петрова

Диетата на воина: ядеш всичко и отслабваш много - ето как

Книгата на Ори Хофмеклер „Диетата на воина” се превръща в бестселър в момента, в който излиза на пазара. А отзивите са само положителни.


Авторът Ори Хофмеклер е дипломиран художник, но е служил в израелските спецчасти. Именно там започва да се интересува от издръжливостта на римските легионери, които ежедневно тренирали по няколко часа и активно воювали. След като напуска спецслужбите, Ори започва да изучава биохимия, физиологията на тялото, военна история и диететика. И стигнал до извода, че контролираното гладуване прочиства организма, гори мазнини и подобрява обмяната на веществата.


Така на бял свят се появява Диетата на воина. Хофмеклер не настоява за физически упражнение всеки ден, но призовава да спортуваме по-активно. Да се откажем от колата и да ходим повече пеша, вместо с асансьор, да се качим по стълбите.

Има само едно желязно правило – да се откажете от закуската и обяда. Можете да хапвате 4 часа и да гладувате 20. По време на тези 20 часа обаче можете да пиете фрешове, да хапнете пресни плодове и зеленчуци, ядки. Вечерта можете да ядете практически всичко. Има и един страхотен бонус – няма ограничения в храната, приета преди да си легнете.
Ори отбелязва, че римските легионери, японските самураи и казаците и непалските маори не са яли по цял ден, но на вечеря си позволявали обилно хапване. Разбира се, за предпочитане са продуктите без сериозна обработка – месо, зеленчуци, плодове, каши, ядки.


Авторът на книгата е на мнение, че диетата е идеална като програма за детокс и изгаряне на мазнини.
За бързия ефект потвърждават и специалисти от Louisiana State University: те са доказали, че кратките периоди на гладуване подобряват обмяната и изгарянето на мазнини.