Една нова диета обещава перфектна фигура, дълъг живот и крепко здраве. Става дума за набиращия все по-голяма популярност по света хранителен режим "Дъброу".

Звездата от американските сериали Хедър Дъброу и нейният съпруг Тери (пластичен хирург) предлагат своя собствена диета, носеща името на тяхната фамилия.

Струва си да се отбележи, че нито самата актриса, нито нейният съпруг имат каквато и да било връзка с диетологията. Въпреки това те създават своя собствена концепция за диета, основана на принципа на интермитентното гладуване, което означава липса на прием на храна в рамките на 16 часа от денонощието.

Няколко думи за интермитентното гладуване

Интермитентното гладуване, познато още като периодично гладуване или временно постене, е хранителен режим, при който имате право да се храните само в определени времеви прозорци. Целта е с негова помощ да контролирате по-лесно количеството калории, което приемате, и така да притъпите чувството за глад. Интермитентното хранене подобрява метаболизма и стимулира хормона на растежа. Подходящ е не само за отслабване, но и за хора с висок процент подкожни мазнини.

Дъброу диетата се основава именно на този тип хранителен режим, като също включва гладуване в рамките на 16 часа. До него обаче се стига постепенно, като се започва от по-малко часове. Целта е по този начин постепенно да се възстанови вътрешното равновесие между глада и апетита.

Какво представлява диетата Дъброу?

Тя изисква денонощието да се раздели на два етапа: време за хранене и време за гладуване. През първата фаза от диетата (която продължава една седмица) в рамките на 12 часа може да приемате каквото си искате. Но през останалите 12 часа не бива да консумирате никаква храна с изключение единствено на вода.

През втората фаза/седмица периодът за гладуване се увеличава с два часа. Т.е. в рамките на 14-часов отрязък от денонощието гладувате, а през останалите 10 часа имате свободата да консумирате каквото душа ви пожелае. Разбира се, без да прекалявате.

През третата фаза/седмица времето, в което можете да приемате храна, намалява с още два часа, и така от 10 то става 8 часа. През 8-часовия остатък имате свободата да си похапвате от любимите си ястия.

Или описано по по-простичък начин диетата изглежда така:

Гладуване 12 часа на ден – хранене 12 часа
Гладуване 14 часа на ден – хранене 10 часа
Гладуване 16 часа на ден – хранене 8 часа

Както сами се досещате, диетата Дъброу се доближава изключително много до нашумялата наскоро диета 16/8. С тази разлика, че дава възможност на организма по-плавно да премине към 16-часовия глад, като се започне от 12-часов. А това е изключително лесно, имайки предвид, че по-голямата част от въпросните 12 часа ние прекарваме в сън.

View post on Instagram
 

Четете още: Отслабване без глад: Диетата 8/16