Диетите, които залагат изцяло на растителните продукти, бързо и сигурно се превръщат в световна мания. Тази тенденция завладя и звездите, а Бионсе дори агитира феновете си да заложат на храненето с плодове, зеленчуци и растителни продукти. Представяме ви растителната диета, която покори сърцата и хладилниците на редица популярни личности.

Какво всъщност представлява растителната диета?

Растителната диета не е вегетарианство, нито веганство. Тя е приоритизирането на плодовете, зеленчуците и растителните продукти. Може да бъде разгледана по много различни начини, а всеки може да я спазва според собствения си организъм. Тя включва главно консумацията на растителни храни, богати на витамини, минерали, антиоксиданти, фибри и полезни мазнини. Целта е да си набавяте важните хранителни съставки чрез непреработени плодове, зеленчуци, пълнозърнести изделия, бобови растения, ядки и семена.



Веганството също е вариант на растителната диета, но то изключва напълно консумацията на млечни и животински продукти. При растителната диета няма такова рязко отричане на тези храни. Напълно е възможно да спазвате този режим и в същото време да хапвате кисело мляко и яйца. Важното е храната ви да не е преработена и да не се лишавате от важни съставки.

Растителната диета може да има редица ползи за здравето ви

Разбира се, че концентрирането върху плодове, зеленчуци, ядки, пълнозърнести храни и семена оказва положително влияние върху организма ни. Всички те съдържат добро количество фитонутриенти и фибри, които засилват имунната система и въздействат чудесно на чревната флора.

Замяната на животински протеин с растителен също е положителна. Според някои специалисти това решение може и да ни спаси от болести като диабет и сърдечни заболявания.



Да не забравяме и че консумацията на по-малко животински продукти е един от начините да опазим и околната среда. Също така растителната диета може да ви помогне да се разделите с излишните килограми, стига внимателно да следите приема и разхода си на калории.

Да, можете да си набавите всички важни елементи за тялото

Много критици на растителната диета отбелязват, че при нея е трудно да си набавим достатъчно протеин и омега-3 мазнини. Е, донякъде имат право, но всъщност не е невъзможно да успеем да си ги набавим, стига да се постараем. За целта трябва да консумираме повече ядки, най-вече орехи и понякога да добавяме лъжица фъстъчено масло в някои рецепти. Също така е добре да слагаме нахут в някои смутита, както и боб.

Не е препоръчително да съсредоточавате прекалено върху нито забранените и позволените храни, нито върху въпроса дали сте си набавили достатъчно протеин. Важно е да хапвате хубави и непреработени продукти.



А що се отнася до друга важна съставка за човешкия организъм, желязото, трябва да знаете, че е хубаво да наблегнете на спанака и доматите. Някои специалисти съветват да ги консумирате със сок от лимон.

Растителната диета невинаги е здравословно решение

Растителната диета е добро и безопасно решение за повечето хора, но преди да я предприемете, е задължително да се консултирате с лекар, тъй като е възможно тя да не е удачна за вас. Ако в миналото сте спазвали много строги режими, свързани с лишения, то растителната диета не е препоръчителна. Не е добре да се лишавате, от която и да е хранителна група.

В случай, че вече сте твърдо решени да минете на растителната диета и знаете, че това няма да окаже негативно влияние върху здравето ви, то трябва да започнете стъпка по стъпка. Не отказвайте месото изведнъж. Просто нанасяйте промени върху менюто си плавно всяка седмица.

Четете още: 5 "полезни" храни, които всъщност са вредни