Днешно време вече са измислени стотици диети, обещаващи светкавично отслабване.

Можете да си изберете диета и по цвят, и по вкус. Единственият проблем е как да изберете онази диета, която наистина да извае фигурата ви и да не навреди на вашето здраве?

За стотен път ви напомняме, че ако страдате от затлъстяване, не се препоръчва да си избирате диета сами, особено ако заболяването има усложнения като захарен диабет, хипертония и сърдечни заболявания. Само професионалист диетолог може да ви състави такова меню, което да намалява телесното ви тегло, без да навреди на здравословното ви състояние. Ако обаче наднорменото тегло все още не е достигнало критична маса, можете да прибегнете и до популярни диети.

Запомнете: менюто трябва да е съставено от традиционни за страната ви продукти. Към тях организмът ви е приучен генетично. Разбира се не е нужно да се отказвате напълно от екзотичните продукти, но те трябва да играят второстепенна роля в диетата ви и да се включват внимателно в хранителния режим. Най-важното е внимателно да изучите диетата си и да прецените дали ще можете да я спазвате дълго. Например цял живот.

Монодиети



За да си изберете правилно диета, трябва да имате поне обща представа за това от какво са съставени хранителните продукти, кои вещества от тях са ви необходими и кои са вредни. Не бива например да изключвате напълно от менюто си продукти, богати на белтъчини. Те съдържат вещества, които са жизнено необходими на организма. А монодиетите по правило предвиждат доста ограничен хранителен режим, поради което не се препоръчва да се спазват по-дълго от 1-2 седмици.

Диетолозите наричат подобни хранителни режими „контрастни диети за разтоварване“. Направете си разтоварващ ден, ако на фона на нормалната ви диета теглото ви спре да намалява. Тези диети са добри и след прегрешения в хранителния режим – например празници и тържества. Има около 20 различни монодиети – плодова, зеленчукова, кисело-млечна, с извара, компотно-оризова, рибна и дори месна.

При избор на монодиета можете да се ръководите от собствените си вкусови предпочитания. Пробвайте няколко от най-“вкусните“ диети и изберете трите най-ефективни. Тези диети трябва да се редуват. Ако с помощта на монодиетата държите преди всичко да ускорите отслабването, спазвайте я веднъж седмично. За укрепване на здравето можете да си правите дни за разтоварване веднъж месечно.

Много ефективна е ябълковата диета. Ябълките съдържат много необходими на човешкия организъм ни вещества, които не се съдържат в други продукти. Освен това ябълковата диета смъква подпухналостта и отоците и е един от методите за профилактика на атеросклероза.

Условията на диетата са следните: за целия ден трябва постепенно да изядете кило и половина сурови ябълки, без да поемате течности. В краен случай можете да изпечете ябълките – всичките или част от тях - на фурна. Киселите ябълки стимулират апетита, така че ги отбягвайте.

Кога и по колко да ядете?



За поддържане на фигурата и за профилактика срещу заболявания на храносмилателната система трябва да се храните поне 4 пъти на ден. Ако между храненията има по-големи паузи, се развива силен апетит, който кара човек по-късно да изяде повече от необходимото.

Да се храните често обаче не означава всеки път да изяждате по няколко ястия – това се допуска само три пъти на ден, на закуска, обяд и вечеря. Храненията между тях трябва да да много по-леки – можете да хапнете плодове, обезмаслена извара или зеленчукови салати.

Важно е също така вечерята да не започва след 7 часа вечерта. Ако си лягате късно да спите, можете да хапнете нещо леко преди сън – чаша кисело мляко или обезмаслена извара. Много хора казват, че сутрин не има се яде, на обяд имат слаб апетит, а на вечеря ядат лакомо и по много. И наистина – ако човек се нахрани обилно вечер, стомашно-чревният му тракт не успява да си почине през нощта и сутринта все още не е готов за поемане на храна. Този затворен патологичен кръг трябва непременно да бъде прекъснат.

Как да определим дали диетата помага?



Диетата е подходяща за вас, ако не ви преследват постоянно мисли за храна, нямате неконтролируеми пристъпи на глад, изпитвате глад само от време на време и при това губите тегло.

През първите дни процесът върви доста бързо, след което постепенно се забавя, за да спре съвсем по-късно. Желателно е да си водите дневник – той ще ви помогне да анализирате състоянието си и ефективността на диетата. В него непременно запишете теглото, което сте имали при започването на диетата. Водете си бележки за резултатите на всяко едно претегляне на кантара. Първоначално се мерете всеки ден, а после може и веднъж на 2 седмици. Меренето трябва да става след сутрешното ходене до тоалетна, на гладно и винаги с едни и същи дрехи.

Около две седмици след началото на диетата ще се почувствате физически и психически подмладени – с подобрено настроение и повишена работоспособност, без раздразнителност и отпадналост.

Ако дори една от тези точки не се изпълнява, значи диетата не е подходяща за вас. Но опитът, който сте придобили с нея, ще е много полезен – ще сте узнали много информация за тялото си, която да ви помогне да си подберете правилно следващата диета.