Автор
Woman.bg

Ето защо не отслабвате, въпреки че се храните здравословно!

Мислите си, че след като е кисело мляко, калориите не се броят? Или само защото е от така наречените "здравословни десерти", подсладени с мед и фурми, а не със захар, може да изядете две парчета от тортата, вместо едно?

Но истината е съвсем различна. Ако искате да отслабнете, размерът на порциите има значение, дори и в чинията ви да присъстват само здравословните хранителни продукти. Да, по-добре за фигурата ви е енергията да идва от мазнини като авокадо и ядки, а не от трансмазнини, на които са богати бургерите от заведенията за бързо хранене. Но в крайна сметка калориите са си калории - ако поглъщате повече, отколкото изразходвате, няма как да отслабнете.

"Мнозина хора обаче не си дават сметка колко калории всъщност приемат", разкрива фитнес блогърката Аманда Мейкснер. "Затова следващият път, когато си приготвяте закуска, се замислете преди да добавите още една лъжица фъстъчено масло", допълва дамата.

View post on Instagram
 

Тя е категорична, че ако искате да редуцирате килограмите си, не е казано, че трябва да изпадате в крайности и да мерите грамажа на всяко хранене през деня. Има много лесен и хитър начин – нека по-голям дял от порцията ви да е за зеленчуците. Те са предимно ниско калорични, но ще напълнят корема ви и няма да ви позволят да посегнете към други по-богати на калории продукти. Освен това са източник на множество полезни вещества, а и спомагат храносмилането.

View post on Instagram
 

Аманда съветва да се внимава и с храните по заведенията. Не само защото не знаете колко скрити калории има в тях, идващи от допълнителната мазнина при готвене, но и защото порциите в ресторантите са значително по-големи, отколкото е препоръчителният прием на храна в рамките на едно хранене. Размерът на пастата в повечето американски заведения е пет пъти по-голям от препоръчителния от здравните органи, разкрива тя.

Според специалисти в една добре направена диета, целяща загуба на килограми, дневният прием на протеини трябва да варира от 0,8 грама до 1,2 грама протеин на килограм телесно тегло. Като разбира се е от значение и физическата активност. Като цяло протеините трябва да са от 15 до 30% от общия калориен прием. Мазнините за деня трябва да са между 10-30% от храната за деня, а въглехидратите трябва да бъдат в границите 50-70% от общия калориен прием.

View post on Instagram
 

Четете още: 20-минутната тренировка, която ще стопи всичките ви калории