Как да си обясним факта, че тренирайки еднакво усилено и спазвайки една и съща диета, някои отслабват бързо, а други не могат да стопят нито грам? Виновни за това са генетичните особености и хормоните. Но не се тревожете – всеки може да отслабне, стига да определи своя тип и да спазва съветите на нутриционистката и треньорка Барбара Шмидт.

При всяка жена една от четирите жлези за вътрешна секреция по природа е по-активна от другите, което влияе на метаболизма и затова се отразява и на външния вид. Във връзка с това женските фигури се делят условно на четири типа. Класификацията не е строга, защото хормоналният фон е твърде сложен, но ако се загледате, във всяка една дама ще видите преобладаващ тип фигура.

СПОРТЕН ТИП – ДОМИНИРАТ НАДБЪБРЕЧНИТЕ ЖЛЕЗИ

Признаци:
Горната част на тялото е по-едра от долната. Широки рамене, ясно изразени гърди, малко седалище, силни ръце и крака. Природно стегната кожа без склонност към целулит. Напълняването започва от зоната на гърдите, ръцете, корема. Тези жени лесно натрупват мускулна маса.

Психологичен портрет:
Те са лидери, бързо взимат решения, не обичат да изслушват съвети и винаги поемат лично отговорността. Не са умерени в нищо - нито в работата, нито в спортуването, нито в храненето.

Предимства:
Изглеждат стройни, дори ако са склонни към напълняване. Нямат целулит и имат стегната кожа.

Недостатъци:
При наднормено тегло спортният силует придобива очертания на „борец“ – твърде силна горна част с много тесен ханш и къс врат.

Хранене:
Оптимална за тези дами е вегетарианската диета. Не им се препоръчват сметаната, кравето масло, различните сосове и шоколадът.

Самоконтрол:
Необходимо е периодично да се отърсват от грижите си и да се наслаждават на прости неща като шумоленето на листата или тропането на дъжда.

Фитнес:
Адреналинът, отделян от надбъбречните жлези, изисква постоянна активност. Оптимални спортове са тичането, аеробиката, карането на ски. Най-добро за поддържане на формата обаче ще е плуването, което позволява тялото да се оформи, без да се натрупват мускули.



ИЗЯЩЕН ТИП – ДОМИНИРА ХИПОФИЗАТА

Признаци:
Тяло на тинейджър, с тесен ханш, без ясно изразена талия. Малки ръце и не твърде големи крака, едра глава. Костите са доста тънки, талията е издължена, седалището е малко и кръгло. Тези жени трудно напълняват, но започват да трупат тлъстини от корема.

Психологичен портрет:
Интроверти със склонност към изкуствата и науките, често затворени, но не от озлобеност, а от самодостатъчност. Понякога потъват толкова дълбоко в мислите си, че забравят за насъщните потребности не само на другите, но и на собственото си тяло.

Предимства:
Благодарение на равномерното разпределение на тлъстините дълго изглеждат стройни, но дори и когато са слаби, не правят впечатление на кльощави или кокалести.

Недостатъци:
Когато напълняват, трупат тлъстини на талията. Имат слаба лимфна система, поради което страдат от отоци и подпухнал вид на кожата.

Хранене:
Препоръчително е да ядат по-малко въглехидрати и повече белтъчини. Тези дами усвояват чудесно зеленчуци, продукти от пълнозърнесто брашно и подправки. Най-добре е да ограничат сладкишите, печивата, суровите продукти. Храносмилането им реагира чувствително на биоритмите – закуската трябва да е обилна, а вечерята – оскъдна.

Самоконтрол:
Те са чувствителни към нюансите, към заобикалящите ги миризми, звуци и оттенъци. В дома им трябва да има повече багри, ароматични свещи и сашета.

Фитнес:
Силовите тренировки ще им помогнат да придадат на тялото си релеф, да стегнат корема, да подчертаят талията си и да се измъкнат от дълбините на мислите си.



ТВОРЧЕСКИ ТИП – ДОМИНИРА ЩИТОВИДНАТА ЖЛЕЗА

Признаци:
Фигура тип „цигулка“. Напълняването започва от корема и ханша, а крайниците остават тънки дори и при наднормено тегло.

Психологичен портрет:
Те са весели и активни фантазьорки, общителни са и лесно могат да очароват събеседника.

Предимства:
Ако жена от творчески тип не е склонна към напълняване, силуетът ѝ ще е практически идеален (90-60-90).

Недостатъци:
Слабите места са мускулатурата (която се натрупва трудно) и крехките кости. Кожата е тънка, суха, може да губи тонус. Наблюдава се и склонност към целулит.

Хранене:
Зелени зеленчуци – салати, спанак, броколи, зелен фасул. Те ще заредят тези дами с енергия и ще изведат токсините от тялото. Необходими са и немазни животински белтъчини и млечни продукти. Плодовете, хлябът, алкохолът, кофеинът и захарта са излишни.

Самоконтрол:
Тези жени имат нужда от постоянно подхранване на енергийната си система. Могат да стабилизират кръвообращението с горещ душ или вана, като при това се отърсят от тревожността си и се отпуснат в края на деня.

Фитнес:
Най-подходящи спортове ще са груповите занимания, уличните спортове и танците. Жените с творчески тип фигура са потенциални „сови“, затова за по-ефективно трябва да тренират през втората половина от деня.



АПЕТИТЕН ТИП – ДОМИНИРАТ ЯЙЧНИЦИТЕ

Признаци:
Класическо женско тяло с тесен раменен пояс и закръглен ханш, от който започва напълняването.

Психологичен портрет:
Тези дами са грижовни, емпатични и впечатлителни. Бързо и лесно се сближават с околните, интуитивно усещат стремежите им. Забавеният им метаболизъм става причина за външна флегматичност, която е измамна и крие вътрешна буря от емоции.

Предимства:
Дори и при силно напълняване апетитната дама няма да изгуби талията си – коремът ѝ ще напълнее на последно място.

Недостатъци:
Силна склонност към напълняване и целулит. Тези жени от малки правят впечатление на „закръгленки“ момичета. Повечето напълняват доста по време на бременност.

Хранене:
Плодовете могат да стабилизират метаболизма. За тези жени са полезни всички видове зеленчуци, особено броколито и соята, както и немазните белтъчини. Най-добре е да забравят за сметаната, маслото, шоколада, печивата и макароните. Зле усвояват оцет и лимонов сок. Сутрин храносмилането им работи вяло, затова могат да пропуснат закуската. Чувството за глад е максимално между 17 и 22 часа.

Самоконтрол:
Тези жени се нуждаят от общуване. Самотата им се отразява зле, както и контактът с агресивни хора. Могат да се освободят от негативната енергия с помощта на дихателни упражнения и йога.

Фитнес:
Заради бавния метаболизъм трябва да правят възможно най-много упражнения за издръжливост. При спортуване е важно да са на крак, затова плуването не е подходящо занимание. Най-добро време за тренировки – рано сутрин или през втората половина от деня.



За автора:
Барбара Шмидт е нутриционист и специалист по храненето в болница „Норуолк“, щата Кънектикът.

Четете още: Вечерните тренировки ще ви спасят от преяждането