Автор
Теодор Муховски

Храни и напитки, от които мъжете трябва да се откажат

Как изглежда диетата на един мъж? Трудно е да се отговори еднозначно на този въпрос. Знаем обаче кои са най-честите диетични грешки, които мъжете допускат най-често. За съжаление това, което е вредно за здравето често присъства активно в менюто на мъжете.

На практика основният проблем за много мъже е нередовното и прекалено обилното хранене. Както се казва, случва се поради липса на време те да ядат само по един или два пъти на ден. За тях късната вечеря е нещо нормално и дългото хранене е факт. Но това може да наруши метаболизма им и да доведе до бързото наддаване на тегло.

Невъзможно е да се дадат универсални хранителни препоръки за мъжете, тъй като менюто на спортистите или хората, който работят физически, е различно от менюто на мъжете, работещи на бюро и избягващи физическа активност. Има обаче продукти, които всички мъже трябва да избягват. Ето кои са те:



Солени закуски

Чипс, пръчици, солени гевреци, филийки или солени фъстъци – една на пръв поглед невинна порция може да нанесе много щети на организма. Много мъже ще платят твърде скъпо за необмислено изядени солени закуски. Защо това е така?

Първо, малко хора успяват да се задоволят с няколко чипса или малка порция фъстъци. Човешкият език е изключително чувствителен към соления вкус и сигналът, че жаждата за солени деликатеси е задоволена, се появява в мозъка след около 30 минути. През това време можете да изядете много. Повишената жажда обикновено се появява само четвърт час след изяждането на първия чипс или друг солен деликатес. По това време кръвното налягане започва да се повишава и сърцето е принудено да работи по-интензивно.

На второ място, солените закуски, като продукти, богати на мазнини и сол, пречат на усещането за ситост. В допълнение, те са почти напълно лишени от фибри, което предотвратява преяждането чрез запълване на стомаха.

Солените закуски са директен път към затлъстяване, мъжко коремно затлъстяване и развитие на високо кръвно налягане, което е истински бич на нашето време и засяга все по-млади мъже. Поради ниското или никакво съдържание на фибри, солените закуски също допринасят за нарушаване на въглехидратния метаболизъм и съответно диабет.

Силно преработените храни, като солените закуски са истинска бомба от канцерогенен акриламид и токсични за сърцето трансмазнини.



Сладкиши и газирани напитки

Питка за обяд и сладки газирани напитки вместо вода? И двете съдържат много високи дози прости захари. При редовна консумация това е експресен начин за натрупване на нежелани килограми и нарушаване на въглехидратната обмяна и по този начин се увеличава вероятността от развитие на инсулинова резистентност и диабет.

Излишната захар също има отрицателен ефект върху работата на мозъка, сърцето и бъбреците. Пречи на работата им.

Защо захарта от сладкиши и сладки напитки е много по-натоварваща за организма от фруктозата, т.е. захарта, която съдържа плодът?

Фибрите, съдържащи се в плода, карат фруктозата да се усвоява по-бавно. Сладките и газираните напитки не съдържат сурови растителни фибри, поради което са причина за опасни за здравето и неблагоприятни за фигурата резки скокове на кръвната захар.



Готовите бисквити, подобно на солените закуски, също са източник на канцерогенния акриламид, съединение, което се образува при термичната обработка на продукти, съдържащи нишесте. Става въпрос за пържене, варене и печене при температури над 120 градуса.

Мъжете са много по-чести консуматори на бързото хранене от жените. За съжаление, за сравнително ниската цена на храната, те си плащат със здраве и съсипана фигура. Пържени картофи, бургери, шишчета или пица са начин за бързо напълване на стомаха, но със сигурност не за подхранване на тялото.

Защо мъжете толкова лесно се изкушават от тези деликатеси?

Бързата храна е пълна с химически добавки, които подобряват нейния вкус, текстура, мирис и всеки друг параметър, по който оценяваме продукта. За съжаление това се отразява пагубно на здравето. Съдържащите се трансмазнини, сол, захар и мононатриев глутамат, с незначително количество фибри, могат да доведат до абдоминално затлъстяване, диабет, хипертония, заболявания на сърцето и кръвоносните съдове и рак. Особено когато този вид храна е включена в менюто за постоянно.



Алкохол

Дори ако се пие от време на време, алкохолът е вреден за нервната система. При прекомерна консумация може да се развият невротични и психични разстройства. Освен това той има разрушителен ефект върху кръвоносната система. Не е рядкост хората, които злоупотребяват с алкохол, да развият сърдечни аритмии и други заболявания в областта на сърдечния мускул и кръвоносните съдове. Често страдат от хипертония. Храносмилателната система също е нарушена.
Алкохолът разрушава черния дроб и панкреаса. Той допринася за развитието на наднормено тегло, затлъстяване и води до пристрастяване. Последствията могат да бъдат ужасни и необратими. Излизането от зависимостта не минава без разходи за здравето.



По-малко месо, повече зеленчуци

Мъжете обичат да ядат месо, особено червено, много по-често от жените. В много домове все още вярват, че ако човек не яде месо за вечеря, все едно не е ял нищо. Как това се отразява това на здравето?

Месото е труден за смилане продукт. Излишъкът му в диетата е една от основните причини за храносмилателни заболявания и забавен метаболизъм. Честото ядене на месо също е вредно, защото е с високо съдържание на нездравословни наситени мастни киселини. Те са причина за твърде висок холестерол и атеросклеротични промени, които повишават риска от инфаркт и инсулт. Червеното месо е особено вредно, ако е пържено.

Как да започнете да намалявате консумацията на месо?

За предпочитане е да намалите порциите до не повече от 200 грама на ден и честотата на включване на месни продукти в диетата. Здравият възрастен не трябва да яде месо по-често от всеки друг ден.

Хората, които консумират много говеждо и свинско месо, са по-склонни да страдат от сърдечно-съдови и метаболитни заболявания, както и рак. Вероятността от тези заболявания се увеличава при мъжете и поради недостатъчната консумация на зеленчуци и плодове. Тяхното предимство са не само витамините и минералите, но и фибрите, които подобряват храносмилането, метаболизма на въглехидратите и мазнините и чревната перисталтика.

Съветът към мъжете е: господа, с мисъл за здраве, благополучие и перфектна фигура: яжте по-малко месо и повече пресни зеленчуци!

Четете още: Искате гарантирано да отслабнете? Просто се откажете само от тези 4 храни!