Внимание! Полезни ли са диетичните оризовки, които всички хрупаме

Противно на всеобщото мнение, оризовките далеч не са това, което ни изглеждат на пръв поглед. Оказва се, че любимите лакомства, които треньорите редовно предписват на учениците си във фитнес залите, не са толкова здравословни, колкото си мислим.

Оризовите питки, крекери или бисквити, както още ги наричат, са сред най-често присъстващите елементи в менюто на спазващите диети лица. Използваме ги като здравословна алтернатива на хляба, но преди да ги направим постоянен спътник към хранителното си меню, е добре да се запознаем както с техните ползи, така и с вредата върху здравето, която прекомерната им употреба може да ни нанесе.



Ползи

- Действително оризовките са с незначително съдържание на калории и едва ли ще напълнеете от тях. Едва ли обаче ще загубите излишно тегло;
- В тях няма захар;
- Съхраняват се дълго време, запазвайки вкуса си;
- Удобни са за транспортиране, можете да ги вземете със себе си на работа или на екскурзия;
- Съдържащите се в тях влакна спомагат за премахване на токсините и мазнините, подобряват метаболизма и поддържат телесното тегло;
- Витамините в състава на продукта имат благотворен ефект върху нервната система, паметта и умствената дейност.
- Оризовките оказват положителен ефект върху състоянието на кожата, косата, ноктите.
- В комбинация с други продукти, те правят закуската разнообразна, вкусна и добре балансирана. Съчетават се добре със сирене, месо, морски дарове, зеленчуци, плодове, мед и шоколад. Добре е да се консумират с богати на протеини храни.



Вреди

Здравните експерти обаче предупреждават и за негативното влияние от честата употреба на оризовите крекери.

- Заради високия си гликемичен индекс, могат бързо да увеличат нивото на кръвната захар в кръвта, което от своя страна ни кара да се чувстваме мудни и уморени;
- Насищат организма за кратко време, след което отново се чувствате гладни;
- В диетата за отслабване те не могат да бъдат основен продукт поради липсата на хранителни вещества;
- Не са хранителни поради факта, че са направени от рафиниран бял ориз. Това означава, че външните слоеве на ориза –(люспи, триците и зародиши), в които са съсредоточени полезните хранителни вещества и фибри, са отстранени.
- Поради грубите влакна, които могат да увредят деликатната лигавица и да причинят дискомфорт в стомаха, те не се препоръчват за деца под 5-годишна възраст;
- Честото преяждане с тях причинява запек;
- Оризовите крекери са силно обработени и се отличават с добавените съставки в тях като аромати, сол, захари и консерванти.

Четете още: Топ 5 на храните, които не пречат на никоя диета